Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

1,000 εργα στο οριο να χασουν τις εγγυημένες τιμές!


Χαρης Φλουδοπουλος: Πάνω από 1.000 έργα φωτοβολταϊκών βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στο όριο να χάσουν τις υψηλές εγγυημένες τιμές που έχουν εξασφαλίσει με την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΕΣΜΗΕ. Πρόκειται για έργα που υπέγραψαν συμβάσεις σύνδεσης με το ΔΕΣΜΗΕ στα δύο εξάμηνα Φεβρουαρίου - Αυγούστου 2011 και Αυγούστου 2011 - Φεβρουαρίου 2012.

Βάσει του νόμου οι συμβάσεις παύουν να ισχύουν εφόσον παρέλθει το 18μηνο χωρίς να έχει υλοποιηθεί το έργο. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται οι ευνοϊκές τιμές που στο πρώτο εξάμηνο είναι
400 και 450 ευρώ/MWh (για έργα κάτω των 100KW και άνω των 100KW αντίστοιχα) και στο επόμενο εξάμηνο είναι 392 και 441 ευρώ/MWh.

Από τα περίπου 1.000 αυτά έργα, των οποίων η συνολική ισχύς υπολογίζεται στα 200 MW, κάποια θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν χάσει οριστικά τη σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ. Και αυτό γιατί έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία ή απλά δεν προλαβαίνουν να συνδεθούν ακόμη και εάν ξεκινήσουν να κατασκευάζονται σήμερα. Για παράδειγμα για τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί τον Αύγουστο του 2010 το 18μηνο λήγει το Φεβρουάριο, οπότε εάν τα έργα κατασκευής δεν έχουν ξεκινήσει, το χρονικό περιθώριο είναι μόλις δύο μήνες. Αντίθετα εάν για παράδειγμα μία σύμβαση υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2011 «κλειδώνοντας» τα 441 ευρώ, έχει χρόνο να κατασκευαστεί και να συνδεθεί μέχρι τον Αύγουστο.

Φυσικά η βασική αιτία για τη μη υλοποίηση των έργων με σύμβαση σύνδεσης, οφείλεται στο έλλειμμα χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή πέραν των 200MW φωτοβολταϊκών έργων που πλησιάζουν το 18μηνο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 1500MW έργων με σύμβαση σύνδεσης που δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Το 18μηνο έφερε κινητικότητα

Ακριβώς το γεγονός ότι ξεκίνησαν να... λήγουν τα 18μηνα, στην αγορά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έστω και αναιμική, λόγω των συνθηκών χρηματοδότησης κινητικότητα.

Κατ΄ αρχάς, στο (παρ)εμπόριο αδειών. Εκεί παρατηρείται μία ραγδαία μείωση των τιμών, που επικρατούν στην αγορά, υπό την πίεση της απώλειας της σύμβασης με την υψηλή ταρίφα. Το... κούρεμα στις τιμές, ανάλογα με τη χρονική πίεση που υπάρχει στον κάτοχο της άδειας που αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, «ποικίλει». Πάντως εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή όποιος έχει ρευστό μπορεί να βρει στην αγορά αξιόλογες ευκαιρίες.

Εκτός όμως από το εμπόριο αδειών, κινητικότητα υπάρχει και στο σκέλος των έργων. Πηγές της αγοράς, τονίζουν στο Capital.gr ότι το χρονικό διάστημα που υπήρχε η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, στα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην κυριολεξία είχε σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Η πολιτική σταθεροποίηση, σε συνδυασμό με τη χρονική πίεση από τη λήξη των 18μηνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ξαναέδωσε πνοή στην αγορά για όσους βεβαίως έχουν χρήματα ή μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν -υπό όρους- χρηματοδότηση, ενώ δε λείπουν και φυσικά πρόσωπα που μπορούν να καλύψουν το απαραίτητο κεφάλαιο, όμως στην περίπτωση αυτή μιλάμε κυρίως για τα μικρότερα έργα των 100KW έως 300KW, με το κόστος επένδυσης να κυμαίνεται όσο μια αγορά... ακινήτου.

Φορολόγηση

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν και τα καθυστερημένα... αντανακλαστικά του κράτους, που μελετά τη φορολόγηση των αγοραπωλησιών αδειών, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί στο διαχειριστή ΔΕΣΜΗΕ. Και μιλάμε για καθυστερημένα αντανακλαστικά καθώς αποτελεί κοινό μυστικό τα τελευταία χρόνια ότι γίνονται τέτοιου είδους συναλλαγές, με πωλήσεις αδειών που εξασφαλίστηκαν εγκαίρως. Την ώρα αυτή που το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο, οι αγοραπωλησίες είναι λιγότερες και σε μικρότερες τιμές.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ