Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΡΑΕ: Επιβίωση ΔΕΣΜΗΕ & Ελλειμμα

Σήμα κινδύνου για τη διάσωση του ΔΕΣΜΗΕ εξέπεμψε κατά τη ενημέρωση που πραγματοποίησε στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος. Ο επικεφαλής της ΡΑΕ, ο οποίος συνοδευόταν από τους αντιπροέδρους Δ. Ραχιώτη και Μ. Ασλάνογλου, αποκάλυψε ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στα τέλη Οκτωβρίου έχει φτάσει τα 148 εκατομμύρια ευρώ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.


Το μεγάλο πρόβλημα είναι η άμεση σωτηρία του ΔΕΣΜΗΕ με συγκεκριμένα μέτρα «αιμοδότησης», τόνισε ο κ. Βασιλάκος που εξήγησε τις βασικές θέσεις της ΡΑΕ όπως περιγράφονται και στην πρόσφατη ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Ο ίδιος επέμεινε πάντως στο ότι αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα είναι η επιβίωση του ΔΕΣΜΗΕ και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, όπως η δημοπρασίες νέων ποσοτήτων δικαιωμάτων ρύπων, η ενεργοποίηση του νόμου για την αξιοποίηση του τέλους ΕΡΤ, η αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ κλπ.

Θέμα της ημερήσιας διάταξης της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής στην οποία παρέστη ο κ. Βασιλάκος ήταν «Προτεραιότητες για την ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην τιμολόγηση της ενέργειας και στον ρόλο και τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο».

Τιμολόγια
Όπως ήταν φυσικό οι βουλευτές εστίασαν τις ερωτήσεις τους γύρω από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΡΑΕ, ανέλυσε τη διάρθρωση αλλά και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος αλλά και το πώς προκύπτουν τα τιμολόγια, οι ρυθμιζόμενες και οι ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά και η Οριακή Τιμή του Συστήματος, το τέλος υπέρ ΑΠΕ και οι λοιπές χρέωσεις.
Στο θέμα του τέλους των ΑΠΕ τα μέλη της επιτροπής επέμειναν ιδιαίτερα στο κομμάτι της επιβάρυνσης των καταναλωτών από μια πιθανή μεγάλη διείσδυσης της πράσινης ενέργειας και ζήτησαν να πληροφορηθούν τα σενάρια σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και τις εγγυημένες τιμές.
Υπάρχουν βεβαίως αρκετά ζητήματα και για το κομμάτι του feed in tariff το οποίο η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι θα  πρέπει να συνδεθεί με το πραγματικό κόστος κάθε τεχνολογίας που βαίνει μειούμενο σε συνδυασμό με το αυξανόμενο χρηματοοικονομικό κόστος. Αλλά όπως εξήγησε ακόμη και εάν αποφασιζόταν αλλαγή στις εγγυημένες τιμές, αυτό δε θα έλυνε το τρέχον πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ : τα 1700MW ΑΠΕ εκ των οποίων 600MW φβ που λειτουργούν σήμερα έχουν κλειδωμένες τιμές. Επομένως ό,τι και να γίνει σήμερα με τις FIT θα έχει νόημα για έργα που θα μπουν σε λειτουργία στο τέλος του 2012.

Γιατί επιμένει
Πάντως ο ίδιος επέμεινε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της αγοράς είναι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ και ότι αυτό ξεπερνά ακόμη και από τα προβλήματα χρηματοδότησης ή εξεύρεσης κεφαλαίων για τις νέες επενδύσεις. Ειδικά οι ξένες εταιρείες έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια, όταν όμως δεν γνωρίζουν εάν ο ΔΕΣΜΗΕ θα αντέξει τότε, είναι λογικό να μην μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει νεκρώσει η αγορά από πλευράς νέων επενδύσεων.

ΑΔΜΗΕ - ΛΑΓΗΕ
Ο κ. Βασιλάκος δέχθηκε επίσης ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται για τη δημιουργία της θυγατρικής της ΔΕΗ στην οποία θα περάσει η διαχείριση των δικτύων αλλά και του ΛΑΓΗΕ που θα έχει την ευθύνη της εκκαθάρισης της αγοράς. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, η τελική απόσχιση της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ έχει άμεση σχέση με το θέμα του τέλους ΑΠΕ και του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ. Και αυτό διότι ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ θα κληθεί να κάνει τις ημερήσιες εκκαθαρίσεις χωρίς έσοδα παρά μόνο κάποιο τέλος υπέρ ΛΑΓΗΕ και ταυτόχρονα θα πρέπει να κουβαλάει ως κληρονομιά το έλλειμμα των 150 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια εταιρεία δε θα μπορούσε να πάρει πιστοποιητικό ούτε από τους λογιστές.

Πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ