Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταικα Πανελ τιμές για Ιαν-Φεβ-Μαρτιο του 2012

Επιτέλους μια αναλυση των κερδών της αγοράς από το ΙΜS research, που έρχεται να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσα σε παλαιότερη ανάρτηση και επιχειρούσα να ξεδιαλύνω άν υπάρχουν περιθώρια να πέσουν και άλλο οι τιμές στα φωτοβολταικά πανελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου που δημοσιεύτηκε στο pvmarketresearch παρα τα ανησυχητικά νέα των τελευταίων μηνών για πτωση των περιθωρίων κέρδους των παρασκευαστών πανελ (ανησυχητικά για τους κατασκευαστές οχι για τους καταναλωτές!) σε σχέση με περυσι υπάρχει τελικά και άλλο λιπος!


Ναι μεν τα περιθώρια κέρδους ειναι στο τελος του 2011 70% χαμηλότερα από περυσι, παρόλ'αυτά οι ίδιοι θα παράξουν περισσότερο απο το 50% του κέρδους της βιομηχανίας των φωτοβολταικών.

Δεν μας τα λενε ολα απ'οτι φαίνεται οι εταιρίες! Κατα μέσο ορο οι προμηθευτές σιλικόνης εχουν μικτό περιθώριο κέρδους πάνω από το 30% το 2011, θα έχουν το 19% των κερδών της αγοράς εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων.
 Για τους inverters τα είπαμε σήμερα. Το κέντρο έρευνας επιβεβαιώνει οτι θα εχουν το 17% της αγοράς.
Από τις πέντε συνολικά βιομηχανίες της αγοράς (συλικόνη, wafers, κυψέλες, πανελ, αντιστροφείς) η αγορά των φωτοβολταικών πανελ εχει το μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους.

Δίνεται πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση στο πρώτο τετραμηνο του 2012 που θα φτάσει και το 10.4% τα περιθώρια!

Κοιτάζω με αυτή τη λογική τα στοιχεία για την εποχικότητα των τιμών και την όποια αληθοφάνεια εχουν τα στοιχεία και βλέπω ομως οτι ούτως ή αλλως τετοιου είδους πτώση (10% συγκεντρωτικά από Ιαν-Μάρτιο) είχε υπάρξει τους μήνες Ιαν, Φεβ,Μαρτιο του 2011 σε σχέση με τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 20010! Ενώ το 2010 αντίστοιχους μήνες σε σχέση με το 2009 η πτώση αυτούς τους 3 μήνες ήταν της τάξεως του 5%. Και μην ξεχνάμε οτι πέρυσι 2011 τέτοια εποχή η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν ειχε δείξει τα δοντια της ακόμη. Μήπως τελικά η πτώση θα είναι μεγαλύτερη γιατί δεν μας λένε κατι καινούργιο με το 10%;

Τέλος, σήμερα διαβάσαμε από το reuters οτι η LDK δουλεύει πλεον με περιθώριο κέρδους περίπου 2%, η suntech 15,1% και παλαιότερα οτι τα aleo είναι με  17-19%. Αρα αν περιμένουμε μια πτώση της τάξεως του 5%-7% για τις δυο τελευταίες τότε η LDK θα φαλιρίσει! Σαν να μην μας τα λένε καλα.
 Όπως και να εχει .. 10,000 ευρώ στο παρκο μείωση δεν θα ήταν άσχημα. Τα 20.000 ευρώ βέβαια ειναι ακόμη καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ