Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Χ. Φλουδόπουλος: Κούρεμα με την... ψιλή έως 60% για τα φωτοβολταϊκά

Πρόβατα-Λύκοι= 0-3
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ έγινε σε καλό κλίμα  (Ειναι σημαντικό να υπαρχει "καλο κλιμα", να μην υπαρχουν τοξίνες στην επερχομενη ΣΦΑΓΗ! ηλιος)   αν και εκφράστηκαν αντίθετες απόψεις και δεν υπήρξε συμφωνία στην πρόταση της κυβέρνησης να υπάρξει εθελοντικό «κούρεμα» στις υφιστάμενες τιμές που πληρώνονται ΑΠΕ. Το μεγαλύτερο «βάρος» για την εξάλειψη του ελλείμματος θα κληθούν να σηκώσουν τα φωτοβολταϊκά για τα οποία η μείωση που προτείνει η κυβέρνηση είναι 45% μεσοσταθμικά, ποσοστό
που μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 60%.

Ωστόσο η κυβέρνηση κράτησε ουσιαστικά κλειστά τα χαρτιά της και δεν εμφάνισε τους άσσους που κρατά στο μανίκι της, σε σχέση με τα αντικίνητρα που θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να πειστούν οι ενδιαφερόμενοι να μπουν στο λεγόμενο new deal.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, δόθηκε μια μάχη για να σωθεί το σύστημα (εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που ελήφθησαν το έλλειμμα κινδύνευε να φτάσει τα 2,7 δισ.). Το εναπομείναν «άνοιγμα» της αγοράς ωστόσο υπολογίζεται στα 700 εκατ. ποσό που θα κληθούν να επωμιστούν όλοι οι μετέχοντες στην αγορά δηλαδή οι επενδυτές, οι τράπεζες και η πολιτεία. «Στόχος μας είναι να επιτευχθεί λύση για βιωσιμότητα του συστήματος τα επόμενα 7 με 8 χρόνια. Πρέπει να συνεισφέρουν όλοι όσοι ωφελούνται στην αγορά» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Πιο συγκεκριμένα από την πλευρά της κυβέρνησης προτείνεται ο περιορισμός της απόδοσης των έργων ΑΠΕ σε ένα ποσοστό της τάξης του 7 με 8% που μεταφράζεται σε:
- 45% μέση μείωση για τις υφιστάμενες συμβάσεις στα φωτοβολταϊκά
- 10% μείωση στα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ (ουσιαστικά αντικατάσταση της έκτακτης εισφοράς με ισόποση μείωση των ταριφών).

Η κυβέρνηση τόνισε στους φορείς ότι υπάρχουν ενδείξεις για θετική ανταπόκριση των τραπεζών ενώ και η Πολιτεία είναι έτοιμη να δεχθεί τα μειωμένα φορολογικά έσοδα που συνεπάγεται η ρύθμιση. Αντίθετα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω ΕΤΜΕΑΡ ή για αύξηση του λιγνιτικού τέλους (μετά και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος που ήρε τη σχετική στρέβλωση στην χονδρεμπορική αγορά). Ως ανταποδοτικό όφελος για τους παραγωγούς η πολιτεία εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει την επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων.
Χθες συμφωνήθηκε να υποβληθούν προτάσεις των ενδιαφερόμενων φορέων μέχρι τις αρχές Αυγούστου και μέχρι τέλος του επόμενου μήνα να υπάρχει διαμορφωμένη τελική πρόταση που θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχει και η σχετική χρονική πίεση της τρόικας.

Τι απαντούν οι φορείς
Από την πλευρά του συνδέσμου εταιρειών ΑΠΕ ΕΣΗΑΠΕ, τονίστηκε ότι εκτιμάται θετικά η πρωτοβουλία του διαλόγου για τη βιωσιμότητα του συστήματος και υπό προϋποθέσεις και όρους η πρωτοβουλία για μειώσεις στα υφιστάμενα PPA’ s μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. Στον αντίποδα κάθετα αρνητικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών, ενώ διευκρινίσεις ζητούν οι εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Πάντως όπως τόνισε ο ΕΣΗΑΠΕ, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας, ωστόσο είναι γνωστό ότι αυτό δεν οφείλεται στις ΑΠΕ, ενώ ήδη οι παραγωγοί συμμετέχουν μέσω της εισφοράς και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ στη στήριξη της αγοράς. «Είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση ουσιαστικής λύσης αλλά θα πρέπει να προηγηθεί σοβαρή μελέτη που θα λάβει υπόψη της το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (μελέτη ΡΑΕ) και ταυτόχρονα δε θα είναι οριζόντια» υποστηρίξε ο ΕΣΗΑΠΕ, που θεωρεί ότι ακόμη και για έργα της ίδια τεχνολογίας πχ αιολικά, θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια στη μείωση των τιμών που θα λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος και τις άλλες ειδικές συνθήκες. Επίσης δεν μπορεί να υπάρξει μια προσαρμογή των αποδόσεων στα επίπεδα του 7-8% που θα ήταν δικαιολογημένα σε άλλες αγορές της Ευρώπης, ωστόσο στις ειδικές συνθήκες της Ελλάδας (κόστος χρήματος, καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ, προβληματικό καθεστώς αδειοδότησης, γραφειοκρατία κλπ) δεν μπορεί να σταθεί.

Από τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ οι εκπρόσωποι της βιομάζας τόνισαν ότι ακόμη και με τις σημερινές τιμές δεν υπάρχουν επενδύσεις και περαιτέρω μείωση των αποδόσεων θα ήταν λάθος, ενώ από τους εκπροσώπους των μικρών υδροηλεκτρικών ζητήθηκε να υπάρξει συνεισφορά ανάλογα με το κόστος που προκαλεί η κάθε τεχνολογία.


Πηγη (capital, 24/7/2013), http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/H.-Floydopoylos:-Koyrema-me-thn...-psilh-ews-60-gia-ta-fwtoboltaika

9 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ Κ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟ
    ΓΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ.,
    45% ΜΕΙΣΗ ΤΙΜΩΝ 45% ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΧΡΕΩΘΗΚΑ ΚΕ ΑΣΗΜΑΚΗ ΕΛΑΒΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΜΟΥ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟ 45% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΦΗΣΗΣ
    ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ..ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩΜΑΣΤΕ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένα νέο deal με τους ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ του υπουργείου μέχρι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ο ΓΓ του ΥΠΕΚΑ κος Μαθιουδακης ήταν από τους βασικούς εμπνευστές της πολιτικής ΑΠΕ από το 2009. Σήμερα ο κύριος αυτός αντί να κάθεται στο σκαμνί διότι κατέστρεψε χιλιάδες επενδυτές έρχεται να μας επιβάλει αλλαγή των συμβάσεων. . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 45% ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ ΜΟΥ ΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΥΡΕΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ 45% , ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ) ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ 17 ΑΘΗΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.energypress.gr/news/Kratikopoihsh-f-b-kai-apodosh-ethsioy-merismatos-7-8-proteinei-o-THESIF#0c1230d3-1584-4140-bd16-d94ae93d061c

    AN EXEI ΑΡΧΙΔΙΑ Ο ΥΦΗΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ αλλά δεν υπαρχει περίπτωση κανενας πολιτικός να έχει αρχίδια σήμερα εκτός απο τους λεβέντες της χρυσης αυγής


    ολοι λοιπόν εκεί να φτάσει να γίνει αξιωματική αντιπολήτευση να μπούν ξανά τα τανκς στους δρόμους και να ανοίξουν τα ξερονήσια να δεχτούν τους μανιάτιδες και τους παπαγεωργιηδες.
    τελος τα συμβατικά κόμματα εγω πλέον ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΚΑΡΦΩΤΟ τα χάνω που τα χάνω όλα τουλάχιστον τον ανδρισμό μου και τον ελληνισμό μου δεν θα το χάσω. στο διάολο λαμόγια του ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΡΑΒΑ ΣΤΑ ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΗΛΙΘΙΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ

      ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Ο ΟΡΙΣΜΟ΅ΤΗΣ ΤΙΜΙΟΤΙΤΑΣ ΔΥΟ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΕΦΑΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

      ΣΤΟ ΣΕΦ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ?

      Διαγραφή
  6. Αυτη την κυριακη 12:00 κατεβαζω διακοπτη 12:15 ανεβαζω διακοπτη 12:30 κατεβαζω διακοπτη 12:45 ανεβαζω 1:00 κατεβαζω 1:15 ανεβαζω
    1:30 κατεβαζω και τελος 1:45 ανεβαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως σχολιάζω και σε άλλο άρθρο, θεωρώ, στην παρούσα κατάσταση, ως μόνη ρεαλιστική αντιπρόταση στο «εθελοντικό» «κούρεμα» της ταρίφας την πληρωμή συγκεκριμένου ποσοστού των τιμολογίων σε μετρητά και του υπολοίπου σε κάποιας μορφής ομόλογο. Τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα ειδικό ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές του ΛΑΓΗΕ ή του λεγόμενου "πράσινου ταμείου", μετατρέψιμο σε μετοχές ή με εγγύηση άλλη δημόσια περιουσία, όπως η ΔΕΗ ή η «μικρή ΔΕΗ», ή θα μπορούσε να είναι και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτά τα τελευταία μπορούν να προκύψουν με ειδική έκδοση, η οποία θα ανταποκρίνεται στη λογική της κεφαλαιοποίησης του ελλείμματος και ανάληψής του από το Κράτος (βλέπε δηλώσεις του Δνοντος Συμβούλου του ΛΑΓΗΕ), αλλά θα μπορούσαν θεωρητικά να προέρχονται και από τη δευτερογενή αγορά, από όπου το Υπ.Οικ. θα μπορούσε να τα αντλήσει σε ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας και να τα διαθέσει στην ονομαστική τους αξία στο ΛΑΓΗΕ.

    Στο τελευταίο σενάριο βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, αφού:
    1. Το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί ρευστότητα από τον Ειδικό Λογαριασμό (credit ουσιαστικά...) και κάνει μία μικρή αλλά ουσιαστική αναδιάρθρωση Δημοσίου Χρέους.
    2. Ο ΛΑΓΗΕ απαλλάσσεται από το χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας.
    3. Οι επενδυτές λαμβάνουν σε μετρητά τα ποσά που χρειάζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και λαμβάνουν (αφορολόγητα, θα πρότεινα) ομόλογα για το υπόλοιπο των οφειλομένων με λήξη 10ετή ή 20ετή, λαμβάνοντας και μία μικρή ετήσια απόδοση επί των χρημάτων τους. Προφανώς θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες έναντι μελλοντικού «κουρέματος αυτών των ομολόγων. Επίσης θα ήταν προφανώς χρήσιμο εάν αυτά τα ομόλογα εγίνοντο δεκτά από τις τράπεζες ως εγγυήσεις, ώστε τα δάνεια να μπορούν να επιμηκυνθούν ή να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης το επιτόκιο.

    Κατ' αυτόν τον τρόπο το σημερινό έλλειμμα μπορεί να μην μηδενίζεται (πλην ίσως διάθεσης ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά), αλλά τουλάχιστο μετατίθεται στο μέλλον, για το οποίο όλοι αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων πιθανώς θα ανακάμψουν και τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ θα ισορροπήσουν. Εν τέλει, αυτό θα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης όλων των επανδυτών, μικρών και μεγάλων, εγχώριων και ξένων, στην πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, από την οποία ούτως ή άλλως εξαρτώμαστε, αφού πιθανή κατάρρευσή της θα έβαζε σε περιπέτειες τις επενδύσεις μας. Περιττό να προσθέσω ότι η συμμετοχή σε αυτή την κίνηση και των ξένων επενδυτών παρέχει σοβαρά εχέγγυα για το μή "κούρεμα" των ομολόγων.

    Αυτά από έναν επενδυτή-μηχανικό στο επάγγελμα, ελπίζω ότι κάποιος ειδικότερος περί τα οικονομικά θα μπορούσε να εξειδικεύσει την πρόταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ