Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ

Διχάζει τον Κλάδο των Φ/Β η Προοπτική Μείωσης των Εγγυημένων Τιμών
 απο  energia.gr
Διχάζει τον κλάδο των φωτοβολταϊκών η επιχειρούμενη από το ΥΠΕΚΑ μείωση της εγγυημένης τιμής παραγωγών ΑΠΕ. Από τη μία πλευρά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) φέρεται να είναι πιο διαλλακτικός σε ό,τι έχει να κάνει με τη βελτίωση της τιμής προς τα κάτω, ενώ, κάθετα, αρνητικοί παραμένουν οι δύο άλλοι φορείς του κλάδου, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ).

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας υποστηρίζουν την ανάγκη να διατηρηθούν τα feed in tariff, με το σκεπτικό ότι το κόστος εγκατάστασης όχι μόνον δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την προηγούμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ προτάσεις για την αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών παραγωγών ΑΠΕ και την ερχόμενη εβδομάδα προτίθεται να καλέσει σε διάλογο τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς. Στόχος του υπουργείου είναι να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις όπου πρέπει.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το κόστος εγκατάστασης για τα φωτοβολταϊκά έχει μειωθεί κατά 50% τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντίθετα, το κόστος αυτό έχει αυξηθεί κατά 7-8% για τα αιολικά. Με το σκεπτικό αυτό, η αγορά εκτιμά ότι στα φωτοβολταϊκά υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί η εγγυημένη τιμή, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των επενδύσεων και να μην επαναληφθεί εδώ ό,τι έγινε στην Ισπανία και την Τσεχία. Για τα αιολικά, αντίθετα, υποστηρίζεται ότι το κόστος της επένδυσης παραμένει υψηλό, σε συνδυασμό με τη δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης από τράπεζες. Για να μην δημιουργηθεί, συνεπώς, όπως επισημαίνεται, πρόβλημα στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας, θα πρέπει να μην αλλάξουν, τουλάχιστον, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι εγγυημένες τιμές παραγωγού, που έτσι κι αλλιώς είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές των φωτοβολταϊκών (90 ευρώ/MW, έναντι 350 ευρώ/MW). Για να δοθεί μία «ανάσα», ωστόσο, στο ΔΕΣΜΗΕ, η μείωση, όπως λέει η αγορά των ΑΠΕ, θα πρέπει να ξεκινήσει από τα φωτοβολταϊκά.

Για το θέμα αυτό ο ΣΕΦ δεν αντιτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energia. Μάλιστα, σήμερα, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, προκειμένου να βάλει τη δική του «κόκκινη γραμμή» στην επιχειρούμενη μείωση, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΕΦ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ζυμώσεις που γίνονται αφορούν στα 310 ευρώ/MW από 350 ευρώ που είναι σήμερα.
Κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτήν την προοπτική εμφανίζονται τόσο ο ΣΠΕΦ, όσο και ο ΠΑΣΥΦ. Ο τελευταίος, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα για τη δρομολογούμενη μείωση της επιδοτούμενης τιμής, χαρακτηρίζονταν την ως απαράδεκτη.
Να σημειωθεί ότι οι δύο Σύνδεσμοι εκπροσωπούν τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών, ενώ ο ΣΕΦ «στεγάζει» εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εξοπλισμού, την εμπορία, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ