Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Καθυστερήσεις και στα φωτοβολταικα στεγης ;


Που το πανε , που το φέρνουν,ολο και τα οικιακα αναφέρουν απο καιρου εις καιρόν ! Τίποτα δεν θα αφήσουν ορθιο και τίποτα αφορολόγητο!
 ηλιος
Στο επίκεντρο μιας νέας αναταραχής στο φαύλο κύκλο της ταμειακής ασφυξίας της ενεργειακής αγοράς φαίνεται ότι βρίσκονται, για πρώτη φορά, τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες. Οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν μάλιστα να υποστούν τις καθυστερήσεις πληρωμών που υπόκεινται οι υπόλοιποι επενδυτές ΑΠΕ.


Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά  (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).

Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.

Ποιο είναι όμως το πιθανό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν ο ΛΑΓΗΕ πιέσει τη ΔΕΗ να καταβάλλει το σύνολο των οφειλών της προς αυτόν, τότε η ΔΕΗ δεν θα έχει άλλη λύση από το να καθυστερεί τις πληρωμές προς τα οικιακά φωτοβολταϊκά. Αυτό θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών, οι οποίοι, παρά την κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην ενεργειακή αλυσίδα, είναι οι μόνοι που πληρώνονται στην ώρα τους.
Το θέμα αυτό, πάντως, φαίνεται ότι είναι εις γνώση των επιτελών του ΛΑΓΗΕ οι οποίοι προφανώς το λαμβάνουν υπόψη τους στο χειρισμό των εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΗ.

 Πηγη http://www.energypress.gr/news/Me-kathysterhseis-stis-plhrwmes-kindyneyoyn-kai-ta-fwtoboltaika-steghs

6 σχόλια:

  1. Στις 17 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε η «καταγγελία» που κατέθεσε ο ΣΠΕΦ, κατά της ΔΕΗ & του ΛΑΓΗΕ, για την δήθεν προνομιακή μεταχείριση των οικιακών φωτοβολταϊκών.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΠΕΦ «ταράζει» τα λιμνάζοντα νερά με τις «πρωτοποριακές» του ιδέες και προτάσεις !!!
    Θυμίζω την άκρως ριζοσπαστική του πρόταση, για μεσοσταθμική περικοπή 30% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση «Οι θέσεις του ΣΠΕΦ στην πρόσκληση ΥΠΕΚA για New Deal» της 2ας Αυγούστου 2013.
    Δεν χρειάζεται να μπούμε σε καμία ανάλυση της διαφορετικότητας των περιπτώσεων οικιακών και επαγγελματικών φωτοβολταϊκών. Και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι λάθος να συγχέουμε ανόμοια πράγματα.
    Ο ΣΠΕΦ όμως, που ουδόλως αδαής είναι, με τις τολμηρές του προτάσεις τείνει να μας κάνει να παραδεχθούμε αυτό που όλη η αγορά πλέον ψιθυρίζει…..….
    Ότι, δηλαδή, λειτουργεί ως ο «λαγός» του Υπουργείου.
    Ότι καλλιεργεί ένα πρόσφορο έδαφος, προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι όποιες δύσκολες κυβερνητικές αποφάσεις.
    Ότι δίνει στο υπουργείου τον τόσο απαραίτητο μανδύα της συναίνεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
    Ότι παρέχει την στήριξη της «αγοράς», για την ανατροπή των όρων λειτουργίας της.
    Η τελευταία του όμως παρέμβαση, αυτή για την δήθεν προνομιακή μεταχείριση των οικιακών φωτοβολταϊκών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υποκρισίας.
    Ήταν η καθοριστική κίνηση, για να πέσουν οι μάσκες.
    Πλέον, και ο πλέον καλόπιστος μπορεί να αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πλάτες μας.
    ΟΧΙ, σκοπός του ΣΠΕΦ δεν είναι η προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αλλά η ανατροπή όλων των νόμιμων συμβάσεων και δομών που έχει ο κλάδος. Και αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί μέσω του κατακερματισμού του.
    Όταν δεν υπάρχει μία ενιαία εκπροσώπηση, μία ενιαία φωνή, όλων των εμπλεκομένων, τότε όλος ο κλάδος γίνεται βορά στις ορέξεις αυτών που επιβουλεύονται τον αφανισμό του.
    Και ο ΣΠΕΦ, δυστυχώς, συμβάλει σε αυτό.

    Σήμερα επιτίθεται έναντι των οικιακών φωτοβολταϊκών, γιατί δήθεν οι ιδιοκτήτες του πιστώνονται έγκαιρα (σύμφωνα με τις συμβάσεις τους), σε αντίθεση με τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά.
    Και αυτό, γιατί δήθεν όλα τα χρήματα εκταμιεύονται από τον ίδιο κορβανά…
    Και τι προτείνει λοιπόν…… Το λέει ξεκάθαρα, μέσω της διαπίστωσης που κάνει:

    «Η πρακτική αυτή της ΔΕΗ αποστερεί σημαντικούς κάθε φορά πόρους από τον Λειτουργό, που προορίζονται για την σύμμετρη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, εξασφαλίζει προνομιακή διακριτή μεταχείριση στους συμβαλλομένους της και σε βάρος των υπολοίπων και εν τοις πράγμασι «στριμώχνει» ασύμμετρα στον ΛΑΓΗΕ και στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ κάθε συγκυριακό έλλειμμα λόγω της ανεισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης».

    Άρα λοιπόν, έμμεσα μας λέει «μην πληρώνεται έγκαιρα ούτε τα οικιακά φωτοβολταϊκά, γιατί αυτή πρακτική αποστερεί σημαντικούς πόρους (!!!!) από τον Λειτουργό και οδηγεί σε έλλειμα (!!!!).
    Η λογική αυτή είναι κορυφαία.
    Ας σκεφτεί καθένας και ας βγάλει τα συμπεράσματα του, που μπορεί να φτάσει η αγορά, όταν οδηγείται στην λογική της ζούγκλας. Όταν αρχίσει ο καθένας να επιτίθεται στον άλλο, προκειμένου να επικρατήσει ο πιο ισχυρός.

    Οι μάσκες έπεσαν κύριε Λουμάκη.

    Γιάννης Βορινός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνησω μαζι σας στο οτι ο Λουμακης προασπιζεται τα συμφεροντα των μελων του συλλογου του , που ειναι ως επι το πλειστον παλαια εργα, αλλα δεν διαβαζω ουτε ενα επιχειρημα, εκτος απο αοριστιες ,γιατι τα οικιακα θα πρεπει να μην συμμετεχουν σε οποιοδηποτε κουρεμα επιβληθει στο συνολο των ΑΠΕ.

      Διαγραφή
    2. Γιατί ΔΕΝ πρέπει να γίνει «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών στέγης

      Α) Η πλειονότητα των ιδιοκτητών τους είναι μικροεισοδηματίες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα αύξαναν το εισόδημα τους με την επένδυση στην νέα τεχνολογία.

      Ουδείς μεγαλοεισοδηματίας θα δέσμευε την στέγη του σπιτιού του, με ότι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να αποκομίσει το μικρό εισόδημα των €400-600/μήνα.

      Β) Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης ανταποκρίθηκαν στο δελεαστικό κάλεσμα της πολιτείας, για μια σημαντική απόδοση των χρημάτων τους, με μια μικρή επένδυση.

      Δεν αναζήτησαν εκείνοι το εύκολο κέρδος.

      Δεν «κορόιδεψαν» το σύστημα.

      Δεν «έστησαν» εκείνοι τους κανόνες του παιχνιδιού.

      Δεν καθόρισαν εκείνοι τις συγκεκριμένες ταρίφες.

      Δεν διαπραγματεύτηκαν τους όρους σύνδεσης τους, μιας και ήταν καθορισμένοι και αδιαπραγμάτευτοι από το κράτος.

      Γ) Ουδείς ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκών στέγης έλαβε επιδότηση για την επένδυση του, ή εντάχθηκε σε κάποιο «αναπτυξιακό» νόμο. Όλοι πλήρωσαν αδρά το κόστος της επένδυσης τους.

      Δ) Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης πλήρωσαν πολύ ακριβότερα την επένδυση τους (αναλογικά για την ενέργεια που παράγουν) από το κόστος που πλήρωσαν οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες πάρκων.

      Ε) Δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης κάτοχοι συστημάτων 10 kw. Αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία. Η πλειοψηφία αποτελείται από συστήματα 5-7 kw. Τα συστήματα αυτά έχουν όλα παρόμοιο κόστος κατασκευής, μιας και οι βασικοί παράμετροι κόστους παραμένουν σταθεροί (μετατροπέας, μεταφορά & εγκατάσταση, καλωδίωση, βάσεις, γειώσεις κλπ). Η μόνη μεταβλητή παράμετρος κόστους αποτελούν τα πάνελ, που το κόστος είναι πολύ μικρό. Συνεπώς η πραγματική ποσοστιαία απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στέγης απέχει από την «θεωρητική» απόδοση των €7.500/έτος !!!!

      ΣΤ) Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης έλαβαν και αποπληρώνουν υψηλότοκα «πράσινα» δάνεια για το έργο που έφτιαξαν, μιας και αυτά δίνονταν αφειδώς άνευ εξασφαλίσεων, με επιτόκια που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το 10%.

      Ζ) Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης εάν το σύστημα που αγόρασαν θα δουλεύει σε 10 χρόνια, ή αν θα χρειάζεται πρόσθετη επένδυση (αντικατάσταση εξοπλισμού) για να είναι συνεπείς στην σύμβαση που υπέγραψαν με την ΔΕΗ. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ νέα, και σίγουρα δεν είναι δοκιμασμένη για την αξιοπιστία του εξοπλισμού για τα 25 χρόνια που προβλέπεται η λειτουργία τους.

      Η) Ουδείς έχει αναφέρει στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης το σημαντικό κόστος που θα πρέπει να επωμισθούν στο τέλος της 25ετίας, για την ασφαλή αποξήλωση του εξοπλισμού από ειδικευμένο συνεργείο, την ασφαλή μεταφορά σε ειδικό χώρο και την δαπάνη αποκατάστασης της ταράτσας/στέγης τους.

      Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης δεν είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ούτε ΜΕΓΑΛΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ούτε ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ.

      Είναι μικροεισοδηματίες οικογενειάρχες, που «άκουσαν» την πολιτεία, και απεδέχθησαν να ενταχθούν σε ένα κρατικά σχεδιασμένο και ελεγχόμενο πρόγραμμα, που θα τους πρόσφερε ένα μικρό πρόσθετο εισόδημα, μια μικρή συνεισφορά στο οικογενειακό τους εισόδημα.



      Το προσδοκώμενο καθαρό κέρδος ενός ιδιοκτήτη φωτοβολταϊκού στέγης είναι ένα ποσό της τάξης των €300-500/μήνα (ανάλογα με το σύστημα), ποσό που εκμηδενίζεται τα πρώτα 10 χρόνια εάν έχει δανειοδοτηθεί για το κόστος αγοράς.

      Μία παραμικρή μείωση των εσόδων, θα κάνει μεν αρνητικό το όποιο κέρδος για την πρώτη δεκαετία λόγω τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα προκαλέσει δε μια τεράστια δυσαρέσκεια και λύπη στους κατόχους τους, που θα θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από το κράτος και απλά έβαλαν ένα βάρος στην ταράτσα τους για 25 χρόνια.

      Πολύ δε περισσότερο θα προκαλέσει μια ακόμα δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα που τους ώθησε σε μια οικονομική εκταμίευση, και μετά τους εξαπάτησε.

      Το δε οικονομικό όφελος του ΛΑΓΗΕ, όπως διαβάζουμε, θα είναι απειροελάχιστο σε σχέση με το «κακό» που θα έχει προκαλέσει.

      Διαγραφή
    3. Μέχρι σήμερα, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αυτούς που «άμεσα» εισπράττουν κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα για την παραγωγή ενέργειας από τον ΛΑΓΗΕ (παραγωγοί από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ).
      Υπάρχουν όμως και οι «ΕΜΜΕΣΑ» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ και ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ από τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να λάβουν μια μικρή επιβάρυνση, ανάλογα με αυτά που διαχρονικά κερδίζουν από τις ΑΠΕ.
      · Εισαγωγείς-έμποροι-εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.
      Ο κλάδος τους είναι ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, καταγράφοντας υπερκέρδη.
      Σε αυτές τις εταιρείες μπορεί κάλλιστα να επιβληθεί μία αναδρομική έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, για τα τελευταία 5 έτη.…………………………………………………………………………….
      · Ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι μισθώνουν αγροτεμάχια για χρήση φωτοβολταϊκών πάρκων ή ανεμογεννητριών.
      Καρπούνται ένα εισόδημα, από ένα ακίνητο που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν παντελώς ανεκμετάλλευτο, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη εξεύρεσης χώρου εγκατάστασης των επενδυτών ΑΠΕ.
      Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες γης μπορεί κάλλιστα να επιβληθεί μία αναδρομική έκτακτη εισφορά επί των εισπραττομένων μισθωμάτων, για τα τελευταία 5 έτη.
      ………………………………………………………………..
      · Τράπεζες, που χρηματοδοτούν την επένδυση ΑΠΕ με τα «πράσινα δάνεια».
      Αυτή η μορφή χρηματοδότησης έχει τις μικρότερες επισφάλειες, λόγω των εγγυημένων εσόδων που έχουν οι δανειολήπτες/επενδυτές. Παράλληλα, οι τράπεζες εισπράττουν τα μεγαλύτερα επιτόκια στην κατηγορία των δανείων, λόγω μικρότερων εξασφαλίσεων.
      Στις τράπεζες μπορεί κάλλιστα να επιβληθεί μία αναδρομική έκτακτη εισφορά επί των εισπραττομένων τοκοχρεολυσίων για δάνεια ΑΠΕ, για τα τελευταία 5 έτη.
      ………………………………………………………………………….
      · Ασφαλιστικές εταιρείες, που ασφαλίζουν έργα ΑΠΕ.
      Αυτή η κατηγορία ασφάλισης έχει τις μικρότερες ζημιών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κλάδου τους. Όμως, η ασφάλιση των επενδυτών είναι υποχρεωτική, λόγω της χορήγησης δανείων.
      Στις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί κάλλιστα να επιβληθεί μία αναδρομική έκτακτη εισφορά επί των εισπραττομένων ασφαλίστρων για ασφάλειες έργων ΑΠΕ, για τα τελευταία 5 έτη.

      Θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται και κατανοεί όλα τα ανωτέρω, και θα αναζητήσει αλλού ουσιαστικές λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ που αντιμετωπίζει.

      Διαγραφή
  2. Βρε γα δες λογική παρ´λογη οι οικισκοί... Το κατσαρολι μισοάδειο και τα οικικά να τρώνε κανονική μερίδα και μεις τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον δεν μπορείς να διαβάσεις καθαρά................. Για δοκίμασε να βγάλεις τις παρωπίδες..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ