Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ξεθωριάζει η πράσινη ανάπτυξη - λόγω των νεων μετρων

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πάγωμα των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φέρνουν τα επαπειλούμενα μέτρα του Υπ. Περιβάλλοντος. Κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας και την… αξιοπιστία του Δημοσίου. Απειλούν με έξοδο από τη χώρα μεγάλοι παίκτες. 

Σε βίαιο θάνατο θα οδηγηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον γίνουν πραγματικότητα μία σειρά από μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ.

Η αγορά αναμένει με αγωνία τι τελικά θα ισχύσει προκειμένου να καθορίσει την πορεία της. Tο δε «φιλοσοφικό» ερώτημα που διατυπώνουν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών, είναι αν οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων εφαρμόζουν «κρυφή ατζέντα» με στόχο την πλήρη διακοπή των επενδύσεων υπέρ άλλων μορφών ενέργειας, ή απλώς λαμβάνουν σπασμωδικά μέτρα μη υπολογίζοντας τις επιπτώσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί.

Ήδη οι επενδύσεις στις περισσότερες τεχνολογίες είναι «παγωμένες». Στα φωτοβολταϊκά, μετά το μπουμ εγκατάστασης νέων μονάδων το 2012 με το οποίο υπερκαλύφθηκε ο στόχος, τα μέτρα που ελήφθησαν μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις έναντι των όσων ίσχυαν πριν από 18 μήνες.
Οι επενδύσεις σε αιολικά, και μικρά υδροηλεκτρικά, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, έχουν πληγεί από την πιστωτική στενότητα του τραπεζικού συστήματος. Όσο για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, χαμένες μέσα στο δαίδαλο των προκαταρκτικών διαδικασιών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί επί υπουργίας Μπιρμπίλη.

Χαρακτηριστικά της εικόνας, είναι οι αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες κατατέθηκαν στη ΡΑΕ τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου. Οι πολλές δεκάδες αιτήσεις των προηγούμενων κύκλων για μονάδες εκατοντάδων μεγαβάτ, περιορίστηκαν σε μόλις 11 με συνολική ισχύ 26,35 μεγαβάτ.

Τα φωτοβολταϊκά απουσιάζουν εντελώς. Τα 18,5 μεγαβάτ, αφορούν σε μονάδες μικρών υδροηλεκτρικών (10 μεγαβάτ) Συμπαραγωγής (4,8 μεγαβάτ) και βιομάζας (3,5 μεγαβάτ) ενώ οι αιτήσεις για αιολικά περιορίζονται σε δύο με ισχύ 9 μεγαβάτ.
Μιλώντας στο Euro2day.gr εκπρόσωποι κυρίως μη ελληνικών εταιρειών, υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα και δεν επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις, θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην έξοδο από τη Χώρα, εφ' όσον ισχύσουν κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, καθώς αυτά θα καταστήσουν την αβεβαιότητα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.
Όπως δε τονίζουν, ήδη η αξιοπιστία της χώρας μεταξύ των διεθνών εταιρειών που έχουν εντάξει την Ελλάδα στις δραστηριότητές τους, έχει πληγεί σημαντικά λόγω των συχνών αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας και αμοιβής των επενδύσεων αυτών, αναμένοντας πλέον τις οριστικές αποφάσεις για να προσδιορίσουν τη στάση τους.

Ως το μέτρο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά, θεωρείται η προωθούμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η διάταξη αυτή κλείνει την πόρτα των τραπεζών στις εταιρείες που προωθούν επενδύσεις σε αιολικά, αφού καμία τράπεζα δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει έργο, η απόδοση του οποίου είναι άγνωστη τη στιγμή της χρηματοδότησης και θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση μετά από 18-24 μήνες, όσο δηλαδή διαρκεί η ανάπτυξη του έργου.

Ας σημειωθεί ότι παρόμοια διάταξη δεν υφίσταται σε καμία άλλη κοινοτική χώρα, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, οι κυβερνήσεις της οποίας ωστόσο έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θέλουν άλλες ΑΠΕ.
Άλλη προωθούμενη διάταξη προβλέπει κατάργηση της ετήσιας (με συντελεστές που βασίζονται στον τιμάριθμο) αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως επισημαίνουν στο euro2day οι άνθρωποι της αγοράς, η σκέψη αυτή, αγνοεί το γεγονός ότι μονάδες ΑΠΕ, όπως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, ή η βιομάζα, έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία τους. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το κόστος των δανειακών κεφαλαίων που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό.
Τέλος σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας αποτελεί και η επιχειρούμενη κατάργηση της διαδικασίας καθορισμού των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, αυτή προβλέπεται να μεταφερθεί στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος και θα τις ορίζει με απλή απόφασή του. Όπως είναι γνωστό με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την αρμοδιότητα αυτή την έχει η Βουλή η οποία ψηφίζει το σχετικό νομοθέτημα.

Η εικόνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, τo σύνολο της ισχύος αιολικών που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος Μαΐου είναι 1793,4 μεγαβάτ, ενώ η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το πεντάμηνο του 2013, ήταν μόλις 45,05 MW, δηλαδή αύξηση μόλις 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. Εκτιμά δε ότι αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις του Λειτουργού της Αγοράς – ΛΑΓΗΕ, στην τελευταία μηνιαία έκθεση για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με αυτές, στο τέλος του 2013 στο ηπειρωτικό σύστημα, οι εγκατεστημένες μονάδες αιολικών θα αντιστοιχούν σε 1.550 μεγαβάτ (+84 μεγαβάτ από την αρχή του 2013), μικρών υδροηλεκτρικών σε 222 μεγαβάτ (+4 μεγαβάτ από την αρχή του 2013) και οι μονάδες βιομάζας – βιοαερίου σε 55 μεγαβάτ (+10 μεγαβάτ από την αρχή του χρόνου).

Μόνο στα φωτοβολταϊκά οι αριθμοί βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (+687 μεγαβάτ και +84 μεγαβάτ σε στέγες), κυρίως λόγω της ολοκλήρωσης της πλειονότητας των επενδύσεων τους πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο και εδώ οι ρυθμοί εγκατάστασης νέων μονάδων έχουν μειωθεί σημαντικά.

Μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ προβλέπουν μόνο 136 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και 44 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Πηγη :Μ. Καϊταντζίδης, http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1104197/xethoriazei-h-prasinh-anaptyxh.html

11 σχόλια:

  1. Αντιφωτοβολταικός speaking.

    Βασικότατος νόμος της οικονομίας:

    ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
    ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ!


    Απλά τα πράγματα! Δεν χρειάζονται ούτε αναλύσεις επί αναλύσεων,ούτε να είσαι σούπερ διάνοια,ούτε να διαβάζεις επιστημονικά δημοσιεύματα

    Και επειδή πολλοί φωτοβολταικοί ,καλώς ή κακώς,δεν διαθέτουν στοιχειώδης γνώση οικονομίας
    και δεν μπορούν να καταλάβουν το παραπάνω νόμο,θα τους αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα
    για να το αντιληφθούν καλύτερα.

    Όταν έχεις μια γέφυρα,η οποία είναι ετοιμόρροπη,περπατάς πάνω της και την ακούς να τρίζει,δηλαδή τελεί υπο καθεστώς κατάρρευσης και εσύ επιλέγεις κάθε μέρα να περνάς από πάνω της,είναι λογικό κάποια στιγμή,αργά ή γρήγορα,να γκρεμοτσακιστείς αφού η γέφυρα θα καταρρεύσει και θα διαλυθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιφωτοβολταικός speaking.

    Ξέχασα να κάνω μια παρατήρηση.

    Αν ακούς την γέφυρα να τρίζει και εσύ νομίζεις οτι δεν τρίζει η γέφυρα αλλά είναι ο ήχος από τριζόνι,
    τότε αγαπητέ έχεις προβληματικά αυτιά και ελαττωματική εγκεφαλική λειτουργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις δίκιο ρε αντιφωτοβολταικε, αλλά πες μου κάτι. Έγραψες αρνητικά(και όχι μόνο για τα φ/β)για όλες τις επενδύσεις: "ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ!"
    Άρα είσαι αντίθετος σε κάθε επένδυση, ή μήπως κάνω λάθος? Δηλαδή είσαι αντίθετος στην αιολική επένδυση ή για να φύγω από την ενέργεια, είσαι ενάντιος επίσης π.χ. στο άνοιγμα καταστήματος τροφίμων.......
    Η άρνηση δεν είναι θέση. Η επόμενη λύση -αφού κάθε επένδυση είναι απαγορευτική- είναι η φυγή στο εξωτερικό..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι απαντάει ο κόσμος στα σχόλια του κάθε πικραμένου αντί-φωτοβολταικού που δεν έχει στον ήλιο μοίρα..Αυτό είναι το λυπηρό της υπόθεσης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΛΟΣ Η' ΚΑΚΟΣ. Ο ΚΑΘΕ ΑΝΤΟΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΛΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ . ΤΕΤΟΙΟΣ ΣΚΑΤΟΛΑΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ .... ΜΕΡΙΚΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιφωτοβολταικός speaking.

      Το θέτεις στην σωστή του βάση το θέμα

      "ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ"

      ΜΠΟΡΕΙ=ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ=ΠΙΘΑΝΟΝ=ΙΣΩΣ=ΘΑ ΔΟΥΜΕ=ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ=ΑΝ ΜΑΣ ΚΑΤΣΕΙ=ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ


      ΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ,ΤΟ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

      ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ!

      Διαγραφή
  6. Αντιφωτοβολταικός speaking.

    Απάντηση στον καλοπροαίρετο 12 Ιουλίου 2013 - 3:12 μ.μ.
    Μόνο όσοι είναι καλοπροαίρετοι έχουν μάθει να σκέφτονται,διότι είναι σε θέση να ακούσουν την
    άλλη πλευρα,να κάνουν διάλογο και να ανταλάξουν επιχειρήματα.Μέσα από την επιχειρηματολογία
    πας μπροστά και βρίσκεις διεξόδους και λύσεις στα προβλήματα και όχι μέσα από ύβρεις και εγωισμούς του στυλ (εγώ είμαι ακαδημαικός και ξέρω)




    Αγαπητέ 12 Ιουλίου 2013 - 3:12 μ.μ. θα σου αναλύσω την σκέψη μου μέσα από το παράδειγμα της γέφυρας.

    Έστω η γέφυρα είναι η οικονομία μιας χώρας και η διέλευση αυτής είναι η επένδυση.

    Έρχομαι τώρα και σου λέω.Η γέφυρα (οικονομία) είναι ετοιμόρροπη,οπότε αν
    θες να περάσεις (επενδύσεις) από αυτή,κάν' το μόνο μια φορά και γρήγορα.

    Το "μια φορά και γρήγορα" σημαίνει βραχύ χρονικό διάστημα.Άρα εδώ έχουμε επένδυση βραχυπρόθεσμη.
    Έριξα στην αγορά 100 χιλιάρικα ευρώ και μέσα σε 6 μήνες ή ένα χρόνο έβγαλα 200.

    Έκανα την αρπαχτή,σηκώθηκα και έφυγα.

    Το "σηκώθηκα και έφυγα" σημαίνει πέρασα αστραπιαία από την γέφυρα μια φορά και τέλος,δεν ξαναπερνώ.Την δουλειά μου την έκανα.


    Εσύ,όμως θες να περνάς από την γέφυρα κάθε μέρα,άρα μιλάμε για μακροχρόνιο διάστημα (μακρυχρόνια επένδυση).
    Έρχομαι και σου λέω.
    Παλικάρι, η γέφυρα (οικονομία) που θες να περνάς (επενδύσεις) κάθε μέρα δεν είναι
    για πολλά,πολλά.Μια φορά να περάσεις,θα σε αντέξει,δεύτερη κουτσά στραβά θα την γλυτώσεις,στην τρίτη θα γκρεμοτσακιστείς.
    Οπότε απέφυγε τις μακροχρόνιες διελεύσεις (επενδύσεις),θα σε στείλουν στον γκρεμό.

    ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ,ΠΕΡΝΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ.
    ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΗ,ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΜΕΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ.

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειναι λογικο Αντιφωτοκλαπαρχ.....δα πως σε λενε.....τωρα που εχουν σφίξει οι ζεστες να λες και περισσότερες μαλ....ες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιφωτοβολταικός speaking.

      Ξέρεις ποια είναι η ειρωνεία;

      Οτι αυτές οι μαλ... που εκστομώ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ απο τα άρθρα που δημοσιεύονται από
      τους φωτοβολταικούς (σαν αυτό που διάβασες παραπάνω)

      Διαγραφή
  8. Η χωρα εχει ηδη καταρρευσει απο το 2009 απο την στιγμη που δεν μπορουσε να εξυπηρετησει τις υποχρεωσεις της, δεν υπαρχει αμφιβολια σε αυτο.
    Η λογικη του να υπαρχει πτωχευση σε κρατος της ευρωζωνης δεν ειναι συμφερουσα για τη υπολοιπη ευρωζωνη. Για αυτο εξαλλου κανανε οτι "χημεια" μπορουσαν για να μην γινει. Δανεισανε απιστευτα χρηματα στον "νεκρο" απλα για να φυτοζωει στην εντατικη.
    Οποτε μιλαμε στην πραγματικοτητα για ενα κρατος με μερικη σταση πληρωμων προς τις εταιριες και περικοπες στα φυσικα προσωπα μονο και μονο για να μπορει να πληρωνει τις δανειακες υποχρεωσεις της.
    Οποτε αυτη η "γεφυρα" υπαρχει ζωντανη γιατι πανω εχουν βαλει οι δανειστες μας "διοδια" και κερδιζουν πολυ καλα λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι κανετε ολοκληρες συζητησεις με τον καφρο ρε παιδια... ειναι καθυστερημενος και εγκαθετος. Δεν εξηγείται αλλιως η καυλα που εχει με τα φωτοβολταϊκά. Κ αν εχετε τοσο χρόνο διαβάστε αλλες αναρτήσεις θα καταλαβετε, εχει τις περισσότερες απο όλους. Αφήστε το blog για ενημερωση. Είναι γραγικος κ τρελός φαν του καζακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ