Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Koίτα να δεις που κανουν και τσαλιμακια οι Γερμανοι!

Βρε ουστ!
Αν και οι...20 από τους 70 περίπου μάνατζερ που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα συνοδεύοντας τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, προέρχονται από τον κλάδο των φωτοβολταικών, στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που γνωρίζουν τη σύνθεση της αποστολής, εκτιμούν ότι σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, οι γερμανοί ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν τον δικό τους εξοπλισμό και να αποκτήσουν πρόσβαση στη «χρυσοφόρα» ελληνική αγορά των ΑΠΕ, παρά να συνεργαστούν με εγχώριους επιχειρηματίες σε μεγάλα ενεργειακά projects.


Και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι χθες, κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας άφηναν να εννοηθεί ότι "δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά", καθώς, όπως έλεγαν "το κλίμα για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ακόμη". Επικαλούνταν, δε, τον ίδιο το πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων, Χάνς Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ότι "το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη κατάλληλο για να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις", εννοώντας εκτός από τα πολλά αντικίνητρα που συναντά κανείς στη χώρα μας, και τη δημοσιονομική μας κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι από τη λίστα των επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ, λείπουν τα βαριά ονόματα της γερμανικής οικονομίας, και κυρίως οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, επιχειρήσεις.

Χωρίς τα παραπάνω να υποβαθμίζουν την επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελαρίου στην Αθήνα, είναι αισθητή τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια από τη γερμανική πλευρά να χαμηλώσει ο πήχης των ελληνικών προσδοκιών. Προσπάθεια που προφανώς σχετίζεται με το θρίλερ που παίζεται ξανά γύρω από την καταβολή της 6ης δόσης, και πιθανότατα την αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.

Διόλου τυχαία, μέσα σε αυτό το «παράξενο» κλίμα, δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Ρέσλερ, παράλληλα με το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, "θα καταστήσει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση"- χωρίς να γίνεται σαφές σε ποιο βαθμό αυτά τα δύο συνδέονται - "ότι πρέπει να εξοφλήσει το συντομότερο δυνατό τις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια σειρά γερμανικών επιχειρήσεων". Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε έχουν ολοκληρώσει έργα στην Ελλάδα (π.χ. η κατασκευαστική Χόχτιφ), είτε έχουν προσφέρει υπηρεσίες και προιόντα στο ελληνικό Δημόσιο (όπως η φαρμακοβιομηχανία Μπάγιερ). «Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μια καλή κίνηση προς την κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας σας», έλεγαν με νόημα κύκλοι της γερμανικής πλευράς. Σύμφωνα, δε, με τον γερμανικό Τύπο, τα ποσά αυτά ανέρχονται σε 500 εκ. ευρώ.

Την παράσταση θα κλέψει πάλι ο Ήλιος
Από ελληνικής πάντως πλευράς, το ενδιαφέρον για συνεργασίες είναι πολύ μεγάλο, και ενδεικτικό είναι ότι στα τραπέζια των συναντήσεων που θα γίνουν την Παρασκευή στη διάρκεια του ελληνο-γερμανικού φόρουμ στο Καβούρι, θα καθίσουν 250 περίπου έλληνες μάνατζερ. Οσο για το ποιός θα κλέψει την παράσταση, θα είναι ποιός άλλος, ο Ηλιος. Χθες η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της χώρας της για τον ελληνικό ήλιο, δήλωσε ότι «είναι πιο λογικό και φθηνό για εμάς να εισάγουμε ήλιο από την Ελλάδα», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να μειωθούν οι επιδοτήσεις ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία». Σημειώνεται ότι στη συνοδεία του Ρέσλερ, περιλαμβάνεται και ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ΣΕΒ, ο Μάρκους Κέρμπερ, που όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, είναι φανατικός υποστηρικτής της εξαγωγής ελληνικού ήλιου στη Γερμανία. Στο κεφάλαιο «Ηλιος», πάντως, τα ανοικτά ζητήματα είναι ακόμη πολλά και αφορούν : Στην εξεύρεση των 200.000 στρεμμάτων (βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική συζήτηση με ΔΕΗ και υπ. Γεωργίας και Άμυνας), στην τιμή της ταρίφας που θα πληρώνουν για τον ελληνικό ήλιο οι γερμανοί καταναλωτές, καθώς επίσης στη χρηματοδότηση των δικτύων. Εχει γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν ενδιαφέρεται να διαθέσει ίσως και πάνω από 5 δισ. ευρώ, και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει σχετική πρόταση στις Βρυξέλλες. Στόχος του υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου είναι να αντλήσουμΕ όσο περισσότερα κεφάλαια γίνεται από το «λογαριασμό» των 20 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρισμού στην ΕΕ, για μέχρι το 2020.

Απορρίμματα, υδάτινα  αποθέματα
Άλλοι τομείς γύρω από το περιβάλλον και την ενέργεια, για τους οποίους ενδιαφέρονται οι γερμανοί, είναι η αξιοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων, καθώς και οι επενδύσεις σε διαχείριση υδάτων, όπως μονάδες αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίηση νερού. Δύο τομείς που ως το 2015 μπορούν να ενεργοποιήσουν κεφάλαια 2- 2,5 δισ. ευρώ, και όπου η γερμανική τεχνογνωσία είναι αδιαμφισβήτη. Στην αξιοποίηση των σκουπιδιών, το φιλέτο, είναι η ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των 1,35 εκατ. τόνων απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου, ένα έργο κόστους 430 εκ. ευρώ, για το οποίο έχει προκηρυχθεί ήδη ο διαγωνισμός. Στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα διεξάγεται για τον τομέα αυτό ειδική ελληνο-γερμανική ημερίδα. Στο πλαίσιο αυτό, τα προς διάθεση κοινοτικά κονδύλια είναι ένα και πλέον δισ. ευρώ (ΕΠΕΡΑ), και οι διαγωνισμοί αφορούν κυρίως σε έργα Δήμων.

πηγη: energy press.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ