Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ, ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ;


Απο ENERGY PRESS:

Πρόταση – εισήγηση να επισπευσθεί η προβλεπόμενη μείωση των φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων κατά δύο εξάμηνα αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της πρώτης σύσκεψης των φορέων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών – η οποία σημειωτέον έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της αγοράς των επενδυτών
φωτοβολταϊκών  – η μείωση θα είναι μικρότερη για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα, όπου η μείωση της επιδότησης θα γίνει κατά ένα εξάμηνο. Έτσι για παράδειγμα εφόσον υιοθετηθεί  η πρόταση του ΣΕΦ, τα πάρκα που θα πάρουν όρους σύνδεσης στο διασυνδεδεμένο σύστημα από την 1η Φεβρουαρίου 2012, δε θα κλειδώσουν  στην τιμή των 333,81 ευρώ η MWh (πάνω από 100KW) και 375,54 ευρώ η MWh (κάτω από 100KW), που προβλέπεται σήμερα, αλλά θα εξασφαλίσουν εγγυημένη τιμή στα 298,87 και  336,23 ευρώ η MWh αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΣΕΦ η πρόταση που κατατίθεται έχει συνυπολογίσει τη μείωση του κόστους του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι – σύμφωνα με πληροφορίες – στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης ένα επενδυτικό σχήμα φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει την εγκατάσταση του πάρκου με τιμή κάτω από τα 1500 ευρώ το KW, όταν πέρυσι το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση ενός φ/β ξεπερνούσε τις 4000 ευρώ το KW.
Πάντως στο τραπέζι του διαλόγου φαίνεται να έχουν πέσει προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα, θέλουν το ΥΠΕΚΑ να εξετάζει ακόμη και θέσπιση τιμής στα 240 ευρώ η MWh για τα μεγάλα έργα στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

ΡΑΕ
Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, στη σημερινή ευρεία σύσκεψη των φορέων, η ΡΑΕ θα προσέλθει με μια πρόταση «έκπληξη», η οποία επί της ουσίας θα περιορίζει δραστικά  - ή ακόμη και θα εξαλείφει επί του παρόντος - την ανάγκη να μειωθούν οι τιμές fit για τον πράσινο ηλεκτρισμό. Συγκεκριμένα η ΡΑΕ, με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση του τέλους της ΕΡΤ θα προτείνει και άλλα συμπληρωματικά μέτρα ώστε να μειωθεί το σημερινό έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ θα προτείνει να αναζητηθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ μέσω:
της αξιοποίησης του τέλους της ΕΡΤ
της επίσπευσης των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων
της φορολόγησης των μεταβιβάσεων αδειών ΑΠΕ
της αξιοποίησης των πιστοποιητικών εγγυήσεων προέλευσης (εμπορεύσιμα πιστοποιητικά που εγγυώνται ότι η αναγραφόμενη σε αυτά ηλεκτρική ενέργεια έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές)
της αξιοποίηση της φορολογίας στο λιγνίτη
της επιστροφής ΦΠΑ που οφείλεται στο ΔΕΣΜΗΕ
Τα μέτρα που θα προτείνει η ΡΑΕ δε χρειάζεται να εφαρμοστούν όλα μαζί αλλά μπορούν να υπάρξουν συνδυαστικές λύσεις ανάλογα με το ύψος του ελλείμματος αλλά και με τις προβλέψεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ, άρα και τις ανάγκες για αποπληρωμές παραγωγών πράσινης ενέργειας.

Αμφισβητούν
Μάλιστα, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η ανεξάρτητη αρχή, πιθανότατα θα αμφισβητήσει τις προβλέψεις του ΔΕΣΜΗΕ για ένταξη μέχρι το 2014, 4GW αιολικών και 3 GW φωτοβολταϊκών βάσει της οποίας καταρτίστηκε το σενάριο για έλλειμμα 2,5 δις ευρώ στο διαχειριστή. Η επιχειρηματολογία για την αμφισβήτηση της εκτίμησης του ΔΕΣΜΗΕ έχει ως εξής: Σήμερα υπάρχουν στο σύστημα 2GW ΑΠΕ και συνολικά το 2011 οι νέες μονάδες θα είναι 500MW (200MW φωτοβολταϊκά και 300MW αιολικά). Δηλαδή για να επαληθευτεί το σενάριο για έλλειμμα 2,5 δις ευρώ θα πρέπει να μπουν στο σύστημα μέσα σε μόλις δύο χρο΄ναι 1,8 - 2GW αιολικών και 1,5 – 1,7 GW φωτοβολταϊκών. Αυτό το σενάριο δεν υπάρχει περίπτωση να επαληθευτεί  τονίζουν πηγές της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ