Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Kωστας Σπανούλης: Γιατι ιδρύθηκε ο σύνδεσμος - Τι ζηταμε

Αλεξανδρής Πέτρος - Αgronews

 Ως «πηγαία» χαρακτηρίζει την αντίδραση εκατοντάδων αγροτών-επενδυτών στην παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, αφού τον τελευταίο χρόνο συσσωρεύεται το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, ο συνιδρυτής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων, Κώστας Σπανούλης.

Η συμμετοχή τους στην πρώτη συνέλευση ήταν μαζική και οι πρώτες επαφές με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πέτυχαν τον στόχο τους: Να δείξουν ότι υπάρχει μια κατηγορία επενδυτών στα φωτοβολταϊκά σε συνθήκες ασφυκτικά χαμηλής ρευστότητας, που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την κύρια δραστηριότητά τους, που είναι η γεωργική.
Για τα επόμενα συντονισμένα βήματα της προσωρινής διοίκησης, που αποτελείται από τον ίδιο και τους Θάνο Παπαδημητρίου και Κώστα Γιωτάκο, μίλησε στην Agrenda ο κ. Σπανούλης.

Πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε τον Σύνδεσμο;
Η απόφαση δημιουργίας του Συλλόγου μας ήταν μια πηγαία αντίδραση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που επέφεραν η ψήφιση του νόμου 4093/2012 και οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από το Λ.Α.Γ.Η.Ε.
Οι αγρότες παραγωγοί ενέργειας από Φ/Β αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες με εξοντωτικά τοκοχρεολύσια, υψηλά επιτόκια 9,8% - 12%, χρωστούν ένα μέρος της συνολικής επένδυσης, ενώ όσους η οικονομική συγκυρία βρίσκει στην αρχή της επένδυσης -που σημαίνει μηδενική απόσβεση- σε λίγο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος ή να αποδώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.
Έτσι, έχουν χάσει παντελώς την ρευστότητά τους με αποτέλεσμα αυτό να είναι εις βάρος και της κύριας ενασχόλησής τους, της αγροτικής δραστηριότητας. Εάν συνεχιστεί για λίγο καιρό ακόμα αυτό, πολύ φοβόμαστε ότι όχι μόνο θα χάσουμε τα πάρκα από τις Τράπεζες αλλά, επειδή έχουν απαξιωθεί πλήρως και τα κτήματά μας αδυνατώντας ν’ ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας πλέον είναι θέμα επιβίωσης.

Πόσα μέλη είστε και ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Προς το παρόν οι συνάδελφοι αγρότες ιδιοκτήτες Φ/Β των πάρκων που πλαισιώνουν το Σύνδεσμο είναι 174 αλλά το νούμερο ανατρέπεται μέρα με την μέρα.
Οι βασικοί στόχοι του Συνδέσμου είναι η μελέτη και η προστασία συμφερόντων των μελών του καθώς επίσης και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και αμοιβαίας υποστηρίξεως. Επίσης, μας ενδιαφέρει η  μελέτη και συμβολή στην ανάπτυξη θεμάτων, που ενδιαφέρουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (ΦΒ) σε συσχετισμό με την αγροτική δραστηριότητα. Τέλος, στόχος μας αποτελεί η προβολή των πλεονεκτημάτων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ειδικότερα από φωτοβολταϊκά (ΦΒ) σε αντίθεση μ’ άλλες «βρώμικες» ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην υλοποίηση των επενδύσεών σας;
Τα έντονα προβλήματα χρηματοδότησης, πολύ υψηλά επιτόκια, συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες σε πτώχευση λόγω της οικονομικής συγκυρίας, και ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από τις συνήθως αγροτικές ασχολίες μας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν «εγκλωβισμένοι» αγρότες με άδειες στα χέρια τους, που δεν ξέρουν τι να τις κάνουν;
Οι συνάδελφοι αγρότες που έχουν απομείνει για την υλοποίηση των πάρκων τους μετά την παράταση που δόθηκε συναντούν τα γνωστά προβλήματα χρηματοδότησης αλλά πολύ φοβόμαστε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς γνωρίζοντας πλέον τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι τα κατασκευάσαμε δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των Φ/Β πάρκων τους.

Τι λύσεις προτείνετε για αυτά τα προβλήματα;
Η τήρηση της σύμβασης που υπογράψαμε με Λ.Α.Γ.Η.Ε. που μιλά για συγκεκριμένη τιμή πώλησης ανά παραγόμενη Kwh ενέργειας και συγκεκριμένο περιθώριο πληρωμής ενός μηνός περίπου που στην που στην πραγματικότητα είναι οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προχωρήσαμε στην επένδυση, για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Ζητούμε λοιπόν άμεσα από τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες και αφορά περίπου πάνω από 500 αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, την αφαίρεση της έκτατης εισφοράς ή άλλου ισοδύναμου φορολογικού μέτρου, και πληρωμή από το Λ.Α.Γ.Η.Ε. χωρίς καθυστερήσεις. 

Επίσης, ζητάμε να παρθούν τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα στο οικονομικό μοντέλο αποπληρωμής της παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. για να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του στον συμφωνηθέντα χρόνο.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την υπογραφή νέων συμβάσεων από Λ.Α.Γ.Η.Ε. και νέων αδειών από Ρ.Α.Ε., ενώ υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής της παραγωγής ενέργειας και ένα συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα.

Επισημαίνουμε δε ότι ο σύνδεσμός μας δεν αφορά επιχειρηματίες, αλλά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι άκουσαν καλοπροαίρετα ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης να τους προσκαλούν για συμπληρωματικό εισόδημα παράγοντας πράσινη ενέργεια.
Είναι απίστευτο πως όλα αυτά συμβαίνουν εκ μέρους της πολιτείας απέναντι στους αγρότες, κύριους εκφραστές του πρωτογενή τομέα, όταν ακούμε ακόμη και από τα χείλη του Πρωθυπουργού ότι καλείται να είναι ο τομέας που θα βγάλει το κάρο της οικονομίας από τη λάσπη.

WHO IS WHO
Ο Κώστας Σπανούλης είναι 51 ετών, αγρότης από το 1987, πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. και πρώην αντινομάρχης Λάρισας υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, την περίοδο 2008-2010. Διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 100 KW και είναι ένας εκ των ιδρυτών του ΘΕΣ.Α.ΦΩ.Σ. που μετεξελίχθηκε σε Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

 πηγη http://www.agronews.gr

6 σχόλια:

  1. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΠΑΣΕΓΕΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΤΩΒΟΛΤΑΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ...ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ Κ ΤΟΝ ΛΟΥΜΑΚΗ... ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ..... ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ Η ΓΙΑ ΚΑΚΟ.... ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανταρα τα εκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ! Μας εβαλε στα φωτοβολταικα , καναμε αιτήσεις και μετα μας...ξεχασε! Λες αμα κανει τον συνδεσμο να κανει κατι διαφορετικο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

      Διαγραφή
  2. Αντιφωτοβολταικός speaking

    Η Agricultural land (γεωργική γη) έχει την μέγιστη προσοχή αυτή την περίοδο και χώρες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν μανιωδώς γεωργικές εκτάσεις,σε μια προσπάθεια να παρέχουν μελλοντικές πηγές τροφής για τον πληθυσμό τους.Αυτή η κομπίνα ονομάζεται Great land(Μεγάλη γη),και σε συνδυασμό με την αυξανόμενη λαχτάρα για τα βιοκαύσιμα, ο μέσος άνθρωπος θα πληρώνει σε υψηλότερες τιμές τα καθημερινά του αγαθά,σε κάποιο σημείο σίγουρα θα υπάρξει εκτεταμένη έλλειψη κοινών καθημερινών τροφίμων.

    http://www.youtube.com/watch?v=XAN2qbSSb74&feature=player_embedded#!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΧΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΟΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΕΝΙΜΕΡΟΣΤΕΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΠΟΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επικοινωνία με τους εκπροσώπους ανά Νομό, θα καταχωρηθεί στο επόμενο διάστημα.

      Για τον επικοινωνήστε με το afo.gr και τον Σύνδεσμο, email: info@afo.gr

      Διαγραφή
  4. ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ? ΑΝ ΕΧΕΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΣΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟ
    ΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ