Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΡΑΕ: γνωμοδότηση αύριο για τις ταρίφες των νέων εργων


Επτά μήνες μετά το πάγωμα χορήγησης νέων αδειών για φωτοβολταικά, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει να «ανοίξει» κάποια στιγμή και πάλι τη διαδικασία αιτήσεων, και στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ καλείται αύριο να γνωμοδοτήσει για τις ταρίφες των νέων έργων που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι δραστικά μειωμένες από τα σημερινά επίπεδα.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΥΠΕΚΑ, η ολομέλεια της ΡΑΕ πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες στην αυριανή της συνεδρίαση να αποφανθεί για το ποια θα πρέπει να είναι η ταρίφα
των νέων αυτών έργων, με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο ΛΑΓΗΕ.
Πρόκειται για γνωμοδότηση που στόχο έχει να αξιοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ που ετοιμάζει, ώστε να ενταχθεί σε αυτό με το σκεπτικό «αυτές πρέπει να είναι οι εύλογες τιμές φωτοβολταικών για τα μελλοντικά έργα, όταν και όποτε επιτραπεί ξανά η υποβολή αιτήσεων».

Που προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της ταρίφας που εξετάζει να υιοθετήσει το υπουργείο για τα νέα αυτά έργα, θα είναι ανάλογο και άμεσα συγκρίσιμο με το καύσιμο που υποκαθιστά το φωτοβολταικό πάρκο, δηλαδή το ρεύμα που παράγεται από φυσικό αέριο, που είναι γύρω στα 10-11 λεπτά η κιλοβατώρα. Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, η τρέχουσα πλέον ταρίφα, από χθες 11 Μαρτίου οπότε και έληξε η προθεσμία για την υλοποίηση των «παλιών» αδειών με τις «παλιές» ταρίφες, είναι 21,5 λεπτά για τα μέχρι 100 KW έργα και 17,2 λεπτά για τα άνω των 100 KW έργα. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένα μοντέλο μειοδοτικών διαγωνισμών για τα μεγάλα πάρκα, από κάποια ισχύ και πάνω.

Στην ουσία μια τέτοια κίνηση από το ΥΠΕΚΑ θα φέρει νωρίτερα την εφαρμογή μιας ρύθμισης που υπάρχει στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο και προβλέπει ότι από το 2015 και μετά, η τιμή απορρόφησης του φωτοβολταικού ρεύματος θα είναι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), προσαυξημένη κατά 30%.

Θα είναι ελκυστικά αυτά τα επίπεδα απόδοσης ώστε να συντηρηθεί η ανάπτυξη στον κλάδο ; Στις υπόλοιπες πάντως ευρωπαϊκές χώρες, οι ταρίφες βρίσκονται πλέον σε τέτοια χαμηλά επίπεδα, και κατά κανόνα οι συνθήκες ηλιοφάνειας είναι χειρότερες. Παρ’ όλα αυτά επενδύσεις γίνονται.

Το κούρεμα και το «New Deal»
Η ΡΑΕ επομένως πρόκειται να γνωμοδοτήσει για τις ταρίφες των νέων έργων. Το καυτό ωστόσο ζήτημα για τον κλάδο είναι τι θα αποφασίσει να κάνει το ΥΠΕΚΑ με αυτές των παλαιών φωτοβολταικών, των υφιστάμενων δηλαδή που έχουν συμβολαιοποιηθεί και λειτουργούν.
Εδώ και καιρό το υπουργείο εξετάζει «κούρεμα» και στις ταρίφες των υφιστάμενων έργων στο πλαίσιο ενός «New Deal» όπως έχει γράψει το «Energypress». Με τον όρο «New Deal» εννοούμε την περικοπή των υφιστάμενων υψηλών τιμών που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες των λειτουργούντων έργων να επαναδιαπραγματευτούν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας, με την οποία θα παίρνουν λιγότερα χρήματα το χρόνο, αλλά για περισσότερα χρόνια. Προφανώς, για όποιον δεν μπει σε αυτή τη «Νέα Συμφωνία», θα υπάρχουν επιβαρύνσεις που θα λειτουργούν ως αντικίνητρα.
Πρόκειται για μέτρα που θα έχουν έντονο… «άρωμα Ισπανίας» και θα μοιάζουν με εκείνα που ελήφθησαν στην εκεί αγορά, ούτως ώστε να επανέλθει το σύστημα σε τροχιά βιωσιμότητας.

Αλλαγή σελίδας από χθες…
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι από χθες 11 Μαρτίου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την ηλέκτριση παλιών έργων με «κλειδωμένες» παλιές ταρίφες, ένας μακρύς κύκλος για τα φωτοβολταικά έκλεισε οριστικά.
Η αλλαγή σελίδας αφορά όσους έχουν ακόμη στα χέρια παλιές άδειες, εκείνους δηλαδή που είχαν υπογράψει σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ πριν τον Αύγουστο του 2012. Εκτός από τους αγρότες που έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο, όσοι από τους υπόλοιπους δεν πρόλαβαν να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους μέχρι και χθες 11 Μαρτίου, έχασαν οριστικά την «κλειδωμένη» ταρίφα και πέφτουν στην τρέχουσα, πολύ χαμηλότερη. Παράταση δεν δόθηκε.

Συνεπώς στην αγορά μένουν οι άδειες που έχουν κλειδώσει ταρίφες μετά τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή 18 λεπτά την κιλοβατώρα (τα πάνω από 100 KW) ή 22,5 λεπτά την κιλοβατώρα (τα μέχρι 100 KW) και οι άδειες εκείνων που δεν υλοποίησαν την επένδυσή τους μέχρι και τις 11 Μαρτίου που πέφτουν –όπως προαναφέραμε- στα 17,2 λεπτά για τα άνω των 100 KW έργα και στα 21,5 λεπτά για τα μέχρι 100 KW έργα.

Παραμένουν «ζωντανές» επίσης οι άδειες για τα μεγάλα έργα που προβλέπεται να συνδεθούν στο δίκτυο υψηλής τάσης, δηλαδή αυτά τα οποία απαιτούν εγκατάσταση υποσταθμού, και τα οποία έχουν προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

http://www.energypress.gr

2 σχόλια:

  1. Πρόσφατα διάβασα το παρακάτω άρθρο για Ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα. Οπότε φοβάμαι πως θα τρέξει το υπουργείο να κόψει όλες τις ταρίφες γιατί δεν θα μπορεί να καθυστερεί τόσους μήνες ο ΛΑΓΗΕ. Ποια είναι η γνώμη σου;


    Δύο μήνες για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και κατά κανόνα ένας μήνες για το Δημόσιο είναι τα ανώτατα νόμιμα περιθώρια εξόφλησης λογαριασμών για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. που αποκτά νομική ισχύ μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μαρτίου, όπως δημοσιεύουν σήμερα Τετάρτη "Τα Νέα".

    Συγκεκριμένα, από το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε 60 ημέρες. Διαφορετικά, το κράτος θα πληρώνει τόκους υπερημερίας 8% επιπλέον του Euribor.

    Αυτή είναι η βασική διάταξη της νέας κοινοτικής οδηγίας 2011/7/ΕΕ που τίθεται σε ισχύ στο τέλος της εβδομάδας σε όλα τα κράτη - μέλη.

    Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζονται ως χώρες με την πλέον χρονοβόρα διαδικασία εξόφλησης, αφού φτάνει στις 180 μέρες.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μέχρι στιγμής μόνο 9 κράτη - μέλη έχουν ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο και μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία δεν έχει υποβάλει καμία κοινοποίηση στις Βρυξέλλες.

    Οι χώρες που δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη την οδηγία στο εθνικό δίκαιο θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα διπλό πρόβλημα.

    Σύμφωνα με την "Ναυτεμπορική", η Κομισιόν θα μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας και την επιβολή αυστηρότατου κατ' αποκοπήν και ημερήσιου προστίμου.

    Η παράταση σε 60 ημέρες

    Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη - μέλη μπορούν να παρατείνουν τις προθεσμίες σε 60 το πολύ ημερολογιακές ημέρες, για:

    * κάθε δημόσια αρχή που ασκεί οικονομική δραστηριότητα βιομηχανικής ή εμπορικής φύσης, με την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών στην αγορά, και η οποία υπόκειται, ως δημόσια επιχείρηση, στις απαιτήσεις διαφάνειας της οδηγίας 2006/111/ΕΚ και

    * δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υγειονομική μέριμνα και είναι κατάλληλα αναγνωρισμένες για το σκοπό αυτόν.

    Αν κράτος - μέλος αποφασίσει να παρατείνει τις προθεσμίες διαβιβάζει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την εν λόγω παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018.

    Στη βάση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με την οποία αναφέρει ποια κράτη - μέλη έχουν παρατείνει τις προθεσμίες λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ιδίως για τις ΜΜΕ.

    Η έκθεση αυτή συνοδεύεται ενδεχομένως από κατάλληλες προτάσεις. Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτές αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την περίοδο πληρωμής για ορισμένες ημέρες ή εβδομάδες ώστε να διατηρήσει τις καλές εμπορικές σχέσεις της με έναν συγκεκριμένο πελάτη. Όμως τα νέα μέτρα είναι υποχρεωτικά για τις δημόσιες αρχές.

    Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να αποδείξουν την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά τους τηρώντας τις συμβάσεις τους, αναφέρει η Κομισιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχει ενα ραδιοφωνικό μηνυμα που παιζει το τελευταιο διάστημα για τις καθυστερήσεις πληρωμών απο το δημοσιο και προτρέπει να το ψάξει καποιος! Δυστυχως δεν το προλαβαινω απο την αρχη και δεν εχω εικονα. Σε ευχαριστούμε πολυ για την ενημέρωση. Αξίζει να το δουμε. Εχει ακουσει κανεις αλλος τιποτα;

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ