Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Φτιαξτε τα δικτυα μεταφοράς

"Πρέπει να δράσουμε ταχύτερα και να προβλέψουμε τα δίκτυα που θα επιτρέψουν την μεταφορά ηλιακής ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη"  δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger απαντώντας σήμερα σε σχετική παρέμβαση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κας Άννυς Ποδηματά κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου πακέτου για τις Ενεργειακές Υποδομές στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας από τον Επίτροπο Ενέργειας.


Ειδικότερα, στην παρέμβασή της η κα Ποδηματά απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο επεσήμανε ότι "το σχέδιο για την μαζική παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και μεταφοράς της στην κεντρική Ευρώπη ανταποκρίνεται απόλυτα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας και θα πρέπει να ενθαρρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι "τα ευρωπαϊκά σχέδια για την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας και την ενσωμάτωση ολοένα αυξανόμενων ποσοτήτων ΑΠΕ είναι πράγματι φιλόδοξα.

Ωστόσο, η πραγματοποίησή τους προϋποθέτει την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μειώνουν τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων στην προσπάθειά ισορρόπησης των δημοσιονομικών τους ενώ οι τράπεζες δεν είναι ακόμα πρόθυμες να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία και ιδίως σε μεγάλα έργα υποδομών". Η κ. Ποδηματά προσέθεσε ότι "τα έργα σε ενεργειακές υποδομές , ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή αποδοτικότητα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Barroso στον πρόσφατο οδικό χάρτη για την σταθερότητα και την ανάπτυξη".


Με τη σειρά του, ο Επίτροπος Oettinger απαντώντας στην παρέμβαση της κας Ποδηματά αναγνώρισε ότι "ορισμένα Κράτη Μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους και η Ελλάδα, δεν θα είναι σε θέση καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε επενδύσεις ενεργειακών υποδομών και θα πρέπει να στηριχθούν με ευφυή τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Ο Επίτροπος προσέθεσε ότι "αν είμαστε σοβαροί για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να πραγματοποιήσουμε την σύνδεση της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε ταχύτερα και να προβλέψουμε τα δίκτυα που θα επιτρέψουν την μεταφορά ηλιακής ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή δικτύου από την Ελλάδα μέχρι τη Σλοβενία μέσω των δυτικών Βαλκανίων"

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ