Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΠΕΦ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τις προτάσεις του για την απόσβεση του ελλείμματος ύψους 170 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΜΗΕ που έχει προκύψει από την επιδότηση ορισμένων μορφών ΑΠΕ κατέθεσε προς το ΥΠΕΚΑ ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Την ίδια στιγμή ο ΣΠΕΦ ζητάει τη διατήρηση των εγγυημένων τιμών στα ισχύοντα επίπεδα προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.


Η πρόταση του ΣΠΕΦ για την θωράκιση του μηχανισμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ,  κινείται σε δύο παραμέτρους:
Α) Την θωράκιση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.) ώστε να αποτελέσει ένα υγιές ταμείο μετά την ανάληψη από το ίδιο των υποχρεώσεων των  πληρωμών από τον μέχρι τώρα Διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.).
Β) Να έχουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ένα αξιοπρεπές ποσοστό απόδοσης ιδίων κεφαλαίων,  προκειμένου να αποτελέσουν πόλο έλξης εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η παράμετρος αυτή αφορά ουσιαστικά στο ύψος της εγγυημένης τιμής πώλησης της κιλοβατώρας.

Ο ΣΠΕΦ επικαλείται μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρεται πως “ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν υπολογίζει μέχρι σήμερα, στην πρόβλεψη που κάνει για την επόμενη ημέρα, την παραγωγή που εισέρχεται στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και συμπαραγωγή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει τεχνητά η Οριακή Τιμή”.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο ΣΠΕΦ, «η ετήσια κρυφή ωφέλεια από τις ΑΠΕ αυτές ανέρχεται στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να υπερκαλύψει κατά πολύ το επίπλαστο έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ»,
Όσον αφορά, τέλος, τις εγγυημένες τιμές ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει πως “οποιαδήποτε μελλοντική αναδιαπραγμάτευση τιμών θα πρέπει να αντανακλά τις ισχύουσες πραγματικές συνθήκες επενδύσεων στη χώρα μας (κόστος δανεισμού, έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, αυξημένο κόστος επένδυσης λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης υποδομών), υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση του κ. υπουργού ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα αφορούν τα λειτουργούντα φωτοβολταϊκά” και θεωρεί “άστοχη οποιαδήποτε απλή σύγκριση τιμών πώλησης με άλλες χώρες”.
econews

2 σχόλια:

  1. Εveryonе lovеs what уou guуs tend to be up too.
    This type of cleѵer ωoгk and reporting!
    Keep up the very gooԁ woгks guуs Ι've incorporated you guys to blogroll.

    my web-site www.Asturyan.fr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. An impressive share! I've just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this subject here on your blog.

    Feel free to visit my web site ... http://wiki.robobo.org/index.php/user:gertrude7

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ