Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

PV-NET: Προώθηση της Φωτοβολταϊκής τεχνολογίας μέσω της βελτιστοποίησης των συστημάτων συμψηφισμού ενέργειας (Net Metering)

Το έργο "Προώθηση της Φωτοβολταϊκής τεχνολογίας μέσω της βελτιστοποίησης των συστημάτων συμψηφισμού (Net Metering)" με το ακρωνύμιο PV-NET, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του διασυνοριακού προγράμματος MED.



Αποτελεί ένα πρωτότυπο έργο το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στους στόχους της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στον τομέα της "Κλιματικής αλλαγής και Ενέργειας” και έχει εγκριθεί κάτω από τον Άξονα προτεραιότητας 2:  “Environmental protection and promotion of a sustainable territorial
development”,του Προγράμματος MED.

Συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το έργο έχει ήδη περάσει στο β’ εξάμηνο της υλοποίησής του και ήδη προγραμματίζουμε μια Ημερίδα στις 20 Νοεμβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουμε τους στόχους του έργου αλλά και τις πολιτικές που σχετίζονται με την εφαρμογή των συστημάτων συμψηφισμού ενέργειας (net metering).

Το έργο άρχισε την 1η Μαρτίου 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 27 μήνες. Αυτό είναι το πρώτο ενημερωτικό δελτίο του έργου, που επιθυμεί να παρουσιάσει τους κύριους στόχους του έργου, τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέσα από την υλοποίηση του, αλλά και μια πρώτη γνωριμία με
τους συνεργαζόμενους φορείς του έργου.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PV-NET
Σχέδια χορηγιών με διατίμηση στην παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια (FiT), για εγκατάσταση
φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχουν εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια χρονική περίοδο όπου η φωτοβολταϊκή τεχνολογία
δεν αποτελούσε μια ελκυστική-οικονομική λύση. Με την πάροδο του χρόνου και δεδομένο το υψηλό ηλιακό δυναμικό στην περιοχή της Μεσογείου, η φωτοβολταϊκή τεχνολογία έφτασε σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τις συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται οποιαδήποτε κίνητρα χορηγίας ή επιδότησης.

Το έργο PV-NET αφορά το σχεδιασμό μιας βελτιωμένης ενεργειακής πολιτικής για τις ΑΠΕ στη Μεσόγειο, με σκοπό την καλύτερη - από άποψη κόστους και απόδοσης - αξιοποίηση της ΦΒ τεχνολογίας με τη χρησιμοποίηση ευφυών συστημάτων συμψηφισμού (smart netmetering).
Τα ‘ευφυή συστήματα συμψηφισμού’ μπορούν να αποτελέσουν μια βέλτιστη ενεργειακή πολιτική
προώθησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα
υπολογισμού και διαχείρισης της καθαρής μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια με αφαίρεση της παραγόμενης ενέργειας από εγκατεστημένα ΦΒ συστήματα.

Εφαρμογή του Έργου
Το έργο προτείνει την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων για ΦΒ συστήματα συμψηφισμού στην
Κύπρο, Σλοβενία και Πορτογαλία σε κτίρια με διαφορετικά χαρακτηριστικά (οικιστικά, εμπορικά,
βιομηχανικά κλπ). Σκοπός είναι να μελετηθεί η ενεργειακή πολιτική της κάθε περιοχής, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο συμψηφισμού και να αναλυθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις.

Οι τρείς εταίροι σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και κυβερνητικά τμήματα της κάθε χώρας (Κύπρο, Σλοβενία και Πορτογαλία) είναι ήδη στη διαδικασία εξεύρεσης καταναλωτών για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα όπως προβλέπεται από το έργο.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα
- Συλλογή στοιχείων και πραγματοποίηση μελετών από κάθε χώρα που συμμετέχει στο έργο. Οι μελέτες θα αφορούν τις βέλτιστες πρακτικές χρησιμοποίησης των ευφυών συστημάτων συμψηφισμού και τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών σε οικιστικά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.
- H δημιουργία ενός μοντέλου συμψηφισμού (εργαλείο μέτρησης), το οποίο θα χρησιμοποιείται από τις δημόσιες αρχές και από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.
- Η δημιουργία ενός πακέτου από τεχνικά εγχειρίδια και βέλτιστες πρακτικές μέσα από τη γνώση που θα αποκτηθεί από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις. Τα εγχειρίδια θα διανεμηθούν σε δημόσιους φορείς που ασχολούνται στο τομέα της ενέργειας.
- Η προώθηση των πλεονεκτημάτων και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης με κύριο στόχο τους πολίτες της κάθε χώρας που συμμετέχει στο έργο.
- Τη δημιουργία ενός διακρατικού δικτυού συνεργασίας με τη συμμετοχή των δημόσιων αρχών που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας με σκοπό την παροχή μακροπρόθεσμης ανταλλαγή πληροφοριών και την αύξηση του ποσοστού της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Συναντήσεις εταίρων του έργου PV-NET
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2013. Στη συνάντηση οι εταίροι συμφώνησαν σε ένα πλάνο εργασίας και στη μεθοδολογία που θα εφαρμόσουν για να επιτύχουν τους στόχους του έργου.

Η δεύτερη συνάντηση του έργου έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο 2013 στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία.

Ιστοσελίδα του Έργου
Η ιστοσελίδα του έργου είναι:
http://www.pvnetmetering.eu/. Στην ιστοσελίδα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του έργου. Είναι μια υπηρεσία χωρίς χρέωση που σας εξασφαλίζει συχνή ενημέρωση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του έργου.

Τοπικές Ημερίδες (Local Workshop)
Στα πλαίσια του έργου θα πραγματοποιηθούν προγραμματιζόμενες τοπικές ημερίδες/εργαστήρια σε
κάθε χώρα που συμμετέχει στο έργο όπως παρουσιάζονται στο παρακάτω πίνακα. Περισσότερες
πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου PVNET.


Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ