Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

H αγορα στα φωτοβολταικα: τα μεγαλύτερα χρέη

Σε καιρούς οικονομικής απόγνωσης ξεπροβάλουν ακραίες απόψεις και ενεργεις για να προστατέψει κάποιος τα συμφέροντα του. Υπο το φως της αγωγής κατα των κινέζικων εταιριών, αναλυτές της solarpvinvestor εκαναν μια έρευνα για την οικονομική κατάσταση των εταιριών αυτών.



Εν συντομία,

Διαχείρηση Χρήματος
Τα κέρδη ήταν αρνητικά για τις περισσότερες εταιρίες για το Q3. Aυτό σημαίνει οτι δεν υπήρξε ρευστό. Και οταν δεν υπαρχει ρευστό αυτό αντανακλά τόσο στη λειτουργικότητα της επιχείρησης (όπως αγορά πρώτων υλών, μισθοδοσία) όσο και στην ικανότητα της να πληρώσει τα επιτόκια στα δάνεια που έχει πάρει.

 Φαίνεται οτι η REC εχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για ζεστό χρήμα για να πληρώσει επιτόκια. Εχει πάρει βέβαια μέτρα να μειώσει τις δαπάνες της (όπως κλείσιμο εργοστασίου) αλλα παρ'ολαυτα εχει χαμηλά επίδπεδα ρευστότητας.








































Δομή του χρέους

Η first solar εχει την καλυτέρη κάλυψη σε ρευστό. Οι ταιβανέζικες εταιρίες προς έκπληξη των αρθρογράφων, εχουν πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ετσι εταιρίες όπως η Motech, Gintech, Neo Solar και Green energy technologies είναι στα επίπεδα του 1,5% ή και χαμηλότερα!




Επίσης ενδιαφέρον είναι οτι η Γερμανική Qcells εχει μέσο ορο του δανείου στο 3% επιτόκιο. Ενδεχεται όμως άν οι μέτοχοι αποφασίσουν να εξαργυρωσουν τις μετοχές τους τότε η εταιρία να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Τέλος το υψηλότερο επιτόκιο το εχει η Ja Solar με 8,5%.
Η solarworld, που κατηγορεί τις κινέζικες εταιρίες για προνομιακό δανεισμό ειναι κάπου στη μέση με 5,1%.

Βραχυπρόθεσμος Δανεισμός
Και η LDK και η Suntech  εχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερο χρέος απ'οτι ρευστό. Η Yingli έχει 1.44 φορές περισσότερο και η Jinko 1.29 φορές.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα

Γενικότερα πάντως δεν φαίνεται από την ανάλυση να "φαίρονται" καλύτερα στις κινέζικες εταιρίες απ'οτι στις άλλες αμερικάνικες ή ευρωπαικές.

Πηγη solarpvinvestor.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ