Τα λεφτα ειναι πολλα! |
Κατά την ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η χώρα διψάει για επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα για όλους, και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο του ΥΠΕΚΑ για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε τομείς αρμοδιότητάς του, όπως η ενέργεια και ιδιαίτερα οι ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ χειρίζεται δύο σημαντικά εργαλεία για την αναπτυξιακή διαδικασία, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρήσεις γης, ενώ προσέθεσε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου από τη σύστασή του.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι αν και η υλοποίηση επενδύσεων δεν είναι εύκολη, το πρώτο εξάμηνο του 2011 στην Ελλάδα προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από ΑΠΕ.
«Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 2 GW από ΑΠΕ. Αν δει κάποιος αυτό που έρχεται από πλευράς δικτύων και εγκατάστασης, όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους μας για το 2014 και το 2020, αλλά και θα τους ξεπεράσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο project «Helios», ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και με την οποία μπορούν να εξαχθούν μέχρι και 10 GW ηλιακής ενέργειας στις βόρειες χώρες.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλυσε την πολιτική του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, η οποία περιλαμβάνει προώθηση επενδυτικών σχεδίων, αδειοδότηση σχεδίων που βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, πάταξη του παρεμπορίου αδειών ΑΠΕ, ενίσχυση της καινοτομίας σε μικρότερης κλίμακας εγκαταστάσεις, στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ηλιακών συστημάτων κλπ.
Ξεκαθαρίζοντας ότι οι στόχοι για την ενέργεια περιλαμβάνουν και την εξοικονόμηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα προγράμματα που υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ σε αυτόν τον τομέα.
Τα προγράμματα είναι τα εξής:
- Κατοικίες: «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» (396 εκ. ευρώ): Από 1/2/2011 έως σήμερα, το πλήθος των αιτήσεων ανέρχεται σε 41.000, από τις οποίες οι 20.050 έχουν λάβει προέγκριση δανείου ενώ έχουν ήδη εγκριθεί 3.350. Εντός των προσεχών ημερών ο αριθμός των εγκρίσεων προσδοκάται να ξεπεράσει τις 5.000.
- Δημόσια κτήρια: Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, έχουν ήδη προωθηθεί τρεις δράσεις χρηματοδότησης:
Εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας σε συνδυασμό με συστήματα Ψύξης με χρήση φυσικού αερίου σε νοσοκομεία (15 εκ. ευρώ).
Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια (40 εκ. ευρώ).
Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια (40 εκ. ευρώ).
- ΟΤΑ: Ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός δήμων – Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: Έχουν υποβληθεί 193 προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης.
- «Χτίζοντας το Μέλλον» (ΚΑΠΕ): Ολοκληρωμένο πρόγραμμα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε πολλούς τομείς μέσω συμπράξεων ανάμεσα στο δημόσιο τομέα, την κατασκευαστική βιομηχανία και τους πολίτες.
- Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών: Το έργο αφορά την ανάπτυξη εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών τόσο για τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Αναπτύσσονται ειδικά σχήματα τόσο για τα κτίρια του δημοσίου όσο και για τα κτίρια κατοικίας μέσω συνεργασίας με την ΔΕΗ. Προβλέπεται πιλοτική φάση για 1000 κατοικίες και 5 δημόσια κτίρια.
- Ενεργειακοί επιθεωρητές: Στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν εγγραφεί έως σήμερα 5.412 προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές. Επόμενο βήμα η σύσταση του οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ