Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η ρευστότητα Ελληνικών Επιχειρησεων- Τραπεζων στο μηδεν





Και εσυ περιμένεις να εγκριθεί το δάνειο;;
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Σε εξαιρετικά οριακό σημείο βρίσκονται επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο εξωτερικό ή εισάγουν αγαθά, καθώς η κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας και η κρίση ρευστότητας που ταλανίζει το τραπεζικό σύστημα δημιουργούν τεράστια εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία τους. Με τη ρευστότητα να παρουσιάζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τις γραμμές χρηματοδότησης.

Με την αξιοπιστία της χώρας να βρίσκεται στο ναδίρ,
το εκτός Ελλάδας επιχειρείν έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Καμία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία δεν μπορεί να αναλάβει έργο στο εξωτερικό, καθώς εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές. Εταιρείες που εισάγουν μηχανήματα, ανταλλακτικά ή καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να εξοφλούν το σύνολο της παραγγελίας πριν αυτή αποσταλεί στην Ελλάδα. Ετσι μόνον εταιρείες που έχουν υψηλά διαθέσιμα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους καθώς οι τράπεζες, λόγω της κρίσης ρευστότητας, έχουν μειώσει δραστικά τις γραμμές χρηματοδότησης. Μικρού και μεσαίου μεγέθους μεταποιητικές μονάδες που επιδιώκουν να επεκταθούν σε νέες αγορές δεν μπορούν να βρουν συνεργάτες. Τις επιπτώσεις της κατάστασης βιώνουν ακόμα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, τονίζουν. «Ακόμα και όταν χρησιμοποιείς πιστωτική κάρτα στο εξωτερικό, μόλις γίνει αντιληπτό ότι είναι από ελληνική τράπεζα εμφανίζονται επιφυλάξεις και αρνητική αντιμετώπιση» σημειώνουν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ό, τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε καραντίνα εδώ και πολλούς μήνες και η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι το ευρωσύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η κατάσταση ρευστότητας είναι δραματική: στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου η ρευστότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μείωση κατά 80 δισ. ευρώ (στο α΄ εξάμηνο έφτανε τα 40 δισ. ευρώ) που οφείλεται στη μεγάλη μείωση των καταθέσεων, τον αποκλεισμό των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και την απομείωση της αξίας των ενεχύρων μέσω των οποίων αντλούν ρευστότητα από το ευρωσύστημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη σκιά της μη υλοποίησης της συμφωνίας της συνόδου της 21ης Ιουλίου και των ανησυχιών για την έκβαση της κρίσης οι καταθέσεις σημείωσαν «βύθιση» κατά 5,46 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανάλογη πτώση εμφανίζουν και τον Οκτώβριο. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. ευρώ έναντι 188,66 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου και 209,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ η διατήρηση των μέτρων παροχής ρευστότητας από το ευρωσύστημα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας που έχει αναλάβει η πολιτεία ήταν αυτά που απέτρεψαν την πιστωτική ασφυξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν από το ELA (Εmergency Liquidity Assistance) περί τα 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου το ποσό να ανέλθει στα 26,56 δισ. ευρώ έναντι 6,42 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 12,8% που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους 32,2 δισ. ευρώ. Oι καθυστερήσεις στον τομέα της στεγαστικής πίστης ανήλθαν στο 11,9% (από 10,3% τον Δεκέμβριο 2010), ενώ στα καταναλωτικά έφτασαν το 24% (από 20%), δηλαδή ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια δεν αποπληρώνεται. Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και στην ποιότητα των επιχειρηματικών δανείων με τις καθυστερήσεις να διαμορφώνονται στο 11,2% από 8,8% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Για μια ακόμα περίοδο οι τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων, με τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις να διατηρείται στο 46%. Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης: το συνολικό ύψος των καθαρών καθυστερήσεων αντιστοιχούσε στο τέλος Ιουνίου στο 66,3% των εποπτικών ίδιων κεφαλαίων έναντι 46,8% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου. Στην ίδια κατεύθυνση ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων συρρικνώθηκε στο 9,2% σε επίπεδο ομίλου (10,6% Δεκέμβριος 2010), ενώ σε επίπεδο ομίλων υποχώρησε στο 8,6% (από 9,9%).

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/12/2011)
ΠΗΓΗ ENERGIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ