Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νίκη Φούντα - Νικος Τσουκαλης: Η προκλητική τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά δεν πρέπει να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ




Αθήνα, 14.10.2013

 Δελτιο Τύπου

Αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινάει η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου έχει κατατεθεί τροπολογία από ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με την οποία ζητούν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ενταχθεί
στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων −δηλαδή σε μια fast track επενδυτική διαδικασία−, να έχουν τη δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων με το ΛΑΓΗΕ με αναδρομικά υψηλή εγγυημένη τιμή, τιμή σκανδαλωδώς υψηλή.

Η τροπολογία αυτή που αναφέρεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις φωτογραφίζοντάς τες και επί της ουσίας ισοδυναμεί με την επιβράβευση της παραγωγής ακριβής ενέργειας, δεν πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτή από τον Υπουργό ΠΕΚΑ καθώς:

·        Θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΛΑΓΗΕ και τελικά τους Έλληνες πολίτες, τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ.
·        Θα εισαγάγει περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας
·        Θα υπονομεύσει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των ΑΠΕ
και πολύ δικαιολογημένα
·        Θα ενισχύσει τις εύλογες αιτιάσεις για αδιαφανή θέσπιση προνομιακών επενδυτικών καθεστώτων για λίγους εκλεκτούς


Απέναντι στην προκλητική τροπολογία βουλευτών της κυβέρνησης, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν οι συμβάσεις των εν λόγω φωτοβολταϊκών επενδύσεων να συνάπτονται με  την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση.

 

Αθήνα, 11.10.2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα κατά προτεραιότητα όπως προβλέπεται.
Ωστόσο, με δεδομένο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και επειδή δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται άλλο ο κρατικός προϋπολογισμός, ούτε οι καταναλωτές με εγγυημένες τιμές που ίσχυαν κατά την ένταξή τους στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης,

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Προτείνουμε:

«Φωτοβολταϊκοί σταθμοί, οι οποίοι κατά την ημερομηνία ισχύος του  παρόντος νόμου έχουν ενταχθεί στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων του ν. 3894/2010 με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ και σύμβαση πώλησης  με το ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάψουν σύμβαση σύνδεσης και σύμβαση πώλησης με την τιμή αναφοράς που ισχύει κατά την ημερομηνία της δήλωσης ετοιμότητας για σύνδεση».


Οι προτείνοντες βουλευτές

Νίκη Φούντα

Νίκος Τσούκαλης

2 σχόλια:

  1. Ε και .τι να τους πουμε. μπραβοοοο.ας καταθεσουν τροπολογια που να ζηταει τν αμεση εξοφληση των οφειλων προς τις απε εως σημερα.κ μετα ας τους βαλουν απο το παραθυρο με την τρεχουσα τιμη.Αυτο ειναι δικαιο κ ηθικο.Τα αλλαα ειναι αρες μαρες κουκουναρες ΔΗΜΑΡ κ σε εχω ψηφισει κιολας ο κουτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας βοηθαει καθολου αυτη η τροπολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ