Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταικα στα Ελληνικά κτίρια από εταιρίες Κινέζικες, Γερμανικές, Ολλανδικές...ΑΑ και ισως Ελληνικές.

«Πεδίο δόξης λαμπρό» φαίνεται ότι δημιουργείται για την προσέλκυση κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη χώρα μας στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων μέσω εταιρειών καθετοποιημένων ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO’s). Το συμπέρασμα προκύπτει από το ότι εξειδικευμένες και έμπειρες εταιρείες από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, αλλά και μεγάλες ελληνικές βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες που «μπαίνουν», με τη δημιουργία θυγατρικών, στην παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών «κονταροχτυπιούνται» τις ημέρες αυτές για το ποιες θα αναλάβουν τα πρώτα επτά δημόσια κτήρια που θα δεχθούν, σε πιλοτικό επίπεδο, επεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Στο σύνολο, πρόκειται για 30 εταιρείες.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα πληρωθούν αποκλειστικά από τις εταιρείες καθετοποιημένων ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO’s), οι οποίες θα αποπληρωθούν στη συνέχεια από την οικονομία που θα προκύψει στο ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ. Αυτό άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό του μοντέλου που συναντάται συχνά στο εξωτερικό και ήδη έχει νομοθετηθεί στη χώρα μας. Ο κάτοχος του ακινήτου δεν βάζει καθόλου χρήματα, ενώ αντίθετα η εταιρεία ESCO διαθέτει τα κεφάλαιά της και κερδίζει σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.


Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για τα κτήρια του δημοσίου έχει αναλάβει το ΚΑΠΕ, ενώ στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος, είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν οι διοικήσεις 50 περίπου δημόσιων κτηρίων ανά τη χώρα. Τελικά έχουν επιλεγεί επτά, στα οποία καταλέγονται το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, το Κολυμβητήριο Γλυφάδας κ.λπ. «Έγινε κυριολεκτικά σφαγή» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας, καθώς όλοι ήθελαν να προηγηθούν.
Το ΚΑΠΕ εκτός της επιλογής των κτηρίων με βάση τα κριτήρια που έθεσε, έχει φτιάξει τους «φακέλους» κάθε κτηρίου και πρότυπα συμβόλαια συνεργασίας, έχει αξιολογήσει τις ξένες και ελληνικές εταιρείες και εν γένει έχει προετοιμάσει το έδαφος για την διαπραγμάτευση, απευθείας πλέον, των διοικήσεων των κτηρίων με τις εταιρείες ESCO που έχουν προεπιλεγεί, για να οριστικοποιηθεί κάθε μία συνεργασία. Από τις 42 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, τελικά έχουν «εγκριθεί» οι 30.

Απαιτούνται 40 - 50 δισ. ευρώ
Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι στο συγκεκριμένο τομέα δημιουργείται μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική. Για να πιάσει η χώρα τους στόχους του 20 – 20 – 20 όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να διατεθούν περί τα 20 δις. ευρώ για παρεμβάσεις σε κτήρια. Αντίστοιχα, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτήρια του ελληνικού δημοσίου και μόνον, απαιτούνται κεφάλαια περίπου 40 – 50 δις. ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν στο εξωτερικό, στις εταιρείες του κλάδου, «σχολάζοντα» κεφάλαια, τα οποία αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Κατά κανόνα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, στη χώρα μας οι παρεμβάσεις στα κτήρια αποτελούν πράγματι επενδυτικές ευκαιρίες για τον εξής λόγο: Επειδή βρίσκονται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κατάταξη (είναι πολύ σπάταλα), η εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια επισκευή - παρέμβαση είναι πολύ μεγάλη και συνεπώς η απόσβεση της αρχικής επενδυτικής δαπάνης και η επίτευξη κέρδους έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στα κτήρια προηγμένων κρατών όπως εκείνα της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Και η ΔΕΗ
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο χώρο έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία οργανωτικής συγκρότησης του αντίστοιχου τμήματος. Στο πλαίσιο του σχεδίου για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο η ΔΕΗ με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ. Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε πέντε Δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ