Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οι νεες αδειες φωτοβολταικών με σημαντικά μειωμένες ταριφες

Η νεες αδειες ειναι το φλεγον ζητημα!
Σε δραματική μείωση των εγγυημένων τιμών για τα καινούργια φωτοβολταϊκά (όποτε ξεπαγώσει η διαδικασία νέων αδειοδοτήσεων) φαίνεται ότι οδηγεί, όπως άλλωστε αναμενόταν, η γνωμοδότηση που εξέδωσε η ΡΑΕ την Τρίτη και η οποία βρίσκεται πλέον στο ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ηγεσία του
υπουργείου, η οποία άλλωστε ζήτησε από τη ΡΑΕ να μελετήσει το θέμα και να εκδώσει γνωμοδότηση,  θα υπογράψει σύντομα Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις νέες ταρίφες. Είναι άγνωστο βεβαίως εάν και σε ποιο βαθμό ο κ. Παπαγεωργίου θα αποδεχθεί τις προτάσεις της ΡΑΕ ή θα αποφασίσει διαφορετικά, όπως έχει δικαιοδοσία (πέρυσι για παράδειγμα το ΥΠΕΚΑ ήταν «αυστηρότερο» σε σχέση με τις τότε προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής). Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έκανε η ΡΑΕ ήταν να αναμορφώσει τους πίνακες με τα κοστολογικά στοιχεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και τις εκτιμώμενες αποδόσεις επενδεδυμένου κεφαλαίου, με βάση τα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα μας. Επίσης πρότεινε το εύλογο, κατά τη γνώμη της, IRR, δηλαδή την εύλογη απόδοση της επένδυσης που πρέπει να εξασφαλίζουν οι νέες ταρίφες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που προτείνει εύλογη απόδοση κεφαλαίων μετά φόρων, 10 – 12% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οδηγεί σε ταρίφες περί τα 10 με 11 λεπτά την κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14 με 15 λεπτά για τα πάρκα κάτω από 100 Κιλοβάτ και γύρω στα 17 λεπτά για τις στέγες.

Η ΡΑΕ οδηγήθηκε στις προτάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τη μείωση του κόστους εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας, αφετέρου δε το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και  επισφάλειας των επενδύσεων στη χώρα μας.

Προφανώς έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, και έχουν ξεπεραστεί ήδη οι εθνικοί στόχοι για το 2014 και βεβαίως την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του μηχανισμού πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ περιλαμβάνει και ειδική αντιμετώπιση για τα πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα πάνω από 10 Μεγαβάτ, με το σκεπτικό ότι έχουν οικονομίες κλίμακας και συνεπώς μεγαλύτερες αποδόσεις.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Mahairi-stis-tarifes-twn-f-b-deihnei-h-apofash-ths-RAE

1 σχόλιο:

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ