Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΤΑΡΙΦΕΣ ΤΩΝ Φ/Β

Του Χάρη Φλουδόπουλου- capital.gr
Το ενδιαφέρον της αγοράς φωτοβολταϊκών προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε διάλογο και διορθωτικές κινήσεις για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ στην κατεύθυνση της ωρίμανσης της αγοράς.
 Ο ΥΠΕΚΑ έχει ξεκαθαρίσει πάντως –προκειμένου να μην υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία στην αγορά– ότι αφενός δε θα πειραχθούν όσοι έχουν ήδη πάρει εγγυημένες τιμές και ότι αφετέρου δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Αφετηρία του διαλόγου πάντως θα είναι το γεγονός ότι έχει μειωθεί το κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και για το σκοπό αυτό έχουν ζητηθεί μελέτες από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ. 
 
Πηγές του κλάδου των φωτοβολταϊκών, στις οποίες απευθύνθηκε το Capital.gr, επιβεβαιώνουν ότι το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί σημαντικά και η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από την μείωση των ταριφών όπως προβλεπόταν από τον τελευταίο νόμο που έδινε απομείωση των “Feed in Tariff” 5% ανά εξάμηνο.

«Σίγουρα θα πρέπει να δούμε κάποια αναθεώρηση τιμών ή να ξεκινήσει από μια νέα βάση η σταδιακή μείωση στο επόμενο διάστημα» τονίζει στο Capital.gr πηγή της αγοράς. Ωστόσο προσθέτει, ότι «οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση πρέπει να λάβει υπόψη της ότι η ανάπτυξη της αγοράς είναι δυσανάλογα μικρή, σε σύγκριση με τα πολύ ελκυστικά  κίνητρα που παρέχονται. Και αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης».

Επομένως δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι σκόπιμη μια κίνηση μείωσης των τιμών σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Και βέβαια, για όσους καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό, τονίζει ο συνομιλητής μας, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτό το υψηλό κόστος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνυπολογίζεται στην όποια νέα τιμή της κιλοβατώρας.
Με απλά λόγια, μπορεί μεν να έχει μειωθεί το κόστος του εξοπλισμού και το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού, όμως οι εγγυημένες τιμές στην Ελλάδα είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της ανάπτυξης της αγοράς, καθώς υπάρχει υψηλό κόστος χρηματοδότησης ενώ και ο χρόνος αναμονής μέχρι την υλοποίηση ενός έργου παραμένει μεγάλος, δημιουργώντας πρόσθετα επενδυτικά κόστη και ρίσκα.

«Εάν ληφθεί υπόψη το κόστος χρηματοδότησης ή εάν μπορεί να εξασφαλιστεί με κάποιο τρόπο χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά επίπεδα για τον κλάδο και τις ΑΠΕ γενικότερα, τότε θα μπορούσαμε να δούμε πιο θετικά μια μείωση στις τιμές κιλοβατώρας. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστούν οι χρόνοι που χρειάζονται για την υλοποίηση κάποιων έργων γιατί είναι και αυτό επενδυτικό κόστος και επενδυτική αβεβαιότητα» καταλήγει η ίδια πηγή του κλάδου, δίνοντας το στίγμα της θέσης που θα τηρήσουν οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών στο διάλογο που ξεκινά το ΥΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ