Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

"Παγωμένες" οι αδειες για το 2014

«Παγωμένες» θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2014 οι άδειες για τα νέα φωτοβολταικά, διαμηνύουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, χωρίς μάλιστα να είναι σε θέση να πουν το πότε ακριβώς θα αρθεί η αναστολή.


Κι αυτό καθώς όπως εξηγούν, «ξεπάγωμα» αδειών δεν πρέπει να αναμένεται πριν να ολοκληρωθεί το πλέγμα των τριών παρεμβάσεων που δρομολογούνται.

Αφενός στο χώρο των ΑΠΕ μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου (η ανακοίνωσή του είναι θέμα εβδομάδων), και αφετέρου στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου (τέλος α’ 6μήνου 2013) και των δημοπρασιών (φθινόπωρο 2013).

«Μόνο όταν θα έχουμε στα χέρια μας ορατά αποτελέσματα ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει αρχίσει να μειώνεται, θα σκεφτούμε ξανά το θέμα έκδοσης νέων αδειών», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου.
Υπενθυμίζουμε ότι το τεράστιο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ με βάση τα τελευταία στοιχεία του λειτουργού υπολογίζεται να έχει αυξηθεί κατά 400 εκ. ευρώ έως και το τέλος του 2014, και να φτάσει σωρευτικά τα 1,32 δισ. ευρώ. Και δεδομένου, ότι όσο θα περνούν οι μήνες θα αυξάνεται και η ηλιοφάνεια, αντίστοιχα θα αυξάνεται και η παραγωγή φωτοβολταικών, οπότε η κατάσταση θα βαίνει επιδεινούμενη.

Πριν λοιπόν από το φθινόπωρο του 2013, οπότε και θα έχουν ξεκινήσουν να αποδίδουν και οι τρεις παραπάνω παρεμβάσεις, το ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα έκδοσης νέων αδειών.
Φυσικά, οι άδειες για νέα φωτοβολταικά δεν μπορεί να παραμείνουν «παγωμένες» για πάντα. Που σημαίνει πως το θέμα της έκδοσης νέων αδειών για φωτοβολταικά θα συζητηθεί ξανά από το 2014, χωρίς να είναι σαφές αν αυτό σημαίνει ότι η αναστολή θα αρθεί από τον προσεχή Ιανουάριο ή κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Τα μέτρα δεν ήταν αρκετά…
Ήταν Αύγουστος του 2012, όταν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων για να μην καταρρεύσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου και συμπεριέλαβε και την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για φωτοβολταικούς σταθμούς. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν θα εξετάζονται όσα αιτήματα εκκρεμούν.

Τότε από το πάγωμα της αδειοδότησης είχαν εξαιρεθεί οι κατοικίες και όσα έργα είχαν ενταχθεί σε διαδικασίες fast track. Στόχος, όπως ανέφερε η τότε ανακοίνωση ήταν να αντιμετωπιστεί το τεράστιο έλλειμμα, πάνω από 300 εκατ. ευρώ, που είχε δημιουργηθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και εσφαλμένου σχεδιασμού.
Έκτοτε, και παρά τα μέτρα, το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έχει διογκωθεί κι άλλο.

 http://www.energypress.gr/news/Den-xepagwnoyn-prin-to-2014-oi-adeies-gia-nea-fwtoboltaika

1 σχόλιο:

  1. Σε Πόσο μεγάλη φούσκα θα εξελιχθεί άραγε?
    κατα τα άλλα οι αγρότες εκαναν σύλογο για να πέσουν πιο βαθειά στην τρύπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ