Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ...ΣΤΙΣ ΤΑΡΙΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΗΛΙΟΣ: Σαν δεν ντρεπονται ...Υπουργείο, ΣΕΦ και ολοι οι παρατρεχάμενοι των συμφερόντων!! να μιλάνε για μείωση οταν μεχρι τον Αύγουστο είχε υλοποιηθεί 1 εργο των αγροτών σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΒΡΕΕ ΟΥΣΤ ...ΛΑΜΟΟΟΓΙΑΑΑΑ

Tην υποβολή γραπτών προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να εξεταστούν τα θέματα του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών (ταρίφες) σε επόμενη φάση, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του κ. Μανιάτη, του κ. Μαθιουδάκη, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.


Το θέμα μείωσης των τιμών (feed in tariffs) στα φωτοβολταϊκά, το οποίο αποτελεί σημείο έντονης τριβής αλλά και φόβου από την πλευρά των επενδυτών, συζητήθηκε, με τους φορείς να καταθέτουν την άποψή τους. Από την πλευρά του ΣΕΦ διατυπώθηκε η πρόταση να επισπευσθεί η προβλεπόμενη από το νόμο μείωση κατά δύο εξάμηνα, πρόταση που βρήκε απόλυτα αντίθετους τους εκπροσώπους του ΠΑΣΥΦ που θεωρούν ότι οποιαδήποτε μεταβολή σήμερα, με το ζήτημα της χρηματοδότησης να είναι αξεπέραστο, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και θα απομακρύνει εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ο σύνδεσμος των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) εξέφρασε την αδυναμία των βιομηχανιών να ανταποκριθούν σε μια πιθανή νέα αύξηση του τέλους ΑΠΕ, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ παρουσίασε στη σύσκεψη το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα ελλείμματα του. Η ΡΑΕ διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ όπως η αξιοποίηση του τέλους της ΕΡΤ, η επίσπευση των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων, η φορολόγηση των μεταβιβάσεων αδειών ΑΠΕ, η αξιοποίηση της φορολογίας στο λιγνίτη, η επιστροφή ΦΠΑ που οφείλεται στο ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.

Από το πρωί σήμερα, το energypress έγραφε σχετικά:
Σε αναστάτωση, αλλά και σε εσωτερικό «πόλεμο» οδηγεί τον επιχειρηματικό κλάδο των φωτοβολταϊκών η πρόθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναθεωρήσει τις εγγυημένες τιμές απορρόφησης του «ηλιακού» ρεύματος (feed in tariffs). Η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με κάποιους από τους φορείς των Ανανεώσιμων Πηγών, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των υπόλοιπων φορέων, οι οποίοι θεωρούν ότι αποκλείονται από το διάλογο για ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την επιλογή του υπουργού να καλέσει στη συνάντηση μόνον τον ΣΕΦ (Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) και όχι τους δύο άλλους συνδέσμους, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) και Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με το γεγονός ότι ο ΣΕΦ αποδέχεται την προοπτική «λελογισμένης» μείωσης στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών. Στη συνάντηση υπό τον υπουργό και το γενικό γραμματέα κ. Μαθιουδάκη, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, του ΚΑΠΕ, του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΕΦ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΕΒΙΚΕΝ και της Greenpeace, ενώ παρών θα είναι και ο επανακάμψας σύμβουλος του υπουργείου κ. Λάλας.

Επιστολή από τον ΣΕΦ
Αυτή άλλωστε είναι η ουσία της μεγάλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους φορείς του κλάδου. Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΣΕΦ έχει στείλει επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ στην οποία διατυπώνει τις απόψεις του επί του θέματος. Η βασική γραμμή του ΣΕΦ είναι ότι μια μικρή μείωση των τιμών στις ταρίφες μπορεί να την απορροφήσει ο κλάδος, καθώς το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώνεται συνεχώς, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή τεχνολογία και στην επόμενη πενταετία θα προσεγγίσει επίπεδα τέτοια, που θα μπορεί να ανταγωνίζεται συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Όπως λέει ωστόσο, μιλώντας στο energypress, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ζαχαρίου, «η πολιτική στήριξης θα πρέπει να συνεχιστεί, έτσι ώστε οι επενδύσεις να παραμείνουν ελκυστικές και να συνεχίσει η ανάπτυξη της αγοράς. Οποιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του κόστους του εξοπλισμού αλλά και με τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς (κόστος χρηματοδότησης, χρόνο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων και ρίσκο επένδυσης) και φυσικά να μην αγγίζει υφιστάμενες συμβάσεις και έργα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κάνει ο ΣΕΦ είναι να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη από τον υφιστάμενο νόμο μείωση των τιμών κατά δύο εξάμηνα σε όλη τη χώρα και κατά ένα εξάμηνο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ως γνωστόν με το σημερινό καθεστώς κάθε εξάμηνο (Φεβρουάριο και Αύγουστο) μειώνεται κατά 5% η ταρίφα.
Ο βασικός γνώμονας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες βιωσιμότητας της αγοράς σε μακροχρόνια βάση και όχι να έχουμε συγκυριακή υπερθέρμανση όπως στην Ισπανία και την Τσεχία, υποστηρίζει ο κ. Ζαχαρίου τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας, συνέχειας, συνέπειας και εμπιστοσύνης, ώστε να μπορούν να επενδύσουν οι επενδυτές σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Καμία μείωση
Από την άλλη, τόσο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΦ όσο και του ΣΠΕΦ, (οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν στις τάξεις τους μόνον επενδυτές φωτοβολταϊκών ενώ ο ΣΕΦ εκπροσωπεί και εταιρείες εξοπλισμού και εγκατάστασης) δεν αποδέχονται υπό τις παρούσες συνθήκες καμία μείωση στις ταρίφες, ενώ κάποια από τα μέλη τους εκφράζουν την εκτίμηση ότι η μείωση ευνοεί μόνον τους μεγάλους επενδυτές και κατασκευαστές, καθώς με μειωμένες τιμές οι μόνες επενδύσεις που θα είναι βιώσιμες θα είναι εκείνες «των Μεγαβάτ» που θα μπορούν να έχουν οικονομίες κλίμακας. «Θα πετάξουν από την αγορά τους μικρούς επενδυτές των 100 Κιλοβάτ, που είναι η μεγάλη μάζα των ελλήνων επενδυτών σε όλη τη χώρα» λέγεται χαρακτηριστικά.

«Ο νόμος Μπιρμπίλη προβλέπει ανά εξάμηνο μείωση των τιμών, ακριβώς επειδή υπάρχει μείωση του κόστους του εξοπλισμού. Γιατί λοιπόν μερικούς μήνες μετά τη εφαρμογή του νόμου να ξανατίθεται θέμα τιμών;» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκης. Ο ίδιος υποστηρίζει επιπλέον ότι η όποια μείωση στο κόστος του εξοπλισμού έχει αντισταθμιστεί από την τεράστια αύξηση στο κόστος δανεισμού, ενώ η ανακίνηση του θέματος βλάπτει ήδη την αγορά και προσθέτει αβεβαιότητα στο βεβαρημένο επενδυτικό κλίμα, αποθαρρύνοντας την εκδήλωση του όποιου διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
«Να δεχτούμε ότι κάποια στιγμή πρέπει οι ταρίφες να αναπροσαρμοστούν, αλλά η στιγμή αυτή δεν είναι τώρα, που ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ κ. Δανιηλίδης. Όπως λέει, σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε υπερθέρμανση αλλά αντίθετα, ενώ έχουμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο, δεν γίνονται παρά ελάχιστες επενδύσεις, καθώς ακόμα και αδειοδοτημένα πάρκα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, αφού οι επενδυτές δεν βρίσκουν χρήματα από τις τράπεζες. «Ας αφήσουμε την αγορά να ξεκινήσει, να ομαλοποιηθεί, και μετά βλέπουμε τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφασίσουμε σήμερα», λέει ο κ. Δανιηλίδης.

Ειδικό τέλος ΑΠΕ
Στο επιχείρημα ότι απαιτείται να ληφθούν αποφάσεις καθώς μεγαλώνει το «άνοιγμα» του ΔΕΣΜΗΕ από την αγορά του «πράσινου» ρεύματος και οι καταναλωτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να το καλύπτουν μέσα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ, όλες οι πλευρές του κλάδου των φωτοβολταϊκών απαντούν, συμφωνώντας, τα εξής:
• οι πρόσφατες έρευνες του ΕΜΠ και του ΙΟΒΕ, αποδεικνύουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές μειώνουν στην πραγματικότητα το κόστος του ρεύματος, ενώ το κόστος του συμβατικού ρεύματος θα είναι πολλαπλάσιο από το 2013 όταν θα επιβαρυνθεί με το κόστος των ρύπων CO2.
• το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, στο μεγαλύτερό του μέρος δεν κατευθύνεται στην στήριξη των ΑΠΕ
• ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να αναζητήσει συμπληρωματικούς πόρους για την κάλυψη του ελλείμματός του, όπως ένας πιθανός φόρος άνθρακα, ή ακόμα και η φορολόγηση των αγοραπωλησιών αδειών που σήμερα γίνεται παράνομα στη μαύρη αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε οι αποφασίζοντες να κατανοήσουν τα δεδομένα που αντιμετωπίζει πλέον η αγορά. «Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει. Δεν μπορεί τώρα να μας αγνοεί, να μας αποκλείει από το διάλογο και πολύ περισσότερο να αποφασίσει χωρίς να μας ακούσει» δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκης

PHGH ΕΝΕRGYPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ