Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Επιμήκυνση των δανειων στα φ/β με κριτήρια

Με τη συμμετοχή και των τραπεζών που θα επιμηκύνουν τα δάνεια και με συγκεκριμένα κριτήρια κατηγοριοποίησης ανάλογα με το χρόνο και το κόστος υλοποίησης θα προχωρήσει η περίφημη εθελοντική αναθεώρηση των συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά.
Η ρύθμιση αναμένεται να παρουσιαστεί στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που θα προχωρά σε συνολικές παρεμβάσεις για την αγορά των ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με
τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν δώσει και τα μεγαλύτερα ποσά σε δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Στις συζητήσεις αυτές, καταλυτικό ρόλο για την αλλαγή στάσης των τραπεζών σε σχέση με το καλοκαίρι, έχει παίξει η δημοσιοποίηση των μεγεθών του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ από το ΛΑΓΗΕ. Έχει καταστεί σαφές και στην πλευρά των τραπεζών ότι εφόσον δεν υπάρξει μια ριζική παρέμβαση που να ακουμπάει και τις υφιστάμενες συμβάσεις το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τους τελευταίους μήνες διαψεύστηκαν όλες οι προβλέψεις που μιλούσαν για πάγωμα της αγοράς και έχουν μπει 600 νέα MW στο σύστημα. Όλα αυτά μετά τα μέτρα του καλοκαιριού.

Έτσι το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι προχωρά στην ανακοίνωση της νέας παρέμβασης, έχοντας τη διαβεβαίωση των τραπεζών ότι, σε γενικές γραμμές, είναι έτοιμες να εξετάσουν επιμήκυνση των δανείων και ελάφρυνση των δόσεων, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των ταριφών.

Το μήνυμα πάντως της κυβέρνησης είναι ότι δε θα υπάρξουν ξανά οριζόντια μέτρα που θα «τσουβαλιάζουν» όλη την αγορά. Θα υπάρξει συγκεκριμένη φόρμουλα που θα συνυπολογίζει βασικές παράμετρους των επενδύσεων όπως το ύψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης. Έτσι για την κατηγορία των παλαιών συμβάσεων που υλοποιήθηκαν με υψηλό κόστος εξοπλισμού, το κούρεμα θα είναι μικρότερο συγκριτικά με ένα έργο που έγινε πιο πρόσφατα με χαμηλότερο κόστος αλλά την ίδια υψηλή τιμή.

Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα υπάρξουν και αντικίνητρα (πχ διατήρηση της έκτακτης εισφοράς) που θα ωθούν τους επενδυτές στη λύση της αναθεώρησης της σύμβασης, αυτό όμως θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θεωρείται μείζον ενώ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δοθεί μια οριστική, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση που θα οδηγεί όχι απλά σε περιορισμό αλλά σε μηδενισμό του ελλείμματος σε ορατό χρονικό ορίζοντα. Αυτό θεωρείται εφικτό, θα ομαλοποιήσει τη ροή των πληρωμών και θα επαναφέρει την αγορά σε ομαλό ρυθμό λειτουργίας, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι αποφάσεις για τις ταρίφες των καινούργιων φωτοβολταϊκών (σε αυτές τια ταρίφες θα "πέσουν" και όλες οι άδειες που βρίσκονται στα χέρια επενδυτών) θα ανακοινωθούν νωρίτερα. Είναι μια ανεξάρτητη περίπτωση, η οποία στηρίζεται στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που έχει αποκαλύψει το energypress.

Πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Ohi-orizontio-alla-a-la-carte-to-new-deal-sta-fwtoboltaika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ