Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 20 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έξι στις δέκα προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας που έφεραν μαζί τους οι γερμανοί μάνατζερ οι οποίοι συνοδεύουν τον υπ. Οικονομίας της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ, αφορούν στην… ενέργεια, και κυρίως στα φωτοβολταικά, επιβεβαιώνοντας έτσι και εμπράκτως το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σχέδια που διένειμε χθες η γερμανική αντιπροσωπεία, και τα οποία αποτελούν τη βάση συζήτησης με έλληνες επιχειρηματίες στα τραπέζια που διοργανώνονται σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν ο ελληνικός και γερμανικός ΣΕΒ, μαζί με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο.
Από τις 32 συνολικά προτάσεις που έγιναν χθες γνωστές, οι... 20 αφορούν σε συνεργασίες γύρω από φωτοβολταικά, ηλιοθερμικά, εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, γεωθερμία, αξιοποίηση απορριμμάτων, κλπ. Τέσσερις ακόμη προτάσεις αφορούν σε επενδύσεις γύρω από τουριστικά ακίνητα, οικολογικό τουρισμό, γήπεδα γκόλφ, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον από τράπεζες και συμβούλους επιχειρήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

EON, Siemens, Q-Cells...
Πολλά τρανταχτά ονόματα στη γερμανική αντιπροσωπεία δεν υπάρχουν, ξεχωρίζουν ωστόσο ο ενεργειακός όμιλος της ΕΟΝ Rurhgas, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Deutsche Telecom, η Siemens, και πολύ γνωστές εταιρείες εξοπλισμού πάνελς, σαν την Q-Cells που διεκδικεί σε κοινοπραξία το γιγα- φωτοβολταικό της ΔΕΗ στην Κοζάνη, και την Conergy.

Όσο, για τον ίδιο τον Ρέσλερ, έστειλε μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία στο όνομα του κοινού συμφέροντος των δύο χωρών, κάλεσε την Ε. Ένωση να συμβάλει στο πρόβλημα χρηματοδότησης, επισήμανε όμως παράλληλα ότι θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στον ελληνικό λαό για την τιτάνια -όπως είπε- προσπάθεια που καταβάλει, λέγοντας ότι «στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για μια και μόνο μεταρρύθμιση που έγινε στο ασφαλιστικό σύστημα, το εύρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων έριξε την κυβέρνηση, ενώ στην Ελλάδα επιχειρούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα σε 4- 5 τομείς». 

Παρεξήγηση
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί συντεταγμένης χρεοκοπίας κρατών με προβλήματα όπως η Ελλάδα, ο κ. Ρέσλερ μίλησε για παρεξήγηση. Και διευκρίνισε ότι στην επίμαχη συνέντευξη, είχε προτείνει την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης για όσες χώρες την χρειάζονται, αλλά στα πλαίσια ορθολογικής αξιοποίησης της βοήθειας αυτής. Σημείωσε, δε, ότι με τον όρο «resolvency» («resolvenz» στα γερμανικά), «αυτό που εννοούμε στην Ευρώπη είναι να μείνει η Ελλάδα εντός ευρωζώνης και να επωφεληθεί από όλα τα εργαλεία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ώστε να ανακάμψει».
Για τις επενδύσεις σχολίασε ότι υπάρχουν σχέδια και διάθεση για τους τομείς των ΑΠΕ, της ενέργειας, και των υποδομών, αλλά λείπουν οι πόροι, γι’ αυτό και κάλεσε την ΕΕ να συμβάλει στο πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, και κάνω έκκληση και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει πόρους διαρθρωτικών ταμείων, προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί μια ελληνική επενδυτική τράπεζα, κατά το μοντέλο της αντίστοιχης γερμανικής (της KFW, είπε χαρακτηριστικά. Αλλά, επειδή όπως είπε, "η δημιουργία της τράπεζας απαιτεί χρόνο", ανέφερε ότι "είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε πόρους στους Γερμανούς για να επενδύσουν στην Ελλάδα".

Σε μια ομιλία που απευθυνόταν και προς το ακροατήριο της χώρας του, αφού ο αντικαγκελάριος συνοδεύεται και από 40 περίπου δημοσιογράφους, ο κ. Ρέσλερ υποσχέθηκε «στήριξη» της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά : «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διότι αυτό είναι και προς το δικό μας συμφέρον, να δώσουμε μεταξύ άλλων ώθηση στις γερμανικές επενδύσεις». Τέλος, απέδωσε τις αιτίες της ελληνικής κρίσης στην υπερχρέωση και στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι για το μεν πρώτο έχει αναλάβει να βοηθήσει η τρόικα, ενώ για το δεύτερο, θα συμβάλει και η γερμανική πλευρά. 

Η λίστα με τις 20 γερμανικές προτάσεις στην Ενέργεια
Ακολουθεί η λίστα με τις 20 επιχειρηματικές γερμανικές προτάσεις συνεργασίας στην ενέργεια :
  1. A.J Frangoulis Group: Επενδύσεις στη γεωθερμία, στην επεξεργασία απορριμμάτων, στην κατασκευή δομικών στοιχείων από μπετόν που απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και σε ένα έργο φ/β.
  2. Abakus solar: Υλοποίηση φ/β έργων, συνεργασία με επενδυτές, ΟΤΑ, υπεργολάβους.
  3. AE Photonics: Υλοποίηση φ/β έργων, εμπόριο εξοπλισμού.
  4. CW Energy: Υλοποίηση φ/β έργων, εξοπλισμός, αντλίες άρδευσης που κινούνται με φ/β.
  5. ENVALUE: Υλοποίηση φ/β έργων.
  6. EUROSOL: Επενδύσεις σε φ/β έργα, υλοποίηση φ/β έργων, συνεργασία με επενδυτές.
  7. First International Bank: Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, ξενοδοχεία, κατοικίες.
  8. Impuisus clean technologies: Παραγωγή ρεύματος για ξενοδοχεία από ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τους τουρίστες κ.α.
  9. Juwi Solar: Υλοποίηση φ/β έργων.
  10. MELA Industrieprodukte: Συνεργασία με άλλους επενδυτές για την υλοποίηση ηλιοθερμικής μονάδας παραγωγής ρεύματος.
  11. Creavi Energy projects: Υλοποίηση φ/β έργων, συστήματα ηλεκτρικής κίνησης (τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ κ.α).
  12. Q-Cells: Υλοποίηση φ/β έργων.
  13. Schmid Technology Systems: Υλοποίηση φ/β έργων.
  14. Schott AG: Ηλιοθερμικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος, εξοπλισμός φ/β.
  15. Schuco International: Υλοποίηση φ/β έργων.
  16. Solar Development: Υλοποίηση ηλιοθερμικών έργων.
  17. Solar Kapital: Υλοποίηση έργων ηλιακής ενέργειας, συμμετοχή σε σχετικές επιχειρήσεις.
  18. Solarite: Υλοποίηση ηλιοθερμικών έργων.
  19. Solar World: Υλοποίηση φ/β έργων.
  20. Wurth Solar: Υλοποίηση φ/β έργων
 ΠΗΓΗ ENERGY PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ