Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η αποκαθήλωση του Κινέζου Δισεκατομμυριουχου καθώς η Suntech σβήνει

O shi Zhengrong, ο πάλαι ποτε πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, είδε την περιουσία του να χάνεται περαιτέρω μέσα στην εβδομάδα που πέρασε , καθώς η φωτοβολταϊκή εταιρεία που ίδρυσε ανακοίνωσε την αδυναμία πληρωμών του πιο σημαντικού  τμήματος της. 

 Η περιουσία του Shi στην Suntech Power Holdings Co (STP) εκτιμήθηκε στα $ 1,7 δις, όταν εμφανίστηκε στην κορυφή του καταλόγου της Wall Street Journal με τους πλουσιότερους στην
Κίνα το 2006. Περίπου το 30% των μετοχών του σήμερα είναι κάτω απο τα 32 εκατομμύρια δολάρια, εάν οι μέτοχοι καταφέρουν να πάρουν κάτι από την κινεζική διαδικασία πτώχευσης.


Η Suntech ήταν κάποτε η μεγαλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών  στον κόσμο και ο Shi,στα 50 του, ειχε στοχο να την αναπτύξει και να την κάνει τόσο μεγάλη όσο η BP Plc (BP /) ή η Royal Dutch Shell Plc. (RDSA) Η πτώση του πρώτου φωτοβολταϊκού δισεκατομμυριούχου της Κίνας δείχνει πώς χτίστηκε η ίδια η βιομηχανία με ζεστό χρήμα από την Wall Street και απο τις  κινέζικες αρχές, δημιουργώντας μια υπερπαραγωγή πάνελ με επεκτάσεις εργοστασίων που τελικά οδήγησαν σε πτώση των τιμών. 

"Το να είσαι στην βιομηχανία φωτοβολταϊκών κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξε ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετατρέψει κανείς  μια μεγάλη περιουσία σε μια μικρή ", δήλωσε η Jenny Chase, επικεφαλής αναλυτής φωτοβολταϊκών της Bloomberg New Energy Finance, στη Ζυρίχη.

Η Suntech είχε χρέος  2 δισ. δολ. στα τέλη του Αυγούστου και φάνηκε οτι δεν  μπορεσε να αντεπεξέλθει στην ωρίμανση ενός ομολόγου αξίας 541 εκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα! Αυτό ώθησε τις 8 κινέζικες τράπεζες  να ζητήσετε από ένα δικαστήριο στο Wuxi, όπου Suntech βασίζεται, να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης στην κύρια μονάδα παραγωγής της. 
Ο Shi ανατράπηκε ως πρόεδρος στις 4 Μαρτίου και μίλησε για την αδυναμία της εταιρείας να αναδιαρθρώσει το χρέος. "Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν λύση", είπε σε μια συνέντευξη. "Χρειάζονται ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο."

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ