Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΤΑΡΙΦΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Με κοινή θεώρηση των πραγμάτων, η οποία αποτυπώθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα όπως οι ταρίφες απορρόφησης του ρεύματος, η χρηματοδότηση των επενδύσεων και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βιομηχανίας, εμφανίστηκαν οι φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης



 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Capital + Vision στο Ξενοδοχείο Hilton.

Στη συζήτηση που οργάνωσε η δικηγορική εταιρία «Μεταξάς & Συνεργάτες» και ο ΠΑΣΥΦ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών) με θέμα «Οι ξένες και εγχώριες επενδύσεις στην ελληνική αγορά Φωτοβολταϊκών: Προοπτικές και Διακυβεύματα» συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, όπως η ΡΑΕ δια του Αντιπροέδρου της κ. Ραχιώτη, αλλά και το σύνολο των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, καθώς και οι επικεφαλής σημαντικών ελληνικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, ομιλητές ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Τσιπουρίδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ, κ. Καλογεράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), κ. Ζαχαρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) κ. Δανιηλίδης, ο Αντιπρόεδρος της Mechatron κ. Δ. Πέππας, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Solar Cells Hellas κ. Πιταροκοίλης, καθώς και ο Δρ. Αντώνης Μεταξάς, Διευθύνων Εταίρος της "Μεταξάς & Συνεργάτες". Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος του energypress κ. Θοδωρής Παναγούλης.

Τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
Αλλαγές στις εγγυημένες τιμές (feed-in tariffs)
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η συνεχής ανακύκλωση πληροφοριών για μείωση των εγγυημένων τιμών, λίγο καιρό μετά την ψήφιση του «νόμου Μπιρμπίλη» που ορίζει ούτως ή άλλως σταδιακή μείωσή τους, βλάπτει την αγορά και προσθέτει αβεβαιότητα στο πολλαπλώς βεβαρημένο επενδυτικό πεδίο. Επιπλέον λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εκδήλωση του όποιου διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών συμφώνησαν ότι η όποια αλλαγή, θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς με τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε οι αποφασίζοντες να κατανοήσουν τα δεδομένα που αντιμετωπίζει πλέον η αγορά, με κυριότερο το τεράστιο κόστος χρηματοδότησης που ακυρώνει τη σχετική μείωση στο κόστος του εξοπλισμού. Εκφράστηκε επίσης η άποψη ότι το ύψος της ταρίφας θα πρέπει να συνδυάζεται με την πρόοδο της χώρας όσον αφορά την επίτευξη του στόχου στο πλαίσιο του «20 – 20 – 20». Η χώρα μας, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει πολλά εγκατεστημένα Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά ώστε να χρειάζεται να «ανακόψει ρυθμό» με μείωση του οικονομικού κινήτρου.
Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ραχιώτης, κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου να υποβάλουν στην Αρχή θεμελιωμένες προτάσεις επί του θέματος, ούτως ώστε η Ρυθμιστική Αρχή να τις λάβει υπόψη στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού ρόλου που καλείται θεσμικά να παίξει.
Ειδικό Τέλος ΑΠΕ
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες τόσο του ΕΜΠ όσο και του ΙΟΒΕ, οι Ανανεώσιμες Πηγές μειώνουν την πραγματικότητα το κόστος του ρεύματος, ενώ το κόστος του συμβατικού ρεύματος θα είναι πολλαπλάσιο από το 2013 όταν θα επιβαρυνθεί με το κόστος των ρύπων CO2.
Όπως επισημάνθηκε, το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, στο μεγαλύτερό του μέρος δεν κατευθύνεται στην στήριξη των ΑΠΕ, οπότε θα ήταν σωστότερο να αποκαλείται "Τέλος διοξειδίου του άνθρακα" ή «Τέλος Κλιματικής Αλλαγής», για την αποφυγή αρνητικών συνειρμών και παρανοήσεων σε σχέση με το πού πράγματι διατίθεται το εν λόγω Τέλος.
Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η πρόταση για αναζήτηση συμπληρωματικών πόρων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, όπως ένας πιθανός φόρος άνθρακα, ή ακόμα και η φορολόγηση των αγοραπωλησιών αδειών που σήμερα γίνεται παράνομα στη μαύρη αγορά.
Χρηματοδότηση
Το σύνολο των παραγόντων του χώρου θεωρούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών. Τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης συνολικής εθνικής στρατηγικής, αλλά και ενεργοποίησης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς όφελος συνολικά του εγχώριου κλάδου ως αντιστάθμισμα για την παροχή εκ μέρους της χώρας της δυνατότητας εξαγωγικής αξιοποίησης του ηλιακού μας δυναμικού από άλλες χώρες. Λ.χ. σε σχέση με τις προοπτικές του σχεδίου Helios προτάθηκε η δυνατότητα ενεργοποίησης της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW και η αξιοποίηση του μηχανισμού HERMES ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη παράλληλων ωφελειών για τον εγχώριο επενδυτικό και παραγωγικό κλάδο.
Γενικότερα, κατατέθηκαν απόψεις για ίδρυση μιας «πράσινης» Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας προσανατολισμένης στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ ή στη δημιουργία ενός αντίστοιχου «πράσινου» επενδυτικού fund, στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ελληνικά και ξένα κεφάλαια που αναζητούν επικερδείς εγγυημένες αποδόσεις.
Ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φωτοβολταϊκών
Οι συμμετέχοντες εισηγητές παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στον κλάδο των φωτοβολταϊκών δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σημαντικές εταιρείες που παράγουν πάνελς, τράκερς, σταθερές βάσεις κ.λπ. Πρόκειται για ανθούσα εγχώρια βιομηχανία που απασχολεί άμεσα μερικές χιλιάδες εργαζομένους, ενώ δίνει δουλειά σε πολύ περισσότερους, μέσω των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκαν επίσης περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.) οι οποίες, μέσω «έξυπνων» αποφάσεων που έχουν πάρει, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν για τις δικές τους βιομηχανίες παραγωγής εξοπλισμού, μηχανισμούς στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι υπάρχει η ανάγκη, αλλά και η δυνατότητα να θεσπιστούν και στη χώρα μας μέτρα που να δημιουργούν κίνητρα για τη χρησιμοποίηση ελληνικού εξοπλισμού από τους επενδυτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα. Στα «εργαλεία» προς αυτό το σκοπό, μπορεί να περιληφθεί η διαμόρφωση των feed-in tariffs.
Ειδικότερα, ο Δρ. Α. Μεταξάς αναφέρθηκε και στις νομικές δυνατότητες συγκρότησης ενός συμβατού με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο σχεδίου τόσο για την ενίσχυση και των εγχώριων παραγωγικών δομών στον τομέα των φωτοβολταϊκών, γεγονός που συνιστά αναπτυξιακό ζητούμενο στην παρούσα περίοδο, όσο και για την προσέλκυση με ευνοϊκούς όρους ξένων επενδύσεων.
Αδειοδοτική διαδικασία
Από όλες τις πλευρές διατυπώθηκαν θετικά σχόλια για τις προσπάθειες της ΡΑΕ για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και το εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου, αλλά και για την ανάγκη περαιτέρω υποβοήθησης του κλάδου από την πλευρά της Πολιτείας με σκοπό τη συγκρότηση ενός ευσύνοπτου, ενιαίου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα συνιστά ανάσχεση σε γραφειοκρατικές επιπλοκές που οδηγούν σε επαχθείς καθυστερήσεις για τους επενδυτές.
Δίκτυα
Η συζήτηση έκλεισε με αναφορές στο κομβικής σημασίας για τη διείσδυση των ΑΠΕ θέμα των δικτύων, τον κορεσμό τους σε μεγάλο βαθμό και για τις προοπτικές και δυνατότητες ενίσχυσής τους συν τοις άλλοις με στοχευμένη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ