Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ απο ΔΕΣΜΗΕ

Ενεργοποίηση της "νεκρής" εδώ και ένα χρόνο διάταξης να πρασινίσει το τέλος ΕΡΤ, μικρότερη αύξηση του ειδικού Τέλους ΑΠΕ από αυτήν που εισηγείται ο ΔΕΣΜΗΕ, και επιτάχυνση της διεξαγωγής των δημοπρασιών για τις αδιάθετες ποσότητες δικαιωμάτων ρύπων, συγκαταλέγονται στα μέτρα που εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, η μαύρη τρύπα του λογαριασμού που τηρεί ο διαχειριστής του συστήματος.


Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φάσεις του σχεδίου που μελετά το υπουργείο, ώστε να σταματήσει η μόνιμη αιμορραγία του ΔΕΣΜΗΕ τα τελευταία χρόνια, και μία μέρα το "πράσινο" αυτό ταμείο, να περάσει σε πλεόνασμα.

Διότι σε δεύτερη φάση, από το 2012 και μετά, εξετάζονται θεσμικά μέτρα πιο μόνιμης απόδοσης, όπως «προσεκτικές» αναπροσαρμογές στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ που θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση του συνολικού ελλείμματος, με στόχο να αντέξει το ταμείο μέχρι και τις αρχές του 2013. Από την ημερομηνία εκείνη και μετά θα αρχίσει η κατά 100% δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων που εκπέμπουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες, και σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, το 50% εξ αυτών, θα εισρέει σε ένα πράσινο ταμείο, προκειμένου να διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ και τη στήριξη των εγγυημένων τιμών. Σε αυτή τη τρίτη λοιπόν φάση του σχεδίου, τα έσοδα από τα πρόστιμα των ρύπων, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο πλεόνασμα στο ταμείο του ΔΕΣΜΗΕ, μέσω του οποίου θα καλύπτει τα τεράστια ποσά που θα χρειάζεται να εκταμιεύσει στη διετία 2013-2014, λόγω της ραγδαίας τότε διείσδυσης χιλιάδων νέων πράσινων μεγαβάτ στο σύστημα. 

Τρία μέτρα για φέτος…
Ενόψει της ευρείας σύσκεψης που προγραμματίζεται να γίνει με το σύνολο των φορέων τη αγοράς (ΣΕΦ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ) πιθανότατα εντός της εβδομάδας, κι ενώ χθες είχαμε ήδη τις πρώτες «μπηχτές» από τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς ότι οι ταρίφες των ΑΠΕ είναι ψηλές, το υπουργείο εξετάζει μια σειρά από μέτρα για να μπορέσει ο ΔΕΣΜΗΕ, τουλάχιστον φέτος, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τέτοια μέτρα είναι :
1. Η διάταξη του 2010 της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την οποία μέρος του Τέλους ΕΡΤ θα διατίθεται για την ενίσχυση των ΑΠΕ,συνεπώς ο σχετικός πόρος θα αποδίδεται στον ΔΕΣΜΗΕ. Η διάταξη δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς ουδέποτε εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ με τον πολιτικά προϊστάμενο υπουργό της ΕΡΤ. Τα έσοδα από το Τέλος ΕΡΤ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κινούνται στα επίπεδα των 300 εκ. ευρώ το χρόνο, και καταλαβαίνει κανείς ότι ένα μόνο τμήμα τους να αποτελούσε πόρο του λογαριασμού των ΑΠΕ, θα λύνονταν αυτόματα πολλά από τα σημερινά προβλήματα του ΔΕΣΜΗΕ.

2 Η επιτάχυνση των δημοπρασιών των αδιάθετων ποσοτήτων δικαιωμάτων ρύπων, που ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. τόνους. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι δημοπρασίες αυτές θα μπορούσαν να αποφέρουν γύρω στα 40 εκ. ευρώ, με μια μέση τιμή της τάξης των 10 ευρώ/ τόνος.

3 Ταυτόχρονα, με τα παραπάνω, το υπ. Οικονομικών χρωστά στον ΔΕΣΜΗΕ ένα ποσό της τάξης των 30 εκ. ευρώ, που αφορά σε επιστροφές ΦΠΑ, εκκρεμότητα που επιδιώκεται να ρυθμιστεί.
Το «μείγμα» των παραπάνω μέτρων, μαζί με μια μικρότερη αύξηση το 2012 από εκείνη που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΜΗΕ για το ειδικό Τέλος ΑΠΕ, και σε συνδυασμό με λελογισμένες μειώσεις από του χρόνου των feed in tariffs για τα έργα που θα αδειοδοτηθούν από εδώ και πέρα, εκτιμάται ότι μπορούν να κρατήσουν ζωντανό το ταμείο του διαχειριστή ως το τέλος της προσεχούς χρονιάς. Τουλάχιστον, αυτό είναι το καλό σενάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διαχειριστή, τα προσδοκώμενα για φέτος έσοδά του σχεδόν ισοσκελίζουν τα αναμενόμενα έξοδα για πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ (460 εκ. ευρώ), με τη διαφορά ότι κουβαλά και ένα έλλειμμα 103 εκ. ευρώ, το οποίο οφείλει να μειώσει αισθητά...

πηγη: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ