Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Υπουργος Εμπορίoυ Κινας- Θα πεσει σκια στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

 Πόλεμος κανονικός!

Μετα και την ανακοίνωση της SUNTECH, η Κίνα έβγαλε σήμερα ανακοίνωση οπου επιπλήτει σκληρά τις καταγγελίες των Αμερικανικων φωτοβολταικών εταιριών.

Προειδοποεί να μην λαβουν οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία!


Οπως αναφέρει το Reuters η διαμάχη αυτή ξεπηδά σε μια ευαίσθητη περιοδο των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ ΚΙΝΑΣ όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του Πεκίνου και την πίεση της αύξησης της αξία του γουαν γρηγορότερα.

Οπως ανέφερε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου αν παρθούν οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα, θα υπάρξει σικα πανω στην οικονομική αναπτυξη. (http://www.mofcom.gov.cn/).

Η Αμερική ήταν ο τεταρτος μεγαλύτερος παίκτης στην εγκατεστημένη ισχύ στα φωτοβολταικά μετα την Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία. Αναμένεται ομως οτι σε μερικά χρόνια θα ειναι η μεγαλύτερη αγορά.  Είναι λοιπόν σημαντικό γι'αυτους να μην χασουν την αγορά.

Εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς είναι οτι δεν θα υπάρξουν αλλαγές αφού είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες να υπάρξει μια σταθερότητα στους Διεθνείς όρους εμπορίου. Η ανησυχία της Κίνας είναι οτι σε περίπτωση που η αγωγή ειναι εις βάρος της Κίνας, θα ακολουθήσουν και αλλες χώρες το δρόμο της αγωγής των Αμερικάνικων εταιριών.

Από την άλλη τη δεκαετία 70 και 80 οι Αμερικανικες εταιρίες αυτοκινήτου νίκησαν πολλές φορές σε εμπορικές ανάλογες υποθέσεις στην αγορά του αυτοκινήτου με την Ιαπωνία τότε. Οι Ιάπωνες μετέφεραν γραμμές συναρμολόγησης στην Αμερική και δημιούργησαν κάποιες θέσεις εργασίας κρατώντας ομως τον κύριο ογκο της παραγωγής στην Ιαπωνία.
 Ενδέχεται δηλαδή να αυξηθεί η Αμερικάνικη παραγωγή από Κινα στα φωτοβολταικά πλαίσια, σαν μετρο αντιπερισπασμού, για να μην χάσουν την αγορά.

Ποιός θα είναι ο νικητής;
Μεχρι τώρα παντως νικάει η Κίνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ