Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ HELIOS; γιατι δυσκολεύομαι να το πιστέψω;

Α τους κακόμοιρους Γερμανους...
ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/

Το χέρι στην τσέπη ίσως χρειασθεί να βάλουν και οι γερμανοί καταναλωτές, ώστε να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου εξαγωγής ελληνικής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, μέσω της δημιουργίας κάποιου ειδικού για το σκοπό αυτό ταμείου.

Η δήλωση ανήκει στον επικεφαλής της ομάδας δράσης, του task force, που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, γερμανό Χόρστ Ράιχενμπαχ, που σε χθεσινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt", αναφερόμενος στο φιλόδοξο "Helios Project", αναφέρει ότι «και οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, θα πρέπει να αναμένουν ότι θα τους ζητηθεί πιθανώς να συμμετέχουν μέσω ενός ταμείου στην οικοδόμηση του όλου σχεδίου».
Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είδους μπορεί να είναι αυτό το ταμείο, για το πως ο ίδιος φαντάζεται τη συμμετοχή των γερμανών φορολογούμενων (για παράδειγμα μέσω κάποιου ειδικού τέλους ;), και το κυριότερο για το αν κάτι τέτοιο θα έχει την αποδοχή τους, εντούτοις ο αξιωματούχος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι θα χρειασθεί να βάλουν και οι γερμανοί φορολογούμενοι το χέρι στην τσέπη προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόστος υλοποίησης του φιλόδοξου "Helios Project". 

Έχει ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις…
Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο τη Τρίτη– το "Helios Project" θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας Παπανδρέου- ο Ράιχενμπαχ υποστηρίζει ότι "προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά αυτό το υψηλών απαιτήσεων project, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι γερμανοί καταναλωτές, συμμετέχοντας σε κάποιο ειδικό λογαριασμό". Άλλωστε, όπως τονίζει, "μπορεί η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα να έχει μικρότερο κόστος απ' ότι στη Γερμανία αλλά στην πράξη η ολοκλήρωση του σχεδίου έχει ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις". Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως μπορεί ο Ράιχενμπαχ να είναι Γερμανός, αλλά μιλάει με την ιδιότητα του επικεφαλής του task force για την Ελλάδα της Κομσιόν, η οποία υποστηρίζει πολύ δυνατά το συγκεκριμένο project, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιηθεί, και μάλιστα συντομότερα απ’ ότι πολλοί νομίζουν… 

Τροποποιήσεις στο γερμανικό θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ …
Στην συνέντευξη κάνει επίσης λόγο για την ανάγκη διευθέτησης σημαντικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την ανάδειξή της σε χώρα εξαγωγής ηλεκτρισμού, κάτι για το οποίο απαιτούνται από κοινού προσπάθειες από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκεκριμένων... τροποποιήσεων στο γερμανικό νομοθετικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Γνώστες των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, εκτιμούν πως αυτό που πιθανώς να εννοεί ο κοινοτικός αξιωματούχος, είναι μεταξύ των άλλων η πρόταση να καθιερωθεί ενδεχομένως μια… καινούργια, ειδική ταρίφα (feed in tariff) για το ελληνικό ρεύμα που θα αγοράζουν οι Γερμανοί καταναλωτές, διαφορετική από εκείνη στην οποία αμείβονται σήμερα οι παραγωγοί φωτοβολατικών της χώρας. Σημειωτέον ότι η εγγυημένη ταρίφα στη Γερμανία είναι σήμερα στα 220 ευρώ/ μεγαβατώρα, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 340 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Λίστα με επενδυτικά αντικίνητρα
Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες αναζωογόνησής της, ο Ράιχενμπαχ υποστηρίζει ότι σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι γερμανικές επιχειρήσεις μέσω επενδύσεων, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε άλλους τομείς. Μάλιστα, όπως τονίζει, ο Γερμανικός ΣΕΒ, ενόψει και της επίσκεψης στις 6-7 Οκτωβρίου στην Αθήνα του γερμανού υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, έχει καταρτίσει μια λίστα από επενδυτικά αντικίνητρα τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τις γερμανικές αρχές προκειμένου το επενδυτικό έδαφος στη χώρα μας να γίνει πιο πρόσφορο.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του επενδυτικού τομέα στην Ελλάδα αποτελούν οι τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και, πλέον, δεν έχουν τη δυνατότητα παροχής επαρκούς χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό, όπως λέει, απαιτούνται άμεσες ενισχύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ