Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΧΑΜΗΛΩΣΤΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΛΕΝΕ! ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ 10ΠΛΑΣΙΑ;;;

Του Χαρη Φλουδόπουλου:

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί η ακριβής λίστα των επιχειρήσεων που θα συνοδεύουν σήμερα τον υπουργό οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιχειρηματικής αποστολής, σχετίζεται με το χώρο της ενέργειας και δη των φωτοβολταϊκών. Μια επιχειρηματική αποστολή, η οποία έχει συνδεθεί από την πλευρά της Αθήνας με την προσδοκία για προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, με όχημα το περίφημο project Helios.

Πράγματι, η πλειονότητα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η Deutsche Welle, η Handelsblatt, το Spiegel, η Süddeutschen Zeitung και οι Financial Times Deutschland έχουν προαναγγείλει με εκτενή άρθρα τους την επίσκεψη που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με το Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Ωστόσο, σε όλα σχεδόν τα γερμανικά δημοσιεύματα, υπάρχει εμφανής προσπάθεια να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών και επισημαίνονται οι σοβαρές επιφυλάξεις των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν άμεσα στη χώρα μας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική έκδοση του Dow Jones κύκλοι προσκείμενοι στο Γερμανό υπουργό τόνιζαν ότι «κανείς δεν έχει την αυταπάτη ότι ξαφνικά θα πυροδοτηθούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα». Περισσότερο βάρος θα δοθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην υποστήριξη από τη Γερμανία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων αλλά και στην απεμπλοκή «παλιών επενδύσεων» από γερμανικές εταιρείες που εξαιτίας της γραφειοκρατίας ή άλλων προβλημάτων έχουν οδηγήσει σε ζημιές τις επιχειρήσεις αυτές.
Η Handelsblatt φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών Μάρκ Κέρμπερ, ο οποίος θα συνοδεύει τον κ. Ρέσλερ στην Αθήνα και ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ισχυρό ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας και σημειώνει ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές όπου θα διασφαλίζεται το μεγαλύτερο έσοδο. Αν και ο κ. Κέρμπερ εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός στην προοπτική εκτεταμένων φωτοβολταϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα, αν και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει απροθυμία από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας να προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θεωρητικά οι γερμανικές επιχειρήσεις θα ήθελαν ισχυρότερο ρόλο στην Ελλάδα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά το επενδυτικό κλίμα προσθέτει.
Στο επενδυτικό σχέδιο Μάρσαλ, για την Ελλάδα αναφέρεται στο δημοσίευμά της η Süddeutschen Zeitung, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα επείγεται να προσελκύσει κεφάλαια αλλά και know-how μέσω νέων ξένων επενδύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα τον κ. Ρέσλερ θα συνοδεύουν περίπου 50 γερμανικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν. Πάντως η εφημερίδα επισημαίνει τα περιθώρια για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στην παρούσα φάση, φαίνεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Το Spiegel από την πλευρά του τονίζει ότι η αντιπροσωπεία που θα έλθει στην Αθήνα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όχι γιατί δεν υπάρχουν γερμανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, αλλά γιατί οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, προέρχονται από το χώρο των «μικρομεσαίων». Πρόκειται σύμφωνα με το περιοδικό για επιχειρήσεις από τους κλάδους των ΑΠΕ, του τουρισμού, της διαχείρισης υδάτων και του ΙΤ.
Το περιοδικό φιλοξενεί και δηλώσεις του Χανς Πέτερ Καιτέλ, προέδρου του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών, οποίος ως πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hochtief την εποχή που κατασκευάστηκε το Ελευθέριος Βενιζέλος έχει καλή γνώση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Καιτέλ δηλώνει χαρακτηριστικά στο περιοδικό ότι «από την προσωπική του εμπειρία, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα προσφέρει ελάχιστους λόγους στους ξένους επενδυτές για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.
Το δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει πάντως ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της αποστολής έχουν ήδη κλείσει ραντεβού με ελληνικές επιχειρήσεις του τομέα τους με στόχο τη συνεργασία.
Τέλος το γνωστό για τα «φιλικά» προς την Ελλάδα αισθήματα περιοδικό Focus εκφράζει αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητα του περίφημου project Helios, ενώ η Stuttgarter Zeitung τονίζει ότι μπορεί να μην εκπροσωπούνται στην αποστολή τα μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας, ωστόσο αρκετοί γερμανοί προμηθευτές φωτοβολταϊκής τεχνολογίας θα δώσουν το παρών στην Αθήνα. Και η εφημερίδα καταλήγει σημειώνοντας ότι η Γερμανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα διοργανώσει μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στη χώρα εν μέσω της κρίσης.
(Capital, 6/10/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ