Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Πώς τα φωτοβολτα​ϊκά έκαναν τη μέρα... νύχτα

του Μιχάλη Kαϊταντζίδη

H χθεσινή μεγάλη ηλιοφάνεια, έδωσε ακόμη μια φορά την εικόνα που θα έχει από εδώ και πέρα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας: με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της συμμετοχής των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην κάλυψη της ζήτησης.

Χθές με βάση τις καταγραφές του ΑΔΜΗΕ, η άλλοτε μεσημεριανή ώρα "αιχμής" είχε τα χαρακτηριστικά της ζήτησης κατά... τις νυκτερινές ώρες. Ο λόγος ήταν ότι οι συνδεμένες μονάδες φωτοβολταϊκών, κάλυπταν μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Έτσι στις 3 το μεσημέρι, οι συμβατικές μονάδες κλήθηκαν να καλύψουν μόλις 4.099 μεγαβάτ, μέγεθος που, πριν από το μπουμ των ΑΠΕ, ίσχυε μόνο τις νυκτερινές ώρες. Μάλιστα το μέγεθος μπορεί να συγκριθεί με τα 4.052 μεγαβάτ που ήταν η ζήτηση εχθές στις 3 τα ξημερώματα!

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί τους επόμενους μήνες μέχρι το φθινόπωρο και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των συμβατικών θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνιτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εχθές με βάση τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του συστήματος –ΑΔΜΗΕ, εκτός λειτουργίας για συντήρηση και όχι μόνον, βρισκόταν 17 μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών, ισχύος περίπου 2.400 μεγαβάτ (5 λιγνιτικές, 4 πετρελαίου και 8 φυσικού αερίου), ενώ από αυτές που πρόσφεραν ηλεκτρική ενέργεια οι περισσότερες είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν με μέρος της παραγωγικής τους ικανότητας. 

Πάντως ακριβέστερη εικόνα για τη συμμετοχή των συμβατικών μονάδων, θα δοθεί από τα στοιχεία της εκκαθάρισης και η οποία θα δείχνει ακόμη μικρότερη συμμετοχή στη κάλυψη της ζήτησης Και αυτό επειδή υπήρξε πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ των φορτίων που είχαν προβλεφθεί μέσα στο 24ωρο και αυτών που πραγματικά κλήθηκαν να καλύψουν οι συμβατικές μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, η πραγματική ζήτηση στο σύστημα ήταν μειωμένη κατά 600-800 μεγαβάτ έναντι της προγραμματισμένης, λόγω της ηλιοφάνειας και της επακόλουθης μεγάλης προσφοράς ηλεκτρικού από τα φωτοβολταϊκά.

Έτσι πλέον μπορούμε να λέμε ότι ως χώρα καλύπτουμε μεγάλο μέρος της ζήτησης ηλεκτρικού με παραγωγή από ΑΠΕ. Ακόμα και έτσι, όμως, το όλο σύστημα λειτουργίας και τιμολόγησης της παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, με τα δεδομένα της μεγάλης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών, του υψηλού τους κόστους και της ανάγκης προστασίας των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από τη ΔΕΗ και τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Όλα αυτά μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης και αδυναμίας σημαντικού ποσοστού καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Απλώς να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, «τρέχει» στα επίπεδα των 330 εκατομμυρίων με προοπτική να ανέλθει σε 670 εκατομμύρια στο τέλος Δεκεμβρίου.

Επίσης αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, ενώ η αξία του ηλεκτρικού που καταναλίσκεται στην Ελλάδα με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ, η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγουν οι ΑΠΕ το 2013, υπολογίζεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ (34%) ενώ θα αντιπροσωπεύει μόνο το 18% της ζήτησης.

http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ