Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ξεκίνησε το Εμποριο Αδειων...


Στη «ζώνη του λυκόφωτος», με την απειλή της ακύρωσης της αδειοδότησής τους, βρίσκονται πλέον περί τα 200 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών επενδύσεων, των οποίων το επόμενο διάστημα λήγει η προθεσμία 18 μηνών (από την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ) που είχαν στη διάθεσή τους για να υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με το νόμο, οι επενδυτές πρέπει μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, να έχουν κατασκευάσει και «ηλεκτρίσει» τη φωτοβολταϊκή
εγκατάσταση, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε το παραγόμενο ρεύμα στις προσυμφωνημένες τιμές. Εάν δεν τηρήσουν την προθεσμία, η σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ παύει να υφίσταται και συνεπώς η επένδυση ακυρώνεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, υπάρχουν σήμερα συμβάσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, που είχαν υποβληθεί από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2010 και τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί. Η προθεσμία για την υλοποίησή τους λήγει (ανάλογα με την ημερομηνία που είχε το καθένα υπογράψει σύμβαση) μέσα στο εξάμηνο από τις 31 Ιανουαρίου 2012 έως τις 31 Ιουλίου 2012. Πρόκειται μάλιστα για φωτοβολταϊκά που έχουν εξασφαλίσει τις πλέον υψηλές ταρίφες απορρόφησης του ρεύματος, δηλαδή 392,04 ευρώ / MWh για έργα άνω των 100 Kw, και 441,05 ευρώ/ MWh για έργα μέχρι 100 Kw.
Όσα από αυτά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, οριακά μπορούν να κατασκευαστούν μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε μια εντονότερη παρά ποτέ κινητικότητα όσον αφορά την αγοραπωλησία αδειών (στην πραγματικότητα όχι αδειών αλλά εταιρειών που έχουν συμβόλαια με το ΔΕΣΜΗΕ). Δηλαδή οι έχοντες τις συμβάσεις που δεν μπορούν να βρούν χρηματοδότηση και βλέπουν ότι κινδυνεύουν να μείνουν με «τα χαρτιά στα χέρια», σπεύδουν να πουλήσουν τις άδειές τους. Οι δε αγοραστές πιέζουν για όλο και χαμηλότερο αντίτιμο. Είναι δε αλήθεια, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ότι η αξία των αδειών έχει πέσει, παρότι μιλάμε για «καλά συμβόλαια» δηλαδή για υψηλές συμβολαιοποιημένες ταρίφες. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 350.000 έως 400.000 ανά Μεγαβάτ για τα μεγάλα πάρκα και κάπως υψηλότερα για τα 100άρια.
Άλλωστε τα 200 Μεγαβάτ που κινδυνεύουν να ακυρωθούν, και συνεπώς η πώληση των αδειών τους επείγει για τους κατόχους τους, δεν είναι τα μόνα προς πώληση… Υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 1500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έχουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταφέρει να τα υλοποιήσουν. Βλέπουν μάλιστα ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους, αφού οι χρηματοδοτικές «κάνουλες» των τραπεζών έχουν στερέψει.
Αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι, είτε μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού είτε ιδιώτες που έχουν ρευστό (πολλές φορές «μαύρα» από άλλες δραστηριότητες) και συνεπώς τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για να φορολογηθεί για πρώτη φορά η μεταπώληση αδειών. Συγκεκριμένα για να οριστεί ένα πάγιο τέλος (υψηλό, ίσως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ) για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η ΡΑΕ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ στη χώρα μας και την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, ανέφερε επί λέξει για το θέμα τα εξής: «Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή τέλους (φόρου) μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ, το σύνολο των εσόδων του οποίου θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ».
Πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ