Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η αγορά των φωτοβολταικών Παγκοσμια - Εγκατεστημένη ισχύς

Τα φωτοβολταικά και η ηλιακή ενέργεια ουσιαστικά αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την epia (european photovoltaic industry association) στο τέλος του 2010 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 40GW Παγκοσμίως. Μία αύξηση της τάξης του 74% σε σχέση με το 2009.

Η Ευρωπη έχει σημαντικό προβάδισμα με σχεδόν το 70% των εγκαταστάσεων! Επονται ολοι οι άλλοι με μεγάλη διαφορά. Τώρα που η Κίνα  ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης φαντάζομαι τα παρακάτω θα αλλάξουν.

Για να δούμε ομως ποσες και τι είδους εγκαταστάσεις εχουν γίνει  στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα.


Πινακας 1
 Εξέλιξη της συνολικής εγκαταστηθείσας ισχύς φωτοβολταικών από το 2000 εως το 2010 ανα περιοχή.


Δεν παει και ασχημα η Eλλάδα με 206mw εγκαταστάσεις για το 2010 και 19 watt περίπου ανα κάτοικο. Και όλα αυτά με στοιχεία του 2010! που δεν περιλαμβάνουν ή περιλαμβάνουν ένα μικρό μέρος εγκαταστάσεων με τα νέα φεκ του 2010.
Ο δέ Καναδάς και η Αμερική ακόμα και η Κορέα είναι πολύ χαμηλότερα από την Ελλάδα σε αναλογούντα watt ανα κάτοικο!
Πινακας 2
 Συνολικές εγκαταστάσεις φωτοβολταικών 2009 και  2010 ανα χώρα της Ευρώπης.



Βέβαια στην Ευρώπη καθαυτή υπάρχει μια δυσαναλογία. Οπως δείχνει και ο Πίνακας 3 η Γερμανία κατέχει τη μεγαλη πίτα με πάνω απο 56%! με την Ιταλία να ακολουθεί με 18% και η Τσεχία μετά (11%). Η Ελλάδα εχει μόλις το 1%.

Πινακας 3
 Συνολικές εγκαταστάσεις φωτοβολταικών 2009 και  2010 ανα χώρα της Ευρώπης.
Παρ'ολο το μικρό ποσοστό της Ελλάδας έως το 2010 στις φωτοβολταικές εγκαταστάσεις, η πρόβλεψη είναι οτι θα πετύχει τους στόχους για το 2020 σύμωνα και με το συντηρητικό σεναριο της epia.
Πινακας 4
Εξέλιξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα 

 
Tο ενδιαφέρον είναι να δούμε ποσες απο τις εγκαταστάσει που εχουν γίνει αφορούν μικρά συστήματα (δηλαδή σπίτια residential ) και ποσες παρκα (δηλαδή ground mounted) βιομηχανικές στέγες (δηλαδή (commercial/industrial).
Όπως δείχνει ο παρακάτω πινακας (5) οι εγκαταστασεις φωτοβολταικών στα σπιτια και στις βιομηχανικές στέγες δεν ξεπερνούν το 10%! Πάνω από το 90% είναι φωτοβολταικά πάρκα. Παρόμοια εικόνα με εμάς εχει η Σλοβακία.

Η εικόνα είναι διαφορετική για τη Γερμανία την Ιταλία και την Τσεχία, που η μεγάλη πλειοψηφία ειναι στις βιομηχανικές στέγες. 
Πινακας 5
Τμηματοποίηση αγοράς φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ