Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μην τρομοκρατήστε με το New Deal - Kρατήστε τις συμβάσεις



Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω στον τύπο και στα διάφορα Blogs πολλές ιστορίες τρόμου για το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και ειδικά των Φωτοβολταϊκών. Επίσης διαβάζω στο Blog αυτό τα σχόλια σας και βλέπω μέσα από αυτά την αγωνία και την απελπισία που έχουν φορτώσει πάνω στον κλάδο μας.

Επειδή έχω μελετήσει το θέμα λίγο παραπάνω θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μου μαζί σας προσπαθώντας να σας βοηθήσω αλλά και να αναπτερώσω (ίσως) το ηθικό όλων μας.
Γιά να μην καταχραστώ του χώρου του blog θα γράψω 2-3 σύντομα κείμενα ξεκινώντας από ένα απλοποιημένο Τεχνοοικονομικό Υποβαθρο και συνεχίζοντας αργότερα με σκέψεις γιά to Πολιτικό και το Νομικό μέρος.

Κάνουν λοιπόν οι ΑΠΕ και τα Φ/Β καλό στην Χώρα μας?

Το μοντέλλο Ηλεκτροπαραγωγής που έχουμε όλοι υιοθετήσει και κατασκευάσει, αποτελλεί το ΜΕΛΛΟΝ στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το μοντέλλο αυτό έχει μελετηθεί και προταθεί από μεγάλα ξένα (και δη Αμερικάνικα) Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το μοντέλλο αυτό τοποθετείς Μικρούς και Μεσαίους σταθμούς παραγωγής ενέργειας (ιδιωτικούς ή/και δημόσιους) σε όλόκληρη την επικράτεια έτσι ώστε αυτοί να είναι κοντά – κατα το δυνατόν – στην κατανάλωση. Με αυτό τον τρόπο ΔΕΝ απαιτούνται γραμμές μεταφοράς χιλιάδων χιλιομέτρων γιά να έρθει το ρεύμα από την Πτολεμαϊδα (ας πούμε), από την Μεγαλόπολη ή ακόμα και από το Κοσλοντούϊ (Πυρηνικό Εργοστασιο στη Βουλγαρία). Αρα τροφοδοτείς την κατανάλωση της Θήβας απο τους σταθμούς της Βοιωτίας, αυτήν της Λαμίας από τα εργοστάσια της Φθιώτιδας κλπ κλπ με εξαιρετικές οικονομίες στην κατασκευή αγωγών μεταφοράς.

Δεύτερον, κάνεις αυτούς τους σταθμούς παραγωγής καθαρούς – από ανανεώσιμες πηγές - ώστε να μην μολύνουν την χώρα και τον πλανήτη όλο (αλλα και να μην επισύρουν πρόστιμα από την Συνθήκη του Κιότο)

Επιπλέον, ειδικά γιά την Ελλάδα που ΔΕΝ διαθέτει Ορυκτά καύσιμα και τα ΕΙΣΑΓΕΙ, το μοντέλλο αυτό προσφέρει σχετική Ενεργειακή Αυτάρκεια (σε συνδυασμό με άλλες ΑΠΕ) ΚΑΙ μειώνει το Ελλειμα Συναλλαγών με το εξωτερικο (οικονομικό μέγεθος ίσως ποιό σημαντικό από το πρωτογενές πλεόνασμα)!

Η συνεισφορά αυτή πολλαπλασιάζεται εάν συνυπολογίσουμε ότι τα Φ/Β παράγουν την μέγιστη ενέργειά τους τις ώρες και μέρες αιχμής (Μέρα Μεσημέρι Ιούνιο, Ιούλιο) όπου τα κλιματιστικά λειτουργούν στο Μέγιστο, η κατανάλωση εξακοντίζεται και αρχίζουν οι ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ρεύματος από την Βουλγαρία με τεράστια κόστη αγοράς και μεταφοράς.

Εδώ μην ξεγελιέστε από τα επιχειρήματα περί πρόσφατης μειωμένης ζήτησης. Αυτό είναι παροδικό φαινόμενο λόγω κρίσης, αλλά και λόγω των πολύ ήπιων πρόσφατων καλοκαιριών. Η κατανάλωση Ενέργειας μόνο ανοδική μπορεί να είναι. Επίσης είμαι σίγουρος ότι στον υπολογισμό του ισοζυγίου Προσφοράς-Ζήτησης συμπεριλαμβάνουν ΚΑΙ την συνεισφορά των Φ/Β - αρα χρησιμοποιούν την προσφορά μας εναντίον μας!!!

Τέλευταίο γιά απόψε και εξαιρετικά σημαντικό συνεπακόλουθο είναι ότι : Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των Φ/Β στην Ελλάδα είχε επιτρέψει την δημιουργία ενός Ολόκληρου κλάδου Τεχνικών, Μηχανικών, Μελετητών αλλά ΚΑΙ Κατασκευαστών Φ/Β Συστημάτων, με Ελληνική προστιθέμενη αξία ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 100%. (Ξανά τα Οφέλη στο Εμπορικό Ισοζύγιο λοπόν ΚΑΙ  η δυνατότητα Εξαγωγών Υλικών, Μηχανημάτων και Τεχνογνωσίας).

Γιατί και Πως η Κυβέρνηση μιάς Χώρας αποφασίζει να Επενδύσει σε μιά καινούργια τεχνολογία (Οπως είναι οι ΑΠΕ)?

Γιά όλους τους λόγους που αναφέραμε στο προηγούμενο κείμενο : Ενεργειακή Ανεξαρτησία, Οικονομία, Οικολογία, Ανάπτυξη, Εξαγωγές!

Γιά να το πετύχει όμως αυτό πρέπει να δώσει σημαντικά κίνητρα. Αυτό στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες έγινε με τους νόμους γιά τις ΑΠΕ οι οποίοι θεσπίστηκαν μέχρι το 2010 τους οποίους όλοι γνωρίζετε και οι οποίοι προσέφεραν : Εγγυημένες Τιμές, Κλειστά Συμβόλαια, Αναπροσαρμογές.

Και ποιός τα εγγυάται αυτά?

Μα το Ελληνικό Κράτος βέβαια. Θυμίζω ότι οι συμβάσεις σας/μας είναι με την ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ & αργότερα ΛΑΓΗΕ – άπαντες λειτουργούντες ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Κράτους, το οποίο είναι και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τους μέτοχος. Αρα, ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχει το ποιός υπογράφει τις συμβάσεις μας, ΟΛΟΙ είμαστε συμβεβλημένοι με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΛΑΓΗΕ (και ο ΔΕΣΜΗΕ κλπ) ΔΕΝ μπορεί λοιπόν να ισχυριστεί ότι έχει έλλειμα - και ότι μπορεί να χρεωκοπήσει - γιατί ως εταιρεία η οποία ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, γιά την κάλυψη του ελλείματός του αποκλειστικός υπεύθυνος είναι το Ελληνικό Κρατος.

Αλλωστε όταν υπογράψαμε τις συμβάσεις μας δεν ενημερωθήκαμε, ούτε ύπάρχει στις συμβάσεις μας όρος ο οποίος να συνδέει την αποπληρωμή μας, με την οικονομική κατάσταση και το πλεόνασμα/έλλειμα οποιουδήποτε Δημόσιου Οργανισμού.

Επίσης ποτέ δεν υπογράψαμε την συνδέση των πληρωμών μας με οποιασδήποτε μορφής υπολογισμούς των τιμών ρεύματος (Οριακές Τιμές Συστήματος, Τέλη Ανταποδοτικότητας και λοιπές άσχετες με εμάς βλακείες). Ολα αυτά εμφανίστηκαν μετά τις υπογραφές των συμβάσεων, εκ του πονηρού γιά να μας παραπλανήσουν και χειραγωγήσουν.

Συμπερασματικά λοιπόν ο ΛΑΓΗΕ ΔΕΝ δικαιούται να προφασιστεί ότι λόγω Ελλείματος δεν μπορεί να πληρώσει. Το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ πρέπει να εγγραφεί στον προυπολογισμό του Κράτους και να καλυφθεί από Δημόσιους Πόρους.

Αρα μην πτοείστε όταν σας φοβερίζουν ότι ο ΛΑΓΗΕ θα χρεωκοπήσει και δεν θα πάρουμε Δεκάρα. Ο ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να χρεωκοπήσει, παρά μόνο εάν χρεωκοπήσει το Ελληνικό Κράτος.

Φυσικά μπορεί το Ελληνικό κράτος να αποφασίσει να μας τιμωρήσει και μην μας πληρώνει, αυτό συμβαίνει με πολλές πληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου – Πληρώνει όπου και όποτε το βολευει.

Μπορεί το Ελληνικό Κράτος να αλλάξει μονομερώς τις συμβάσεις μας? Και γιατί.

Φυσικα, αλλά αυτό είναι παράνομο. Εάν συμβεί, το Ελληνικό Κράτος θα είναι έκθετο Παγκοσμίως, η αθέτησή του αυτή θα είναι άμεσα καταδικαστέα από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (ίσως και από τα Ελληνικα).

Μάλιστα πηγές από τη Ευρωπαϊκή Ενωση εναντιώνονται σε τέτοιες πρακτικές γιατί εκτός από Νομικά Μέμψιμες μαυρίζουν το κύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Χα, χα) και την προσήλωσή της στις ΑΠΕ.

Το γιατί τα κάνει όλα αυτά το Ελληνικό Δημόσιο φαντάζομαι ότι το υποψιάζεστε, αλλά δεν ειναι και πολύ εύκολο να επεκταθώ εδώ. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας μόνοι σας. Το ίδιο ισχύει και γιά την Τροϊκα η οποία ευχαρίστως θα έβλεπε τα ωραία πάρκα μας στα χέρια ολίγων - Ξένων - Πολυεθνικών.

Αρα τι θα προσπαθήσει να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο?

Αυτό που κάνει μέχρι τώρα! Να φορολογήσει, εξουθενώσει, φεσώσει, τρομοκρατήσει – γενικά ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ – όλους μας να πουλήσουμε τα πάρκα μας ή να υπογράψουμε  "ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ" μιά νέα συμβαση, το κατ'ευφημισμό New Deal. Το πραγματικό New Deal του Αμερικάνου προέδρου Ρουσβελτ έδινε χρήματα και κίνητρα γιά να λειτουργήσει η Ανάπτυξη, δεν τα έπαιρνε πίσω από τους κακομοίρηδες.

Η οποία νέα αυτή σύμβαση θα είναι σαφώς χειρότερη από αυτήν πού έχουμε τώρα, και την οποία θα μπορέσει επίσης με την σειρά της να ξανα-καταπατήσει το Υπουργείο σε πρώτη ευκαιρία αργότερα.

Και τι θα έπρεπε να κάνουμε?

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί πραγματικά δεν θα ήθελα να πάρω κανέναν στο λαιμό μου με τις απόψεις μου. Θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να σας παρασύρω.

Κατ'άρχην υπάρχουν πάρα πολλά όπλα στο Νομικό Οπλοστάσιο. Επειδή ακριβώς έχουμε Συμβάσεις με το κράτος αυτές ΔΕΝ είναι εύκολο να καταπατηθούν. Αυτό ενισχύεται από το καθεστώς του "Μονοψωνίου" στο οποίο υπακούουν οι συμβάσεις αυτές και το οποίο περιορίζει αφάνταστα τις δυνατότητες του Απέναντι. Ακόμα και εάν το θέμα μας ατυχήσει στο ΣτΕ θα είναι πολυ δύσκολο να χάσει κάποιος που θα αποφασίσει να κατευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Βρέστε λοιπόν έναν καλό Νομικό Σύμβουλο να σας καθοδηγήσει.

Ο δικός μου Νομικός Σύμβουλος πάντως μου έχει πει ότι ακόμα και εάν ήθελα να πουλήσω το πάρκο μου, οι αγοραστές ζητάνε και κοιτάνε μόνο τα πάρκα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν επιφυλλαχθεί των δικαιωμάτων τους.

Δεύτερον, ο χρόνος, όσο και να μην το πιστεύετε βρίσκεται με το μέρος μας. Οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση θα έχει άλλον υπουργό, ο οποίος θα έχει άλλη "Ατζέντα" από τον σημερινό και άρα, πιθανόν, άλλες προτεραιότητες. Ξαναθυμίζω ότι η ΕΕ μάλλον ΔΕΝ θέλει να δυσφημίστει η προσήλωσή της στις ΑΠΕ.

Τρίτον, υπάρχουν και πιό "Σκληρά" μέτρα πίεσης. Εάν - λέω εάν - κατεβάσουμε τους διακόπτες, ας πούμε, στις 12 το μέσημέρι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μόνο για μερικά λεπτά, και τους ξαναανεβάσουμε, παλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ξέρετε τι θα δημιουργηθεί στο Δίκτυο της ΔΕΗ? Ειδικά το Καλοκαίρι? Φανταστείτε το! (Κανένα Κέντρο Ελέγχου δεν προλαβαίνει να αντιδράσει τόσο ακαριαία, ακόμα και εάν είναι ειδοποιημένο και το περιμένει).

Φαντάζεστε να συμβαίνει αυτό κάθε 2-3 μερες?

Τέταρτο, επίσης «σκληρό μέτρο», οι διαταγές πληρωμής. Οπως σας είπα και παραπάνω, μην σας τρομοκρατούν ότι έτσι θα χρεωκοπήσει ο ΛΑΓΗΕ και άρα δεν θα μας ξαναπληρώσει ποτέ. Ο ΛΑΓΗΕ ΔΕΝ μπορεί να χρεωκοπήσει, χωρίς να χρεωκοπήσει το Ελληνικό Κράτος. Ρωτήστε τον νομικά σας σύμβουλο.

Συμπερασμα

Εάν μπορέσουμε να κρατηθούμε, (και να κρατήσουμε) τις συμβάσεις μας πιστεύω ότι δεν θα χάσουμε. Οι συμβάσεις αυτές αξίζουν Χρυσάφι, αξίζουν αυτό που όλοι ονειρευτήκαμε για εμάς, τις οικογένειές μας και γιατί όχι για την χώρα μας! 

 Φιλικά

Δρ. Μιχάλης Χατζηθεοδώρου
Καθηγητής Πανεπιστημίου

6 σχόλια:

  1. Σωστά όσα μας αναφέρετε Κύριε Μιχάλη, τα γνωρίζαμε πριν επενδύσουμε, το θέμα είναι να τα εμπεδώσουμε και στους απέναντι. Πάντως δεν πρέπει να δεχτούμε new deal, αν θέλουν ας κρατήσουν τις τιμές μας και ας μας επιτρέψουν να εγκαταστήσουμε περισσότερα με χαμηλότερες τιμές και σε τεχνολογίες σταθεροποίησης του δικτύου χωρίς την ανάγκη ύπαρξης των standby γκαζάδων. Πχ θα γινόταν να αποθηκεύουμε με επιπλέον φωτοβολταϊκά πλαίσια, αέριο υδρογόνο υπό πίεση, που το βράδυ θα ισορροπούσαν το δίκτυο με απλές γεννήτριες αερίου. Τότε θα βλέπαμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρτηστε τις χθεσινοβραδυνες δηλωσεις του κ. Στουρναρα στον κ. Χατζηνικολαου για τις απε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν εξαιρέσουμε ότι το Ελληνικό Κράτος έχει ήδη χρεωκοπήσει 2 φορές (1ο, 2ο Μνημόνιο, ενώ πάμε ολοταχώς για 3ο), κατά τα άλλα έχετε δίκιο κ. Χατζηθεοδώρου...
    Επίσης, επειδή διαβάζω κατά καιρούς μαζικό κατέβασμα διακοπτών σαν μέσον πίεσης, να σας υπενθυμίσω ότι στις συμβάσεις κάτι τέτοιο απαγορεύεται και απαιτείται ειδοποίηση όταν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο πχ για λόγους συντήρησης, τεχνικής βλάβης κλπ...Τώρα να είναι αιτία καταγγελίας σύμβασης με τον Λαγηε δεν νομίζω, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε και φανερά εν είδη απειλής γιατί μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον για καθηγητής φιλολογίας ή ξένων γλωσσών μου μιάζςις γιατί από τεχνικά άστα ...

    Εκτός. Και αν είσαι εγκαταστάτης και γλυκένεσαι με την αρπαχτή που κάνατε. Ξέχνα το όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε μας λες πέρα από τις σοφιστίες και από που θα τρώμε και θα πληρώνουμε τους δικηγόρους καμιά 10αριά χρόνια?? Καλά εσύ έχεις μισθό... και πάρκο για χόμπυ οπότε μια χαρά.
    Όσο για τους διακόπτες (γύρω στου; 15000 πανελλαδικά) δε με βλέπω να καίω 400 χλμ βενζίνα κάθε μέρα και άλλα πόσα στα κινητά για να συντονιστώ με όλη την ελλάδα. Άσε που θα κάνουν μεγάλη χαρά οι αεριάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγω που δεν εχω βρει ακομα ενα αρθρο στις συμβασεις που εχω υπογραψει με το κρατος το οποιο να το τηρουνε και εχω κανει και αγωγη στο κρατος.... εγινε τιποτα??? Απληρωτος ειμαι εχω φτασει σε οικονομικη καταστροφη και αυτοι το βιολι τους!!!!
    Ποιες ειναι οι κυρωσεις που προβλεπονται???
    Ακουσατε τις δηλωσεις στουρναρα χθες το βραδυ??? Αυτη ειναι η πολιτικη μιας ευρωπαικης χωρας η οποια σε λιγο θα εχει και την προεδρια!!!
    "Η ε.ε εκανε λαθος στους στοχους της για της απε, τα φωτοβολταικα και με την οριζοντια μειωση παλι εχουν κερδος"!!!
    Υπαρχει κατι στις βασικες αρχες της ε.ε που να συμφωνει ο υπουργος μας!!!
    Ελευθερη επιχειρηματικοτητα!!!
    Υγειης ανταγωνισμος!'!
    Αρση των μονοπωλειων!!!
    Απαγορευση κρατικων επιχορηγησεων!!!!
    Δικαιοσυνη και ισοτητα στην φορολογια λαμβανοντας υποψη την φορολογικη ικανοτητα των φορολογουμενων!!!
    Των ανταποδοτικων οφελων απο την φορολογια!!!
    Μηπως πρεπει να ζητησει να βγουμε απο την ε.ε γιατι δεν συμφωνει και πρατει αντιθετα με τις ευρωπαικες οδηγιες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ