Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΣΠΕΦ και ΠΟΣΠΗΕΦ κατα της τροπολογίας για fast track


Επιστολή προς τους βουλευτές με το αίτημα να μην ψηφίσουν την τροπολογία σχετικά με τα φωτοβολταϊκά fast track έστειλαν, τόσο ο ΣΠΕΦ, όσο και η ΠΟΣΠΗΕΦ.

ΣΠΕΦ

Στην επιστολή του ο ΣΠΕΦ αναφέρει:
«Με την ψήφιση στην Βουλή του νέου ν/σ για τις ΑΠΕ επιχειρείται με τροπολογία για τα  fast track που κατατέθηκε, να θεσπιστεί πρόσθετη επιβάρυνση του ήδη προβληματικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μέσω της ένταξης εκατοντάδων νέωνMW φωτοβολταϊκών στο σύστημα.  Η Θέση
του ΣΠΕΦ συνοπτικά είναι η ακόλουθη:

•      Όπως είναι γνωστό οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φ/Β τελούν για 7ο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι από τον ΛΑΓΗΕ, κατάσταση μάλιστα που διαιωνίζεται επιδεινούμενη τα τελευταία δύο χρόνια.  Επιπλέον οι παραγωγοί αυτοί έχουν υποστεί μονομερές, αναδρομικό και οριζόντιο κούρεμα επί του τζίρου 25 – 42% από 1/7/12 δια της εισφοράς του ν. 4093, χωρίς μάλιστα καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση, συναίνεση ή παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων.  Σε συνέχεια των ανωτέρω οδηγούνται κατάφορα στην πτώχευση, αφού έχουν επιπλέον αφεθεί από την Πολιτεία παντελώς έκθετοι στις πιεστικές τραπεζικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

•      Όπως ο ΣΠΕΦ έχει στο παρελθόν καταγγείλει, οι παραγωγοί περιήλθαν στην δυσχερή αυτή θέση με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας τόσο στο σκέλος της υπεραδειοδότησης, τέσσερις φορές πάνω από τον εθνικό στόχο, όσο και από την μη έγκαιρη αποκλιμάκωση των προσφερόμενων ταριφών που εν τοις πράγμασι ουδόλως ακολούθησαν τη ραγδαία μείωση του κόστους εγκατάστασης.  Σήμερα μάλιστα οι εν λειτουργία Φ/Β μονάδες έχουν υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 2014 κατά περίπου +50% και έχουν καλύψει ακόμη και αυτόν του 2020.  Οι στόχοι αυτοί στα πλαίσια του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που υπάρχει, προφανώς αντανακλούν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες απορρόφησης ανά τεχνολογία (συμβατική και ΑΠΕ) και πάντως μέχρι επίσημα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα να επανεξεταστούν στα πλαίσια ενός οργανωμένου διαλόγου υπό το ΥΠΕΚΑ, δεν μπορούν να καταστρατηγούνται άναρχα από τροπολογίες.

Υπό το φως αυτό, στην τροπολογία ένταξης επενδύσεων fast track εκατοντάδων MW και μάλιστα με την προκλητική δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με ΛΑΓΗΕ, που τελεί υπό αναστολή για όλους βάσει του ν. 4152/13, σε αναδρομική υψηλή ταρίφα που ίσχυε πριν δύο χρόνια (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα των 9,5 ή 9 λεπτών/kWh ή ότι άλλο προβλέπεται αναλόγως του χρόνου της σύνδεσης βάσει της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/1288/9011 από 30/4/13), ο σύνδεσμος μας είναι κάθετα αντίθετος και σας καλούμε να την καταψηφίσετε.»

ΠΟΣΠΗΕΦ 
Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, καλεί όλους τους βουλευτές και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ).
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το σχ.ν. δημιουργεί αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης, ενώ παράλληλα καλεί συγκεκριμένα να καταψηφιστεί:
Το άρθρο 17
Διότι στην παράγραφο 10 εξαιρούνται μόνο οι ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι ΑΠΕ από το τέλος διακοψιμότητας όπως υποστηρίχθηκε στη Επιτροπή Εμπορίου από 10 και πλέον φορείς.
Το άρθρο 20
Διότι στην παράγραφο 3 που εμφανίστηκε ξαφνικά (δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο που συζητήθηκε στην επιτροπή εμπορίου) προβλέπεται χαριστική ρύθμιση για λίγα συγκεκριμένα έργα μεγάλης ισχύος.
Διότι στην παράγραφο 8 προβλέπεται χαριστική - φωτογραφική ρύθμιση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά μίας επιχείρησης.

Η τροπολογία που κατέθεσαν κάποιοι βουλευτές που αφορά στα έργα fast track με προνομιακές τιμές (Feed in tariff) προηγούμενων ετών
Σε μια εποχή  που γίνονται μελέτες επί μελετών για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βρει μια βιώσιμη λύση για την αγορά ενέργειας.
Σήμερα που το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα με του παραγωγούς ΑΠΕ  για το πώς θα συνεισφέρουν όλοι στην κάλυψη του ελλείμματος.
Σήμερα που οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και οι μικροπαραγωγοί βλέπουν τα έργα τους να μην μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να έρχεται τροπολογία η οποία θέλει να βάλει μέσα στο σύστημα δεκάδες MW ισχύος με προνομιακές τιμές.
Κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος, αφού σε καμία απ’ αυτές δεν υπάρχει πρόβλεψη για διείσδυση εκατοντάδων MW μέσα στο 2013 ή στο 2014.
Κάτι τέτοιο θα εκτοξεύσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού  σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα να καλούνται και πάλι οι μικροπαραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές να πληρώσουν το μάρμαρο.
Είναι τουλάχιστον αντιφατικό από την μία να συζητάμε με κύκλους του ΥΠΕΚΑ και του ΛΑΓΗΕ για το ότι δεν πρέπει να μπουν άλλες MWh στο σύστημα με τιμές πάνω από το μέσο κόστος  ενέργειας και σήμερα να ζητείται να μπουν στο σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες ΜWh με πολύ υψηλότερες τιμές.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για άλλη μία φορά, οι φόβοι μας ότι το κομμάτι της ενέργειας το λυμαίνονται μερικές οικογένειες στην χώρα μας.
Για όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι η διάταξη είναι φωτογραφική προς όφελος δύο επιχειρηματιών και εις βάρος χιλιάδων άλλων, καλούμε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη τροπολογία.

 ΠΗγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Na-mhn-pshfisoyn-thn-tropologia-gia-ta-f-b-fast-track-zhta-apo-toys-boyleytes-o-SPEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ