Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ευρωβουλευτής Χρυσόγελος: Το νεο νομοσχέδιο απε - δημιουργεί προβλήματα


Καλεεε, τι λεει για τη φορολογηση στα οικιακα; Απο ποτε θα φορολογουναι τα οικιακα φωτοβολταικα;;;;;;;;ηλιος

Έντονα επικριτικός απέναντι στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ εμφανίζεται ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
Όπως μάλιστα τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσόγελος, το νέο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν «ρυθμίζει» θέματα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον κλάδο.

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρει:
«Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 θα δημιουργήσει  περισσότερα προβλήματα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρά θα «ρυθμίσει» όπως δηλώνει. Οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις επιβαρύνσεις που από τον Αύγουστο 2012, με πρόσχημα τον έλεγχο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και δίχως να γίνει η όποια ανάλυση για το τι ακριβώς οδήγησε σε αυτό, έχει προκαλέσει μαρασμό στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών και έχει κλονίσει την όποια εμπιστοσύνη είχαν οι πολίτες και οι επενδυτές του χώρου.

Η εισαγωγή της ιδιοκατανάλωσης, δηλαδή της άμεσης κατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας και πώλησης της περίσσειας στο δίκτυο, είναι απαραίτητη για την συνέχιση των εγκαταστάσεων και έρχεται μετά από επίμονες παρεμβάσεις του κλάδου. Δυστυχώς, και αυτή γίνεται με τρόπο που προσθέτει αβεβαιότητα και θα εξαρτηθεί από κάποια μελλοντική υπουργική απόφαση.
Το ίδιο συμβαίνει και για τις μικρές ανεμογεννήτριες, για τις οποίες όμως μένει να δούμε τις τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος αλλά και την εφαρμογή του με κίνητρα μεν, σταθερό και απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες χωρίς υπερβολές και γραφειοκρατικά εμπόδια δε.

Η ταυτόχρονη εισαγωγή της δυνατότητας διακοψιμότητας (δηλαδή της δυνατότητας να ζητά ο διαχειριστής του συστήματος την διακοπή ή μερικό περιορισμό της κατανάλωσης από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες) και μιας νέας φορολόγησης σε όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς (και των οικιακών φωτοβολταϊκών που φορολογούνται για πρώτη φορά) είναι ιδιαιτέρως ύποπτη.

 Η διακοψιμότητα υπάρχει ως πρακτική και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά με την ταυτόχρονη εφαρμογή των μέτρων καλούνται ξανά οι παραγωγοί από ΑΠΕ να επιβαρυνθούν με ένα φόρο ο οποίος μένει να οριστεί επακριβώς μέσω μιας ιδιαίτερης «φόρμουλας» που θα ορίζεται επίσης μέσω υπουργικής απόφασης.

Το ρευστό περιβάλλον για τις ΑΠΕ όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί επικίνδυνα την Ελλάδα μακριά τόσο από τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για το 2020, όσο και από ένα ενεργειακό μείγμα που θα μειώσει την εξάρτηση από υδρογονάνθρακες και θα σέβεται το περιβάλλον ενώ θα δημιουργεί τις τόσο απαραίτητες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στις εγχώριες καθαρές πηγές ενέργειας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος εκφράζουν την έντονη ανησυχία και απογοήτευση τους και θα συντονίσουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συναντήσεις με φορείς το προσεχές διάστημα, τόσο για την έκφραση της υποστήριξης σε ένα άλλο μοντέλο, όσο και για τον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μέλλοντος από αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές. Ακόμη, παρακολουθούν και εκφράζουν την στήριξη τους στους φορείς, οι οποίοι, όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι, επανειλημμένα έχουν τονίσει λύσεις και προτάσεις για την ισορροπημένη συνέχιση της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία μαζί με την εισαγωγή νέων εργαλείων (ενεργειακοί συνεταιρισμοί, εύκολη κεντρική χρηματοδότηση, πλαίσια μείωσης της κατανάλωσης κτλ.) που ήδη εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά, είναι μονόδρομος.»

 πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Entonh-kritikh-Hrysogeloy-sto-nomoshedio-gia-tis-APE

6 σχόλια:

  1. διαβαστε τι λεει το newmoney.gr για νεο λαγηε....και οτι προτιθονται να βγαλουν φ/β σταθμους εκτος λειτουργιας ..ελεοςςς
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hλιοσ ανοικψε θεμααα χανομαστεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.newmoney.gr/article/25542/neos-foreas-sti-thesi-toy-lagie-gia-na-kopoyn-oi-epidotiseis-sta-fotovoltaika-enimeri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας τολμησουν να κανουν κατι τετοιο!!! Απο τη μια διψουν για εσοδα απο την αλλη αν συμβει κατι τετοιο,π δε πιστευω γτ ετσι τρομοκρατουν τους επενδυτες,θα χασουν τοσα εκ. Ευρω απο εσοδα..Ειναι σα να λενε,αντι να πειραξουμε το στρεβλο συστημα και να χασουν λεφτα οι λιγνητες,(σκεφτηκαν τα 6 εκ νοικοκυρια οταν τους εχουν ξεσκισει στους φορους),να χρεωκοπησουμε 6000 και βαλε επιχειρησεις,να συνεχισει το success story!!! Οπως καθε επενδυση προβλεπει στο κερδος,δε δινω το δικαιωμα σε καθε αλητη να με απειλει να χασω τις 500.000 π επενδυσα...Και μη μ πειτε οτι καθε επιχειρηση εχει ρισκο,συμφωνω...Αλλα οχι 1-2 αλητες,να μ οδηγησουν στη χρεωκοπια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρισκο υπαρχει σε καθε επενδυση αλλα δεν θεωρειται ρισκο η κρατικη παρεμβαση στην αγορα αφαιροντας το δικαιωμα στην επιχειρηματικοτητα και καταρριπτοντας την προστασια των συμβασεων.
    Αποκλειω προσωπικα να δεχθηκε η ε.ε την λυση αυτη ο οποια δεν αναφερει ποιος θα πληρωσει το ηδη υπαρχον χρεος του λαγηε οπως επισης να γινει μονο για τα φωτοβολταικα παρανομη αναιρεση των υπαρχουσων συμβασεων.
    Ο καινουργιος λαγηε που θα βρει χρηματα να πληρωνει... απο τον ειδικο λογαριασμο.
    Αυτος ο λογαριασμος ειναι συνδεδεμενος με τις συμβασεις των φωτοβολταικων οποτε απο εκει θα πρεπει και εμεις τα χρηματα μας οποτε. παλι και ο καινουργιος λαγηε δεν θα πληρωνει αν δεν εξοφληθουμε εμεις.
    Εκτος αν το κρατος μονομερος κανει καταχρηση εξουσιας και αρνηθει επιλεκτικα μονο στα φωτοβολταικα να εκτελει τα συμβατικα του καθηκοντα οπως αυτα αναφερονται στις συμβασεις μας . Θα παραβιασει το μισο ευρωπαικο και ελληνικο συνταγμα. Εστω οτι το κανει τα προστιμα που θα πεσουν βροχη τα δικαστηρια που θα γινει χαμος ποιος θα τα πληρωσει?????
    Υπαρχουν και μεγαλες ευρωπαικες εταιριες που εχουν επενδυσει τεραστια ποσα στα φωτοβολταικα αυτες εχουν τα χρηματα να το κυνηγησουν το κρατος μεχρι εκει πιυ δεν περνει αλλο οπως γινεται τωρα με την εκτακτη εισφορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΟΥΡΟΥΣΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ