Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Greenpeace για τελος απε


«Για άλλη μια φορά, μέσα από την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μόνο και μόνο για να καλυφθούν ελλείμματα της ηλεκτροπαραγωγής που οφείλονται στα ορυκτά καύσιμα! Την ίδια ώρα, ο μέσος πολίτης επιβαρύνεται με περίπου 80 € ανά μεγαβατώρα ετησίως από την καταστροφή του περιβάλλοντος, λόγω της χρήσης του λιγνίτη» αναφέρει η Greenpeace με αφορμή την αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ.
Αναλυτικά, η Greenpeace αναφέρει τα εξής:

«Ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ είναι μέρος μόνο του προβλήματος. Η Ελλάδα σήμερα επιδοτεί (άμεσα ή έμμεσα) με τεράστια ποσά την βρώμικη παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα προκειμένου να φαίνεται ‘φθηνή’ στους καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα από φόρους ενώ η ελληνική οικονομία και κοινωνία επιβαρύνεται με δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το λεγόμενο ‘εξωτερικό κόστος’, δηλαδή τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Στον αντίποδα, οι ΑΠΕ αποδεδειγμένα μειώνουν το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής ενώ έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος αφού δημιουργούν περισσότερο εισόδημα και θέσεις εργασίας στην οικονομία.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υποχρεώθηκε στην εισήγηση αναγκαστικών αυξήσεων του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ προκειμένου να καλυφθούν τα συνεχώς διογκωμένα ελλείμματα του φορέα διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΣΜΗΕ) που απειλούν ακόμα και με κατάρρευση το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί προτάσεις για την αλλαγή του σημερινού προβληματικού μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή «τέλους δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη».
Η Greenpeace επισημαίνει ότι αν δεν αλλάξει ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ και δεν αρθούν οι επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα θα διαιωνίζεται μία παράλογη κατάσταση με τεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναδειχθεί το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα και να στραφεί η χώρα ταχύτατα προς ένα μονοπάτι που οδηγεί σε 100% ΑΠΕ. Αυτό είναι μονόδρομος για να προστατευθούν μακροπρόθεσμα οι καταναλωτές από αναπόφευκτες μελλοντικές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
*Να αλλάξει το στρεβλό τρόπο υπολογισμού του Τέλους ΑΠΕ ώστε να μην επιβαρύνονται αναίτια οι καταναλωτές και να μην ενοχοποιούνται οι ΑΠΕ.
*Να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν ότι το πραγματικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής θα αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς ενέργειας. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για την επιβολή «τέλους δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη».
*Να λάβει πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, από ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.
*Να θέσει χρονοδιάγραμμα οριστικής απεξάρτησης από το λιγνίτη ως το 2030.
*Να ολοκληρώσει τις εργασίες και να δημοσιεύσει τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, υιοθετώντας οδικό χάρτη για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050″.
Greenpeace

(Πηγη econews.gr 27-12-2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ