Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Κόντρα για τα χρεη στην αγορα ενέργειας εχθες


Της Μανταλένας Πίου
Σε κόντρα για τα χρέη στην αγορά ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς εξελίχθηκε χθες η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Ενέργεια, που διοργάνωσε η International Herald Tribune.
«Kαι κε.... και δαρμένος» ακούστηκε να λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όταν οι ιδιώτες επέρριψαν στη ΔΕΗ τη βασική ευθύνη για την έλλειψη ρευστότητας, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική του συμψηφισμού που εφαρμόζει έχει στραγγίσει τις ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες μετακυλίει όλο το χρέος. Με τη σειρά τους εκείνες το μεταφέρουν στη ΔΕΠΑ, η οποία καταλήγει ουσιαστικά να δανείζει την αγορά με 9%.

Οι οφειλές 
Η ΔΕΗ με την ιδιότητα του προμηθευτή συμψηφίζει τις οφειλές της προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) με αυτά που έχει να εισπράξει ως παραγωγός ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα ο ΛΑΓΗΕ να μη διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να αποπληρώσει τους ιδιώτες παραγωγούς. Εκείνοι με τη σειρά τους, όπως το διατύπωσαν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Michel Emmanuel Piguet όσο και ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή εκτελεστικός διευθυντής της Protergia -Ελλάς, ζητούν οι πληρωμές της ΔΕΗ- Προμηθευτή προς τον ΛΑΓΗΕ να γίνονται κανονικά, προκειμένου ο Λειτουργός να μπορεί να πληρώνει αναλογικά όλους τους παίκτες της αγοράς. Ο κ. Μπενρουμπή απέδωσε την ευθύνη για τη «μαύρη τρύπα» στον ΛΑΓΗΕ κυρίως στο «φέσι» των 120 εκατ. ευρώ που άφησαν η Energa και η Hellas Power, οι δύο εταιρείες λιανικής που έκλεισαν.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ καθυστερεί τις πληρωμές της προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος επίσης εμφανίζεται ελλειμματικός. Ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ εξοφλεί τον ΑΔΜΗΕ με ένα μήνα καθυστέρηση και απέδωσε την έλλειψη ρευστότητας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί τάχθηκαν υπέρ των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του μοντέλου ΝΟΜΕ που προωθεί η ΡΑΕ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Ζήτησαν όμως ο μηχανισμός ανάκτησης στου μεταβλητού κόστους - ένας μηχανισμός που επιδοτεί τις μονάδες παραγωγής- να ισχύει μέχρι την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και την κατάργηση όλων των στρεβλώσεων. Επίσης ζήτησαν να μειωθούν οι διάφοροι φόροι και τα τέλη που επιβαρύνουν την αγορά ηλεκτρισμού - πράγμα στο οποίο συμφώνησε και η ΔΕΗ.
Πρόταση
Εξάλλου, ο κ. Μπενρουμπή πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ να κάνει μόνον την τεχνική εκκαθάριση των λογαριασμών στην αγορά ηλεκτρισμού και όχι την οικονομική διαχείριση. Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Κουτσούκος προανήγγειλε αλλαγές ως προς το σκέλος αυτό, και συγκεκριμένα είτε την έκδοση σημειωμάτων εκκαθάρισης, είτε τη λειτουργία του Διαχειριστή ως εντολέα των παραγωγών ηλεκτρισμού.
Τέλος, όσον αφορά στις ΑΠΕ, κοινή ήταν η συνισταμένη όλων των ομιλητών ότι το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, χωρίς όμως τις αιφνιδιαστικές κινήσεις, που ανατρέπουν το επενδυτικό κλίμα.




πηγη http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26523&subid=2&pubid=113000643

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ