Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΠΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ ειναι ΚΟΝΤΑ?

Τι γινεται στα φωτοβολταικα ;
Τα σημερινά νέα για την πτώχευση της solyndra μας φέρνουν προ εκπλήξεως εκ πρώτης. Όπως ανακοίνωσε η εταιρία λογω της ειδικής τεχνολογίας που αναπτύσει δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών τις άλλες εταιρίες, κυρίως κινέζικες.

Ήδη μέσα στον Αύγουστο βέβαια,  εκτός απο την SOLYNDRA εχουν κλείσει αλλες 2 εταιρίες στην Αμερική (Spectrawatt Inc. of Hopewell Junction, N.Y.,  Evergreen Solar Inc. of Marlboro). Δεν νομίζω όμως οτι οι τελευταίες 2 επηρεάζουν τους Έλληνες, όσο τα solyndra.


  Άς δούμε προσεκτικότερα όμως τί σιμβαίνει.

Σύμφωνα με το Lux Research παρόλο που η παγκόσμια εγκαταστηθείσα ισχύ θα διπλασιαστεί ουσιαστικά από το 2010 στο 2016 (15.6 GW το 2010 σε 37,6 GW το 2016), τα έσοδα της βιομηχανίας το 2011 θα μειωθούν κατά 15% το 2012 (από το 2010).

 Η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη τόσο από Ευρώπη, όσο και Αμερική. Με αποτέλεσμα οι τιμές των πανελ να εχουν πέσει. Επιπλέον, και σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας οι τραπεζες εχουν πρόβλημα χρηματοδότησης.

 Είναι λογικό λοιπόν για να επιβιώσουν οι εταιρίες να αναμένουμε και άλλες πτωχεύσεις, αλλά και  συγχωνεύσεις και εξαγορές από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Οι εταιρίες που θα επιβιώσουν θα είναι αυτές  που θα μπορούν να μειώσουν τα υψηλά κόστη στην παραγωγή τους και θα έχουν γρήγορα αρκετές πωλήσεις.  Η πτώχευση της solyndra πιθανόν  να δράσει ώς ένα σήμα κινδύνου/προειδοποίησης για τις άλλες εταιρίες - που δεν ειναι και λιγες!- που πρόσφατα έχουν αρχίσει τη δραστηριοποίηση τους και ευελπιστούν να "ανέβουν" και αυτές στο κύμα των φ/β.


Τα ερωτήματα είναι πολλά , ας αναφερθούμε σε μερικά :
1) τι θα γίνει με αυτούς που ήδη έχουν βάλει και έχουν επιλέξει τα συγκεκριμένα πανελ. Τί θα γίνει άν χρειαστούν κάποια αντικατάσταση , με την εγγύηση κτλ. Δεν ειδα η εταιρία στην ανακοίνωση της να γράφει τίποτα, περα από το οτι οι πελάτες της να είναι ήσυχοι οτι θα έχουν αποδοση στα πανελ τους!!
2) ποιές άλλες εταιρίες θα κλείσουν και πότε
3) Ποσο κοντά είμαστε στον πάτο των τιμών των φωτοβολταικών πανελ?

Απ'οτι φαίνεται τα περιθώρια κέρδους όπως διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες είναι αρκετά χαμηλά, ώστε να αρχίζουν να κλείνουν εταιρίες.


Το καλό είναι, οτι οταν ξεκαθαρίσει το τοπίο- Εις βάθος χρόνου δηλαδή, θα μείνουν οι εταιρίες με υγιές μοντέλο ανάπτυξης.
Ο,τι το περιθώριο κέρδους για τις κατασκευαστικές εταιρίες φ/β πάνελ θα είναι σε λογικά πλαίσια.  Τέλος , ο καταναλωτής θα οφεληθεί γιατί θα κάνει πιο φθηνές αγορές στα φωτοβολταικά του από μεγάλες υγιείς εταιρίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ