Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Παει και ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ!

Ως τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
Παράλληλα, προωθείται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ που περιλαμβάνει ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΛΑΡΚΟ για το 2011 και ΕΛΠΕ, ΔΕΗ το 2012

Επίσης προωθείται και το σχέδιο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας το οποίο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ και δημιουργία 60.000 νέων θέσεων εργασίας.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την αποψινή συνάντηση Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έγινε σε καλό κλίμα, ενώ εκτός από τα ενεργειακά, κάλυψε μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου (περιβαλλοντικά, νομοθεσία για αυθαίρετα, κ.α.).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
  • Στον τομέα της ενέργειας εκτός από το ζήτημα του λιγνίτη που παραμένει σε εκκρεμότητα (οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή / και ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών) η συζήτηση περιστράφηκε στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (4001/2011) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο "Ήλιος" για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και τη διάθεσή της σε ευρωπαϊκές χώρες, σχέδιο που συζητήθηκε πρόσφατα κατά την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Σ. Καπφέρερ.
  • Στον τομέα των επενδύσεων: παρουσιάστηκαν οι ρυθμίσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας, αναφέρεται σχετικά, θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου με την δημοσιοποίηση της κατηγοριοποίησης των έργων και των δραστηριοτήτων στις διαφορετικές κατηγορίες αδειοδότησης που προβλέπει ο νόμος. Παράλληλα επιταχύνεται η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων για περιβαλλοντική αδειοδότηση που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να απεμπλακούν επενδύσεις.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο εντάσσεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα από την οποία το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει εφέτος 600 εκατ. ευρώ.
  • ΕΣΠΑ: ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ από 9% σήμερα σε 22% ως το τέλος του έτους.
  • Κτηματολόγιο: Έχουν ήδη προκηρυχθεί 2 εκ. δικαιώματα και ως το τέλος του έτους θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την προκήρυξη 4 εκ. δικαιωμάτων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις παρεμβάσεις που εξετάζονται με στόχο την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, με πιθανή είσοδο και ιδιωτών επενδυτών στο έργο καθώς και για και την πρόοδο στην κατάρτιση των χωροταξικών σχεδίων και των δασικών χαρτών.
ΠΗΓΗ¨http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ