Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τα περιθώρια κέρδους έχουν πεσει στη βιομηχανία-Διαμόρφωση τελικού κόστους


Επιτρέψτε μου να κάνω μια μίξη πληροφοριών από solarbuzz, pv tech, isupply, bloomberg για να έχουμε μια εικόνα για τα περιθώρια κέρδους, ετσι ώστε αν μπορούμε να εχουμε και μια αίσθηση για τα περιθώρια, άν μπορούν να μειωθούν και άλλο και πόσο μπορούμε να περιμένουμε να φτάσουν οι τιμές στα φωτοβολταικα.

Τα περιθώρια κέρδους εχουν πέσει. Είναι γεγονός.


  • Oι τιμές στη σιλικόνη εφτασαν τον Ιούνιο τα 50$ το κιλό από 74$ τον περασμένο μήνα: Πτώση 32%
  • Τα περιθώρια κέρδους εχουν πέσει για τους παραγωγούς ηλιακών κυψελών, wafer, πολυσιλικόνης κατά 50% σε σχέση με το περασμένο τετράμηνο του 2011.
  • Επιπλέον οι τιμές στα πανελ εχουν πέσει κατα 33% μέσα σε ένα χρόνο και αναμένεται να πέσουν άλλο 18% μέσα στο 2011. (Δεν ξέρω αν αυτό το είπαν πριν τα νεα για αναθέρμανση της αγοράς στη Γερμανία)
  • Γνωστή εταιρία κατασκευής πλαισίων ανέφερε οτι τα μικτά περιθώρια κέρδους αναμένονται να είναι στο 17-19% για το τετράμηνο του 2011 από 25-27% που ήταν πριν. Το ims research λεει συγκεκριμένα οτι τα κέρδη μειώθηκαν γύρω στο 10% μέσα στο 2011 για τους κατασκευαστές φωτοβολταικων πανελ.
 Υπάρχει δηλαδή μέσα στο 2011 μια συνολική πτώση τουλάχιστον της τάξεως του 125% στα περιθώρια κέρδρους προκειμένου να φτάσουν τα πανελ στον καταναλωτή.

  • Τα πανελ είναι ποσοστιαία περίπου το 40-60% κόστους της συνολικής εγκατάστασης. Δηλαδή θα έπρεπε ενα σύστημα θεωρητικά να κοστίζει σήμερα τουλάχιστον 40% λιγότερο απ'οτι πέρυσι. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Η μείωση ειναι σημαντική αλλα χαμηλότερη.
  •  Οι αντιστροφείς έπεσαν φέτος αλλα δεν εχουμε νεότερα για περαιτέρω μείωση. Οι αντιστροφείς ειναι το 10% περίπου της εγκατάστασης
  • 15-20% ειναι η εγκατάσταση και αλλες εργασίες οπως αδειοδότηση. Δεν αναμένεται να μεταβληθούν.
  • και 10-20% ειναι κόστος καλωδίων, βάσεις κτλ. Παραμένουν πανω κατω σταθερά.

Υπάρχει πρόβλεψη από solarbuzz οτι ερχεται μια περιοδος με χασούρα, που οι εταιρίες θα κλείνουν ή θα συγχωνευτούν μέσα στο 2012. Γι'αυτό και οι εταιρίες εχουν αρχίσει πλεον και εξετάζουν τα κέρδη και την χασούρα, το μοντέλο παραγωγης και διάθεσης, το κόστος αγοράς των πρωτων υλών..
Επιτέλους ηταν καιρός να γίνει ένας ορθολογισμός των περιθωρίων κόστους και των κερδών των εταιριών. Να υπάρχει κάποιο λογικό κέρδος για ολους τους εμπλεκόμενους. Αυτό είναι υγιές.

Το θέμα είναι άν υπάρχει και άλλο "λιπος" και πού;
Μήπως στην πρόμήθεια της σιλικονης που ειναι το κυριότερο συστατικό για τις ηλιακές κυψέλες; στην παραγωγή ηλιακών κυψελών απο Ασία; στην παραγωγή πάνελ; στους μεσάζοντες/χονδρέμπορους; στους εγκαταστάτες; Είμαστε κοντά στον πάτο των τιμών; Ισως να εχει λιγο ακόμα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ