Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

To Ελληνικό δικαστήριο συμφώνησε οτι η ελληνική κυβέρνηση πρεπει να επιστρέψει ολο το ποσό των επιχορηγήσεων

Το ελληνικό διοικητικό δικαστήριο δέχθηκε καταγγελία που υπoβλήθηκε από διάφορες εταιρείες φωτοβολαικών που εκπροσωπηθηκαν απο το δικηγορικό γραφείο Μεταξάς Associates. Καταγγέλθηκε η ελληνική κυβέρνηση οτι δεν ενήργησε σωστά όταν εκοψε αναδρομικά την εκριθείσες επιχορηγήσεις των επενδύσεων για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων . Η κυβέρνηση ενέκρινε αρχικά μια σειρά από επιχορηγήσεις επενδύσεων που καλύπταν περίπου το 40 % του κόστους κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών που προτείνονται από τις εταιρείες που υπέβαλαν την καταγγελία .  

 Η κυβέρνηση αργότερα μείωσε σημαντικά τις επιδοτήσεις αυτές , σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο , η οποία δήλωσε στο δικαστήριο ότι αυτές οι αλλαγές ήταν κατά παράβαση τόσο της ΕΕ όσο και του Ελληνικού Νόμου . Το δικαστήριο συμφώνησε .
 
 Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να συμμορφωθεί με την πρόσφατα θεσπισμένη επενδυτικού νόμου αριθ. 4146/2013 και θα επιστρέψει στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών ολόκληρο το ποσό της αρχικά εγκεκριμένης επένδυσης επιχορήγησης.  

Η εκταμίευση των κονδυλίων αναμένεται να ξεκινήσει από το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης » σύντομα «  το δικηγορικό γραφείο λέει . Το ποσό που οφείλεται στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκού συστήματος δεν αποκαλύφθηκε , δεδομένου ότι οι αριθμοί ποικίλλουν σημαντικά ανα έργο και επειδή πολλές υποθέσεις παρόμοιες εκκρεμούν ακόμη . Η Μεταξάς & Συνεργάτες τόνισε ότι η υπόθεση αυτή είναι εντελώς ξεχωριστή από τις άλλες περιπτώσεις που αφορούν αναδρομικά φόρους επί των εσόδων που παράγονται  από απε. 

 Αυτή είναι η  » εισφορά αλληλεγγύης « , η οποία κυμαίνεται από 25 % έως 42 % για τα φωτοβολταϊκά συστήματα , και εισήχθη από την ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους . Το δικηγορικό γραφείο που έχει καταθέσει αρκετές υποθέσεις κατά της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αναδρομικής φορολογίας , καθώς και.ειδικότερα, προσφυγές έχουν κατατεθεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι η εισφορά αυτή είναι κατά παράβαση των διατάξεων τόσο των εγχώριων όσο και του κοινοτικού δικαίου.  Εκτός από αυτές τις ενέργειες σε εθνικό επίπεδο , η δικηγορική εταιρεία άσκησε επίσης δύο καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και της ΓΔ Ανταγωνισμού ) που σχετίζονται με τον φόρο αλληλεγγύης, επί τη βάσει ότι η εισφορά παραβιάζει την νομοθεσία περι κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ 


πηγη photon
http://www.photon.info/newsletter/document/81398.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ