Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΕ Συσκεψεις

Σωθηκαμε τωρα...
Σειρά από ραντεβού με τους φορείς της αγοράς για το φλέγον θέμα του τέλους ΑΠΕ, ξεκινά από αυτή την εβδομάδα ο υπουργός περιβάλλοντος Γ. Παπακωνταντίνου. Προηγήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, η σύσκεψη με τη ΡΑΕ και το ΔΕΣΜΗΕ κατά την οποία ο υπουργός ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διαχειριστής. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου πληροφορήθηκε τους υπολογισμούς και τις προβολές σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ, ανάλογα με τα σενάρια διείσδυσης των ΑΠΕ.

Μετά τους θεσμικούς φορείς, σειρά παίρνει πλέον η «αγορά» καθώς το ΥΠΕΚΑ επιθυμεί να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις όλων των πλευρών για το θέμα, που εξελίσσεται σε «βραδυφλεγή βόμβα» και θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
«Το ταμείον είναι μείον»
Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη εξαντληθεί τα έσοδα που μπήκαν στο ταμείο του διαχειριστή από τις δημοπρασίες των ρύπων, με αποτέλεσμα να έχει εξανεμιστεί το αποθεματικό του διαχειριστή του συστήματος. Ακόμη και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τις νέες δημοπρασίες, υπολογίζεται ότι δε θα επαρκούν ώστε να καλύψουν τις  επερχόμενες ανάγκες για πληρωμές. Έτσι ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ φέρονται να έχουν προϋπολογίσει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του διαχειριστή το προσεχές διάστημα  θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τέλους ΑΠΕ. Κάποιες πληροφορίες θέλουν να έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για αύξηση του τέλους από τα 2 €/MWh στα 5,5 -7 €/MWh. Από το 2013 και μετά, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Κάποιοι θεωρούν ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω αύξηση του τέλους ακόμη και στα 17 – 18 €/MWh εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ανάπτυξης των ΑΠΕ. Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η ζήτηση και άρα οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χρειάζονται αυξήσεις.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με την αγορά για το θέμα, χωρίς αιφνιδιασμούς και με τελικό προορισμό την ωρίμανση της αγοράς.


Η θέση της αγοράς
Από την πλευρά της, η αγορά των ΑΠΕ επικαλείται τις πρόσφατες έρευνες τόσο του ΕΜΠ όσο και του ΙΟΒΕ, που αποδεικνύουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές μεσοπρόθεσμα όχι μόνο δεν αυξάνουν, αλλά στην πραγματικότητα μειώνουν το κόστος του ρεύματος, με δεδομένο ότι το κόστος του συμβατικού ρεύματος θα επιβαρυνθεί με το κόστος των ρύπων CO2 από το 2013. Η μελέτη του ΕΜΠ απέδειξε είναι ότι οι ΑΠΕ – σε αντίθεση με την εντύπωση που επιχειρείται από κάποιους να διαμορφωθεί - μειώνουν το κόστος του ρεύματος σε τέτοιο βαθμό που άνετα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους και να επιδοτήσουν το καταναλωτή.
Από την πλευρά της αγοράς ΑΠΕ το κύριο ζητούμενο είναι η αλλαγή του στρεβλού και παρωχημένου τρόπου υπολογισμού του λεγόμενου ειδικού τέλους ΑΠΕ. Τόσο το ΕΜΠ όσο και το ΙΟΒΕ έχουν εκτιμήσει ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, οδηγεί σε ανάγκη τεχνητής υπερτίμησής του η οποία φτάνει το 60%. Σημειώνεται ότι ο ΕΣΗΑΠΕ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πρότασης προς το ΥΠΕΚΑ, η οποία θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο χρηματοδότησης του μηχανισμού στήριξης προς όφελος των ΑΠΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και του καταναλωτή.

ΠΗΓΗ: ENERGYPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ