Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

DESERTEC - Oι Γερμανοί και....οι αλλοι


Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η Γερμανία, επιχειρώντας να εισβάλει στις χώρες EU-MENA (Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής), οι περισσότερες από τις οποίες, αν και σε δυσμενή κατάσταση, έχουν να προσφέρουν άφθονη ενέργεια για να καλύψουν όχι μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά και ολόκληρης της «γηραιάς ηπείρου».

Το κολοσσιαίο γερμανικό πρόγραμμα
«Deser-tec», το οποίο προσδοκά μέσα στις επόμενες δεκαετίες να κατακτήσει την ευρύτερη μεσογειακή λεκάνη -συμπεριλαμβανομένης της ηλιόλουστης Ελλάδας-, «κλέβοντας» λίγο από τον ήλιο και τους ανέμους της, ξεκινάει από τη Σαχάρα με την κατασκευή της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής το 2012 στο Μαρόκο. Ισχύος 500 μεγαβάτ και κόστους 2 δισ. ευρώ οι εγκαταστάσεις του Desertec, πρωτοβουλίας της εταιρείας Dii, που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη κολοσσών όπως η Deutsche Bank και η Siemens, θα καταλαμβάνουν έκταση 12 τ. χλμ. και θα είναι σε θέση να στείλουν τα πρώτα φορτία το 2014 στην Ισπανία μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Η πρώτη πιλοτική μονάδα θα είναι ισχύος 150 μεγαβάτ και θα κοστίσει 600 εκατ. ευρώ.
Το Μαρόκο, η μοναδική χώρα της Β. Αφρικής χωρίς αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, σχεδιάζει να παράγει το 42% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η «Deser-tec», η οποία συνεργάζεται με πολλές γερμανικές εταιρείες, επιδιώκει την κάλυψη του 100% των τοπικών αναγκών και του 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Πολιτική αστάθεια
Ωστόσο η πολιτική αστάθεια στη χώρα και η παρουσία νομάδων δημιουργούν εμπόδια στην κατασκευή δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.
Ενας από τους εμπνευστές, ο Γκέρχαρντ Κνις, έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα είναι σε θέση να παράγει «την 100πλάσια ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται η ανθρωπότητα», αφού «συνδυάζει τις ιδανικότερες περιοχές για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, τις ερήμους, με την κορυφαία τεχνολογία».

Το σύστημα συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας (CSP) που θα χρησιμοποιηθεί στο Μαρόκο λειτουργεί με τη θέρμανση νερού, ο ατμός του οποίου κινεί τουρμπίνες και παράγει ρεύμα, μία μέθοδος πιο δαπανηρή από την παραγωγή απευθείας μέσω ηλιακών κατόπτρων.
Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματική αποθήκευση ενέργειας και παροχή ρεύματος ακόμα και σε περιόδους νεφώσεων.
(Έθνος, 12/12/2011- energy press.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ