Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

H "πτωση" της Suntech και η επιβιωση

Μετα και τα νεα για τη θυγατρική της suntech, το reuters λεει οτι η "πτωση" αυτή ειναι ενα σημαδι οτι το Πεκίνο , αποδυναμώνει τη στήριξη στην φωτοβολταική βιομηχανία. Η αποτυχία της Wuxi Suntech , λεει δε οτι θα ειναι μια απο τις μεγαλύτερες εταιρικές καταρρεύσεις στην ιστορία της Κινας και επισης θα μπορούσε να ειναι το πρώτο μεγαλο τεστ για τον νομο της Κίνας περι πτώχευσης που εισήχθει το 2007.
Στο απόγειό της το 2008, η κεφαλαιοποίηση της Suntech έφτασε τα $ 16 δισεκατομμύρια. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα 105 εκατομμύρια δολάρια!

Τα προβλήματα στην Suntech έχουν σμπρώξει τους πελάτες προς σχετικά υγιείς εγχώριους
ανταγωνιστές, όπως η Trina Solar Ltd (TSL.N) και Yingli Green Energy Holding Co Ltd (YGE.N), αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα επιβιώσει με τη βοήθεια της τοπικής κυβέρνησης που θέλει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας."Δεν πρόκειται να υπαρξει ρευστοποίηση", δήλωσε ο αναλυτής της Morningstar Inc Stephen Simko. 

"Η Suntech σε κάποια μορφή, πιθανώς υπό κρατικό έλεγχο, θα συνεχίσει να υπάρχει."Η εμφανώς επιθετική φ/β βιομηχανία της Κίνας, ωθούμενη από την υποστήριξη της κυβέρνησης, γρήγορα κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια. Αλλά ακόμη και αν εκατοντάδες εργοστάσια ξεφύτρωσαν σε ολόκληρη την Κίνα, οι ευρωπαϊκές χώρες νομοθέτησαν τα  κινητρα για τα φ/β, και ολο αυτο οδηγησε σε μια τεράστια παγκόσμια υπερπροσφορά πάνελ που έχει παραλύσει τη βιομηχανία.Μια σειρά από πρώην high-flying δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Q-Cells QCEG.DE της Ευρώπης, έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, αλλά οι πτωχεύσεις αυτές δεν έχουν μειώσει την υπερπροσφορά που έχει στείλει τις τιμές των ηλιακών πάνελ σε μια δίνη και με μεγάλη πτώση στα  κέρδη της βιομηχανίας.

 Η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και οι τοπικές κυβερνήσεις σπρώχνονται για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα με ευνοικές πολιτικές.Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη βοηθήσει εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της LDK Solar Co Ltd (LDK.N), Σαγκάη Chaori Ηλιακής Ενέργειας και Τεχνολογίας Co Ltd (002506.SZ) και CNPV Dongying Solar Power Co Ltd (ALCNP.PA), σύμφωνα με την έρευνα GTM, και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η πόλη της Wuxi θα κάνει το ίδιο για Suntech.«Οι κινεζικές τράπεζες δεν είναι πλέον άνευ όρων πρόθυμοι να δανείσουν χρήματα σε ζημιογόνες βιομηχανίες», δήλωσε ο Θιέμο Lang, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RobecoSAM στη Ζυρίχη. 

Νωρίτερα, το κινεζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι λανθασμένα ανέφερε οτι η Suntech Power είχε κηρύξει πτώχευση.Εννέα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας Ltd (1398.HK) (601398.SS), Αγροτική Τράπεζα της Κίνας Ltd (601288.SS) (1288.HK) και της Τράπεζας της Κίνας 6013988.SS (3988.HK) είχαν ανεξόφλητα δάνεια  7,1 δισ. γιουάν (1,1 δισ. δολ.) της Suntech στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Xinhua.Στο τέλος Μαρτίου 2012, η ​​Suntech έχει συνολικό χρέος ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των δανείων από την Κίνα Τράπεζα Ανάπτυξης και $ 50 εκατομμύρια μετατρέψιμο δάνειο από την International Finance Corp.

Η Κίνα πέρασε ένα νέο νόμο πτώχευσης το 2007, που σπάνια ενεργοποιείται, μιας και οι τοπικοί αξιωματούχοι μεσολαβούν συνήθως μεταξύ των πιστωτών πίσω από κλειστές πόρτες και δεν φθανουν τα πραγματα στα ακρα. Το δε Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει το νόμο προσεκτικά, φοβούμενοι την αποτυχία των μεγάλων εταιρειών και τις εκτεταμένες απολύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενδεχομένως σε κοινωνική αναταραχή.

Οι Offshore πιστωτές μπορούν να ασκήσουν πιέσεις για την διαδικασία πτώχευσης κατά της συστασθείσας εταιριας στα Cayman Islands-, αλλά θα μπορούσε πιθανότατα να καταλήξουν να παρουν πολυ λιγα πισω, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Suntech είναι στην ηπειρωτική Κίνα και οι δανειστές αυτες προηγούνται των οφ σορ, λένε οι αναλυτές.

πηγη reuters
BEIJING/BANGALORE | Wed Mar 20, 2013 3:02pm EDT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ