Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

2012: η χρονια της αλήθειας

Ετος 2011
Η χρονιά του 2011 για την αγορα των φωτοβολταικών ήταν ιδιαίτερα "δυναμική". Καλή για τους καταναλωτές αφού οι τιμές έπεσαν και 30% κατω. Ασχημη για τις εταιρίες αφού οι προβλέψεις για τον αριθμό των εγκατατάσεων αποδείχθηκαν υψηλές και το πρόβλημα της υπερπροσφοράς των φωτοβολταικων πανελ, μαζί με την παντοδυναμία της Κίνας προκαλούν ντόμινο συνεπειών και αλλαγών.

Τιμες & Χρεωκοπίες

Οι τιμές έπεσαν σημαντικά όπως και τα περιθώρια κέρδους των εταιριών σε ολη την αλυσίδα των φωτοβολταικών συστημάτων. Μαζί με το πρόβλημα χρηματοδοτησης που εχει παρατηρηθεί οχι μόνο στην Ελλαδα αλλα και διεθνώς είχε ώς αποτέλεσμα αρκετές μεγάλες εταιρίες αμερικάνικες και γερμανικές να χρεωκοπήσουν ή να δηλώσουν αδυναμία πληρωμών (solyndra , solar milenium, solon). H δική μας η ΚΛΤ μπήκε στο άρθρο 99 και η bp solar ανακοίνωσε οτι αποχωρεί απο τα φωτοβολταικα μετα απο 40 χρόνια. Οι περισσότερες εταιρίες σκέφτονται και παιρνουν διαφορα μέτρα για να επιβιώσουν.

Ταρίφες & ζήτηση
Τα νούμερα δεν τους βγαίνουν και οι ταρίφες, που ειναι και το κύριο κίνητρο για να εγκαταστήσεις φωτοβολταικά μειώνονται. Απο τον Ιανουάριο στη Γερμανία, η δε αγγλία περιμένει την απόφαση για το πότε θα αρχίσουν να ισχύουν. Αυστραλία και Ταιβάν ακολοθούν τον ίδιο δρόμο και εμείς εδώ στην ψωροκώσταινα περιμένουμε ποτε θα κανουν ανακοίνωση για τη μείωση για να δούμε τι θα ισχύσει και τι οχι. (καλα τελος του Δεκεμβρίου δεν ειπαν οτι θα το ανακοινώσουν; Λέτε να καθυστερούν επίτηδες και να το ανακοινώσουν μετα τις γιορτές μη παθουμε τίποτα απο τα πολλα μελομακάρονα και τη γαλοπούλα;)

Ετος 2012
Η ζήτηση αναμένται να είναι χαμηλότερη απο το 2011.Οι εταιριες θα μετακυλίσουν το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη (που περνά την κρίση της) σε αλλες ανδυόμενες αγορέςόπως Αφρική, Ινδία και Κίνα. Θέμα δε υπερπροσφοράς, οπως λένε θα συνεχίσει να υπάρχει.

Επιβίωση εταιριών
Οσες μπορούν βεβαίως να πανε στις αναδυόμενες χώρες και αν καταφέρουν...

Οι αλλες; Θα χαθουν. Ποιές θα πιεστούν;
Οσες εχουν χρέη και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, οσες δεν ειναι αρκετά ανταγωνιστικές, οσες δεν εχουν καλή διάρθρωση και αδυναμία να υποστηρίξουν ολα τα τμήματα τους (π.χ. και παραγωγή σε κυψέλες και αντιστροφείς κτλ), οσες ειναι μικρές και μεσαιου μεγέθους και αδυνατούν να μειώσουν τα χαμηλά περιθώρια κέρδους. Οσες δεν εχουν ρευστό.
Και αναφέρομαι τοσο στις μεγάλες εταιρίες παραγωγής φωτοβολταικών πανελ οσο και εταιρίες που κάνουν εγκαταστάσεις και εχουν έλειψη ρευστού. Αναφέρομαι τόσο για Αμερικάνικες εταιρίες, Ελληνικές, οσο και Κινέζικες.


Αποτελεσματα αγωγής- Τιμες
Γιατί τι θα γίνει αν αμερικάνικη αγωγή κατα των κινέζων οντως δείξει οτι πρόκειται περι αθεμιτου ανταγωνισμού;  Δεν θα αναγκαστούν να βάλουν περιορισμούς στα κινέζικα προιοντα; Και αν η Ευρώπη , οπως λένε οι φήμες, τους ακολουθήσει και κανει και αυτή αίτηση; Τι θα γίνει στις τιμές των κινέζικων προιόντων και στους κινέζικους γίγαντες αυτής της αγοράς ; Σαφώς και θα επηρεαστούν!

Οπως αναφέρει το pv magazine ήδη οι τιμες στα φωτοβολταικα πανελ εχουν πέσει στα 0.80/watt και αναμένεται να πεσουν και άλλο και να φτάσουν και το 0.65 τον Μάρτιο του 2012. Ε τοτε, σίγουρα η αγορά θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και πιο ανταγωνιστική.

Όπως αναφέρει η Τραπεζα Sarasin σε πρόσφατη αναφορά που δημοσιεύθηκε στο Pv magazine,  στην φωτοβολταική βιομηχανία το νέο ετος θα είναι η επιβίωση των δυνατότερων σε ενα εντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Νεες τεχνολογίες
Το μόνο καλό πέραν από την μείωση τιμών το νέο έτος, φαίνεται να είναι η κινητοποίηση των εταιριών να επενδύσουν στην τεχνολογία και αναπτυξη για να βρουν τρόπο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταικών πανελ διατηρώντας ή ριχνοντας και αλλο τις τιμές.

Eγώ να ευχηθώ καλές γιορτές και Κ Α Λ Η χρονιά.


(Πηγη pv magazine, Author  Nicholas Stone, 22-12-2011)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ