Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΣΜΗΕ: θα πληρώνει σε δοσεις


Μια απλή αλλά λειτουργική πρόταση (κάτι σαν το… αυγό του Κολόμβου) που «έπεσε» στο τραπέζι κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με φορείς της αγοράς, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΕΣΜΗΕ, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την αδυναμία του τελευταίου να πληρώνει έγκαιρα τους παραγωγούς ρεύματος.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, της οποίας μελετώνται τώρα οι τεχνικές πλευρές και το εφικτό της υλοποίησής της, ο ΔΕΣΜΗΕ θα πληρώνει
στην ώρα του το μεταβλητό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (έτσι ώστε εκείνες με τη σειρά τους να μπορούν να πληρώσουν για παράδειγμα τη ΔΕΠΑ) και αργότερα θα κάνει την συνολική αποπληρωμή με βάση τα ταμειακά διαθέσιμά του. Δηλαδή ο ΔΕΣΜΗΕ θα πληρώνει σε δύο δόσεις: Μία έγκαιρα και μία καθυστερημένα. Φυσικά η λύση αυτή δεν αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα που έχει προκύψει, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στο σύστημα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό που εκ των πραγμάτων παρέχουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ως ένα είδος κεφαλαίου κίνησης στο ΔΕΣΜΗΕ, υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Και τούτο καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο ΔΕΣΜΗΕ (που είναι διαφορετικό από το πρόβλημα του ελλείμματος του διαχειριστή). Ενώ δηλαδή και τους μήνες πριν το καλοκαίρι, υπήρχε έλλειμμα, ο ΔΕΣΜΗΕ πλήρωνε κανονικά τους παραγωγούς τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Από το Σεπτέμβριο ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ, προχώρησε στο συμψηφισμό των χρεωστικών που είχε να καταβάλει στο ΔΕΣΜΗΕ ως προμηθεύτρια αλλά και ως διαχειρίστρια του δικτύου, με τις εισπράξεις που είχε λαμβάνειν από το διαχειριστή ως παραγωγός. Αποτέλεσμα ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ είχε μια ρευστότητα από τη ΔΕΗ της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, βρέθηκε να της οφείλει χρήματα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Παπακωνσταντίνου ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), όπου επισημαίνει ότι οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και τη διογκούμενη οικονομική δυσπραγία του ΔΕΣΜΗΕ ακουμπά όλο το φάσμα των εμπλεκομένων στην ενεργειακή αγορά, από την προμήθεια καυσίμου μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τα οφειλόμενα από το ΔΕΣΜΗΕ με απαιτήσεις του διαχειριστή σε αντίθεση με την ΔΕΗ. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι ιδιώτες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους έναντι τρίτων. Ο ΕΣΑΗ επιβεβαιώνει ουσιαστικά το πρόβλημα σε σχέση με τις οφειλές που υπάρχουν προς τη ΔΕΠΑ καθώς οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τα έσοδά τους και αδυνατούν να πληρώσουν για το αέριο που καταναλώνουν.

Από την αποστολή της επιστολής μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει σύσκεψη που κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ , της ΡΑΕ, του ΕΣΑΗ και της ΔΕΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η λύση που συζητείται σήμερα για έγκαιρη πληρωμή του μεταβλητού κόστους δρομολογήθηκε μετά την συγκεκριμένη σύσκεψη.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ