Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

1) Αύξηση τελους ΑΠΕ : τα νοικοκυρια θα πληρώνουν από 8 σε 25€ το ετος!!


ΧΑΡΑΤΣΙ κανονικό
Τον τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ το οποίο πλέον μεσοσταθμικά θα βρεθεί στα επίπεδα των 5,43 ευρώ/MWh αποφάσισε η ΡΑΕ. Η αύξηση αυτή υπολείπεται βεβαίως κατά πολύ από εκείνη που είχε ζητήσει ο ΔΕΣΜΗΕ (10,44 ευρώ/MWh), ωστόσο αποτελεί μια άμεση επιβάρυνση για τους καταναλωτές ρευματος.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση στο τέλος ΑΠΕ μεταφράζεται ως εξής:

Για τα νοικοκυριά (οικιακή χρήση χαμηλή τάση): από 1,95 ευρώ σε 5,99 ευρώ /MWh: σε μία μέση κατανάλωση 1400 κιλοβατωρών στον λογαριασμό του τετραμήνου η αύξηση είναι από 2,73 ευρώ σε 8,386 ευρώ
Στην υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία): από 1,04 ευρώ σε 2,96 ευρώ /MWh
Στην μέση τάση (αγροτικής χρήσης): από 0,74 σε 2,29 ευρώ /MWh
Στη μέση τάση λοιπές χρήσης: από 1,69 σε 5,35 ευρώ/MWh
Στις αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 0,9 σε 2,96 ευρώ/MWh
Στις λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης: από 2,49 σε 7,39 ευρώ/MWh

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ, το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στο τέλος του 2011 φτάνει τα 194,7 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου η ΡΑΕ θα εξετάζει κάθε τρίμηνο τις κινήσεις του ειδικού λογαριασμού προκειμένου να διαπιστώνει την οικονομική κατάσταση του διαχειριστή και την πρόοδο τόσο των εξόδων (ένταξη νέων μονάδων) όσο και των πρόσθετων εσόδων που έχουν προβλεφθεί για το 2012 (δημοπρατήσεις ρύπων, τέλος ΕΡΤ, έκτακτο τέλος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής).

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί νέα απόκλιση η τότε θα υπάρξει επανεξέταση της απόφασης και θα επιβληθεί νέα αύξηση στο ειδικό τέλος.
Σημειώνεται ότι για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΔΕΣΜΗΕ έσοδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ, και 55 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτου τέλους στη λιγνιτοπαραγωγή.
Η ΡΑΕ επισημαίνει μάλιστα ότι από τα 194,7 εκατ. ευρώ που είναι το υφιστάμενο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στα τέλη του 2011, το ήμιση θα καλυφθεί μέσω των χρεώσεων του 2012 και το υπόλοιπο ήμισυ θα επιβαρύνει τις αντίστοιχες χρεώσεις του 2013.

Στην ανακοίνωση της ΡΑΕ σημειώνεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη σημαντική διόγκωση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, ήταν μεταξύ άλλων ότι:
- Δεν πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη εισροή πρόσθετων εσόδων στον Ειδικό Λογαριασμό από τη διαδικασία δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του έτους 2011, τα οποία είχαν υπολογιστεί στα 250 εκ. €
- Το 2009 δεν έγινε δεκτή η εισήγηση της ΡΑΕ για αύξηση του τέλους σε όλους τους καταναλωτές με αποτέλεσμα το 2010 το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ να κλείσει στα 99,3 εκατ. ευρώ
- Υπήρξε συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση τεχνολογιών ΑΠΕ κυρίως φ/β στο ενεργειακό μείγμα.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ «κρίνεται σκόπιμο να επικαιροποιηθεί το ύψος των εγγυημένων τιμών, ώστε αυτές να αντανακλούν αφ’ ενός τη σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και τη βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως των φωτοβολταϊκών, αφ’ ετέρου το αυξανόμενο κόστος της χρηματοδότησης και της επισφάλειας των επενδύσεων στη χώρας μας, σε τρόπο ώστε, τελικά, οι επενδύσεις αυτές να είναι βιώσιμες, ταυτόχρονα όμως και οικονομικά αποδοτικές για τη χώρα».

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ