Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Φωτοβολταικα στην πεντελη ...νεοτερα


Mανος Χαραλαμπάκης: Το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Αρχιεπισκοπή σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης μαζί με την αναδάσωση περίπου 19.500 στρεμμάτων έχουν γίνει κόκκινο πανί τόσο για την αντιπολίτευση του Δήμου Πεντέλης όσο και για μεγάλη μερίδα όμορων δήμων του Πεντελικού.

Η κύρια διαφωνία των δημοτικών συμβούλων αλλά και πολλών δημάρχων της περιοχής είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει «εντός
της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Ορους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Υποστηρίζουν ότι λόγω του μεγέθους του πάρκου - «η έκτασή του είναι ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης» - θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής με δίκτυο μεταφορών, πυλώνες, κτίρια. Προσθέτουν δε πως υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης της χλωρίδας και πανίδας καθώς και αύξησης της θερμοκρασίας.

«Δεν θέλουμε να γίνει το πάρκο των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για δημόσια δασική έκταση κηρυγμένη αναδασωτέα» τονίζει στα «ΝΕΑ» ένας από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Φειδοπιάστης. «Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε αντίθετοι όμως σε κάτι που γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Το μόνο αντιστασταθμιστικό όφελος του βουνού είναι το πράσινο. Δεν θέλουμε να δούμε την Πεντέλη γεμάτη φωτοβολταϊκά όπως είναι σήμερα ο Υμηττός γεμάτος κεραίες».
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνουν και αρκετοί δήμαρχοι που είναι μέλη του Συνδέσμου Ανάπλασης και Προστασίας του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Σε συνεδρίαση πριν από λίγες ημέρες για το θέμα οι περισσότεροι τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Δηλώνουν μάλιστα έτοιμοι και για νομικές ενέργειες. Η δημοτική αρχή αυτό το διάστημα προσπαθεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο προτού φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης. Προ ημερών ο δήμαρχος Πεντέλης Δ. Στεργίου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στελέχη της Αρχιεπισκοπής στη Μονή Πετράκη για να ενημερωθεί. Δεν δόθηκαν όμως τεκμηριωμένα στοιχεία για το χωροταξικό.

Τι λέει η Αρχιεπισκοπή
Εφόσον το έργο των φωτοβολταϊκών πραγματοποιηθεί με παράλληλη αναδάσωση, θα επιτευχθεί τριπλός στόχος, τονίζεται από την Αρχιεπισκοπή.
Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι ότι τα έσοδα που θα προκύψουν για το ταμείο της Αρχιεπισκοπής (προβλέπεται ενοίκιο από τη μίσθωση της έκτασης για 20 χρόνια στην εταιρεία που θα αναλάβει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών) θα χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της. Αυτή προσθέτουν είναι η βασική αρχή και φιλοσοφία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο τα έσοδα να επιστρέφουν στον λαό με τη μορφή προνοιακών δράσεων.
Ο δεύτερος στόχος είναι ο περιβαλλοντικός. Σημειώνουν δηλαδή πως με το έργο θα αποκατασταθεί μία τεράστια καμένη έκταση και συμπληρώνουν ότι στόχος είναι να αναδασωθούν 19.500 στρέμματα στην έκταση της Μονής ώστε να δημιουργηθεί ένα περιαστικό - δασικό πάρκο.
Ο τρίτος στόχος είναι η συμβολή της Αρχιεπισκοπής στην ανάπτυξη και η προσφορά θέσεων εργασίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα. Σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της Αρχιεπισκοπής, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 3.500 στρέμματα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας (για συντήρηση - φύλαξη).

(ΤΑ ΝΕΑ, 12/12/2011- energypress.gr , 13-12-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ